Hovedinnhold

Dansk familie hadde laget piratplan

** Seilbåt kapret av pirater utenfor Afrikas Horn
** Fire voksne og tre barn om bord

PÅ JORDOMSEILING: Dansk UD ønsker ikke å kommentere om de har mottatt livstegn fra de sju danskene. Her er moren med to av barna om bord i båten. Foto: Bådnyt
PÅ JORDOMSEILING: Dansk UD ønsker ikke å kommentere om de har mottatt livstegn fra de sju danskene. Her er moren med to av barna om bord i båten. Foto: Bådnyt
(VG Nett) Den danske familien visste godt at de seilte inn i farlig farvann.

Denne saken handler om:

Vet du noe? Tips oss!

En seilbåt med en familie på fem og to voksne medhjelpere er kapret av pirater. Alle de sju om bord er danske statsborgere.

I bloggen sin har familien nesten daglig oppdatert venner og familie om hvordan livet er på jordomseiling.

19. februar skriver familien at de hadde oppdatert forlisplanen sin og at de hadde laget en detaljert piratplan der de hadde bestemt hvem som skulle gjøre hva hvis de ble angrepet.

Familien skriver også at de hver dag oppgir sin posisjon og status til den væpnede marinestyrken UMKTO.

- Fulgte anbefalt rute

- Heldigvis har det, uansett de mange piratangrep på kommersielle skip og stor frykt blant seilere, aldri vært noe angrep på seilere som har fulgt den anbefalte ruten, skriver familien i bloggen.

I bloggen fremgår det også at familien visste om den amerikanske seilbåten som ble kapret ved Oman i forrige uke. Men det kommer ikke frem at de var klar over at amerikanerne ble skutt og drept av piratene.

- Hørt at en amerikansk seilbåt ble kapret 240 sjømil fra Oman i går. Vi snakker selvfølgelig en del om det, men det er over tusen kilometer unna. Det arabiske hav som vi seiler på, er på størrelse med Europa, skriver familien i bloggen.

TRE BARN: Blant de sju om bord i seilbåten er disse tre barna. Ifølge Ekstra Bladet er de i alderen 13 til 17 år gamle. Foto: Bådnyt
TRE BARN: Blant de sju om bord i seilbåten er disse tre barna. Ifølge Ekstra Bladet er de i alderen 13 til 17 år gamle. Foto: Bådnyt


- På vei mot Somalia

Den danske seilbåten var på vei fra øyparadiset Maldivene til Afrika da den ble kapret. Ifølge danske myndigheter skal båten nå være på vei mot kysten av Somalia.

Om bord i den 42 fot store seilbåten er en familie på fem fra Sjælland i Danmark. I tillegg er det to voksne medhjelpere - også disse er danske statsborgere.

Barna skal ifølge Ekstra Bladet være en jente på 13 år og to gutter på 14 og 17 år.

Familien la i 2009 ut på en jordomseiling som etter planen skulle vare i to år. Til nå har de besøkt store deler av verden. Returen til hjemlandet var planlagt til sensommeren i år.

- Sender krigsskip

Dansk UD bekreftet i dag at seilbåten var kapret. Danske myndigheter har lagt lokk på saken etter at de mottok et nødsignal fra seilbåten torsdag i forrige uke.

- Det er nesten ikke til å tenke på at det er barn involvert, og jeg kan bare ta sterkt avstand fra piratenes handling. Myndighetene følger nøye med, og vi vil gjøre alt i vår makt for å hjelpe danskene på den kaprede båten og deres pårørende, sier utenriksminister Lene Espersen.

Dansk UD ønsker ikke å kommentere om de har mottatt livstegn fra besetningen.

Ifølge Berlingske Tidende skal det danske krigsskipet «Esbern Snare» være dirigert til det området der kapringen skal ha skjedd. Det er ikke kjent hvor tett på den kaprede seilbåten krigsskipet er.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks