Hovedinnhold

Lars Hedegaard: De har forsøkt å drepe meg

**Den danske islamkritikeren er sint og rystet etter attentatforsøket
**Gjerningsmannen bommet med det første skuddet - så klikket våpenet

JAKTER PÅ GJERNINGSMANNEN: Store politistyrker rykket ut til åstedet i bydelen Frederiksberg i København, der den omstridte islamkritikeren Lars Hedegaard ble forsøkt skutt tirsdag formiddag. Foto: MOGENS FLINDT, EKSTRABLADET / POLFOTO.DK
JAKTER PÅ GJERNINGSMANNEN: Store politistyrker rykket ut til åstedet i bydelen Frederiksberg i København, der den omstridte islamkritikeren Lars Hedegaard ble forsøkt skutt tirsdag formiddag. Foto: MOGENS FLINDT, EKSTRABLADET / POLFOTO.DK
KØBENHAVN/OSLO (VG Nett) Kort tid etter at Lars Hedegaard ble forsøkt skutt, ringte han til sin svenske kollega Ingrid Carlqvist og fortalte om den skremmende opplevelsen.

Denne saken handler om:

- Lars ringte meg og fortalte at han hadde vært utsatt for et drapsforsøk, sier journalist Ingrid Carlqvist til danske Ekstra Bladet.

Hun er formann for Tryckfrihetssällskapet, den svenske søsterorganisasjonen til Trykkefrihedsselskabet, som ble grunnlagt av den kjente islamkritikeren Lars Hedegaard i 2004.

I sjokk

- Hele redaksjonen er naturligvis i sjokk. Men jeg er utrolig takknemlig for at Lars lever, sier Carlqvist.

Politiet i København bekreftet i ettermiddag at det var Lars Hedegaard som ble skutt mot av en ukjent gjerningsperson i København tirsdag formiddag, etter at identiteten hans allerede hadde spredd seg i flere danske medier.

Hedegaard forteller selv til politiken.dk hvordan han opplevde dramaet i Pelargonievej i bydelen Frederiksberg i København tirsdag. Ifølge ham ringte det på døren litt over klokken 11 i formiddag.

- Ettersom dørtelefonen ikke virket, åpnet jeg vinduet for å finne ut hvem det var. Da ser jeg en mann i en rød jakke fra Post Danmark som sier at han har en pakke til meg, sier Hedegaard.

- Skyter etter hodet mitt

Han forteller at han svarer at dørtelefonen ikke virker og går ned for å åpne.

- Så gir han meg pakken, før han trekker pistolen og skyter etter hodet mitt. Etter skuddet står han og fomler med pistolen, og jeg tenker: Nå er gode råd dyre, sier Hedegaard.

Artikkelen fortsetter under bildet

STORE STYRKER: Her ankommer nødetatene åstedet for tirsdagens attentatforsøk. De jakter fremdeles på gjerningsmannen. Foto: AP
STORE STYRKER: Her ankommer nødetatene åstedet for tirsdagens attentatforsøk. De jakter fremdeles på gjerningsmannen. Foto: AP

Han er overrasket over at han ikke ble truffet av det første skuddet.

- Han prøver å avfyre et nytt skudd, men da angriper jeg ham og slår etter hodet hans og så videre. Han mister pistolen, og jeg prøver febrilsk å lukke døren, sier 70-åringen.

Sint og rystet

Gjerningsmannnen skal imidlertid ha fått foten sin inn i døråpningen, og fikk tvunget døren opp igjen.

- Han får tak i pistolen igjen, og står igjen og fomler med den for å avfyre et nytt skudd. Jeg prøver igjen å gå til angrep - da løper han sin vei, sier Hedegaard.

I et intervju med Danmarks Radio sier han at han er sur for at han ble utsatt for et attentat i sitt eget land.

- Jeg er sint fordi det har skjedd, og rystet over at et pistolskudd har gått rett over hodet på meg. Men hvis de tror de kan skremme meg, så tar de grundig feil, sier Hedegaard.

Håndgemeng

København-politiet har også gått ut med noenlunde det samme hendelsesforløpet i etterkant av skyteepisoden. De skriver i en pressemelding på sine egne hjemmesider at det hele startet med at noen ringte på døren til Hedegaard.

- Da han kikket ut av vinduet, så han en person som han trodde var et postbud. Personen stod med en pakke, og da fornærmede gikk ned til hoveddøren og åpnet døren, siktet gjerningsmannen mot hodet hans og skjøt - uten å treffe, skriver politiet.

Politiet opplyser videre at det straks etter skuddepisoden oppstod et håndgemeng mellom Hedegaard og gjerningsmannen, før sistnevnte plutselig løp fra stedet.

- Kulen gikk over hodet på ham

En nabo av islam-kritikeren forteller til politiken.dk at han møtte Hedegaard i oppgangen like etter skuddet falt.

- Han fortalte meg at noen hadde forsøkt å skyte ham og at kulen gikk like over hodet på ham. Det kan være at han klarte å dukke, det vet jeg ikke, men det var helt klart et drapsforsøk, sier naboen, som skal ha kjent Hedegaard siden 1996.

Gjerningsmannen, som politiet beskriver som en mann på rundt 25 år med utenlandsk opprinnelse, skal fortsatt være på frifot.

Han skal ha vært 175 til 180 centimeter høy og hadde ifølge politiet kraftige skjeggstubber i ansiktet. Han skal også ha vært iført en rød postjakke med postlogo og joggesko.

Krass islamkritiker

Hedegaard er en velkjent islamkritisk debattant i Danmark, og han er også leder for det såkalte Trykkefrihedsselskabet, en omstridt forening. Han har også reist rundt med den svenske bildekunstneren Lars Vilks, som skapte opptøyer da han tegnet profeten Muhammed som en hund, skriver NTB.

Under en julefrokost i 2009 skal han blant annet ha sagt at muslimer voldtar sine egne barn.

- Det hører man hele tiden. Jenter i muslimske familier blir voldtatt av sine onkler, fettere eller fedre, skal Hedegaard ha sagt.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks