Hovedinnhold

Dansk høyesterett sier ja til hijab-forbud

Butikkjeden Dansk Supermarked har rett til å nekte sine ansatte å bruke religiøse hodeplagg. Høyesterett i København stadfestet fredag en lavere domstols beslutning om å godkjenne forbudet.

Denne saken handler om:

En muslimsk kvinne ble i 2001 bortvist fra jobben i en av kjedens butikker, fordi hun ville bære hodetørkleet hijab i arbeidstiden. Høyesterett mener i likhet med den lavere rettsinstansen at butikkledelsen hadde full rett til å bortvise henne.

Retten viser til at kjeden har generelle regler for hvordan ansatte som kommer i direkte kontakt med kunder skal kle seg. Selv om disse reglene rammer muslimske kvinner hardere enn andre, mener høyesterett at det ikke er snakk om lovstridig diskriminering.

For ett års tid siden ombestemte møbelbutikken A-møbler i Oslo seg og lot en 25 år gammel kvinnelig ansatt få bruke hijab på jobben. Ledelsen ville først nekte henne dette, fordi den mente bruk av lue eller andre hodeplagg brøt med kleskoden i butikken.

Menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) reagerte i fjor vinter sterkt på forslaget om lovforbud mot bruk av hijab i franske skoler. HRW-leder Kenneth Roth beskrev forslaget som et uhørt forsøk på innblanding i menneskers frie religionsutøvelse.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks