Hovedinnhold

Profil: Helle Thorning-Schmidt

Helle Thorning-Schmidt var sin families første sosialdemokrat. Nå kan hun bli Danmarks første kvinnelige statsminister.

Denne saken handler om:

PIONÉR? Helle Thorning-Scmidt kan bli den første kvinnelige statsministeren i Danmark. Foto: Afp
PIONÉR? Helle Thorning-Scmidt kan bli den første kvinnelige statsministeren i Danmark. Foto: Afp

44 år gamle Thorning-Schmidt kommer ikke fra noen arbeiderbakgrunn, hennes foreldre hadde akademisk utdannelse og stemte borgerlig. Hun ble den første sosialdemokraten i familien da hun som 26-åring meldte seg inn i Socialdemokratene, i 1993.

Hun er utdannet statsviter fra Universitetet i København og jobbet som konsulent for dansk LO i EU-spørsmål før hun ble valgt til å representere Danmark i EU-parlamentet i 1999. Der satt hun til 2004. Det var da hennes partifelle Freddy Blak ga henne kallenavnet Gucci-Helle på grunn av hennes sans for dyre klær, et klengenavn hun fortsatt sliter med å bli kvitt.

SE OGSÅ:  Profil: Lars Løkke Rasmussen

Thorning-Schmidt har to døtre med sin ektemann Stephen Kinnock, som er sønn av tidligere leder i britiske Labour, Neil Kinnock. Ekteskapet har ført til at hun, til tross for sin borgerlige bakgrunn, blir beskyldt for å tilhøre et sosialdemokratisk aristokrati.

Da hun ble valgt til partileder, ble hun regnet som høyresidens kandidat, men hun har gjort mye for å samle fløyene i partiet og har strukket ut en hånd til partiene til venstre for Socialdemokraterne. Thorning-Schmidt er kjent som en glitrende debattant.

I forrige uke ble hun anklaget for å ha utnyttet et smutthull i skattesystemet som sosialdemokratene ønsker å tette. Dette kommer på toppen av fjorårets avsløring om at ektemannen skatter til Sveits, noe skattemyndighetene har frikjent henne for.

Da Thorning-Schmidt i 2005 til manges overraskelse ble valgt til Socialdemokraternes partileder etter Mogens Lykketoft, lovet hun å «slå Anders Fogh». Det greide hun ikke. Nå får hun i stedet prøve seg på en ny Rasmussen, Lars Løkke.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks