Hovedinnhold

Gladnyheter for Colombia: «Nå annonserer vi krigens siste dag»

<p>FRA FARC TIL FRED?: I over 20 år har FARC-geriljaen kjempet en intens kamp mot myndighetene i Colombia. Her er soldater fra FARCs 36. Front i Antioquia-staten i januar.</p>

FRA FARC TIL FRED?: I over 20 år har FARC-geriljaen kjempet en intens kamp mot myndighetene i Colombia. Her er soldater fra FARCs 36. Front i Antioquia-staten i januar.

Foto: Rodrigo Abd, Ap
Med Norge i spissen for fredsforhandlingene har Colombias regjering og FARC-geriljaen blitt enige. Nå er det bare detaljer som gjenstår for å sette strek for et halvt århundre med krig.

Colombia og FARC

**FARC står for Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia. Gruppen grep til våpen i 1964 for å kjempe for jordreformer og sosial rettferdighet. Året etter ble den langt mindre geriljagruppen ELN dannet.

**FARC hadde på det meste rundt 20.000 menn og kvinner under våpen, mens ELN hadde rundt 2500. FARC anslås i dag å ha rundt 7.000 soldater og betydelige inntekter fra produksjon og smugling av kokain.

**Regjeringshæren har hatt nære bånd til høyreekstreme militsgrupper og dødsskvadroner.

**Borgerkrigen i Colombia har kostet over 220.000 mennesker livet og tvunget 6 millioner på flukt. Minst 40.000 er savnet.

**I oktober 2012 møttes FARC og utsendinger fra regjeringen på Hurdalsjøen Hotell. Noen uker senere innledet de fredsforhandlinger i Havanna, med Norge og Cuba som tilretteleggere.

Kilde: NTB

– Vi er nå et stort skritt nærmere en endelig fredsavtale mellom colombianske myndigheter og FARC, sier utenriksminister Børge Brende (H) i en pressemelding.

Avtalen er også en gigantisk fjær i hatten for norsk fredsdiplomati, etter flere strandede norske fredsprosesser i alt fra Afghanistan og Sri Lanka til Israel/Palestina.

BAKGRUNN: FARC-forhandlinger startet i Norge

Dermed er det en stolt Brende som er en av æresgjestene når våpenhvilen offisielt skal undertegnes i Havana på Cuba torsdag.

Der får han følge av blant andre FNs generalsekretær Ban Ki-moon, Cubas president Raul Castro og Colombias president Juan Manuel Santos.

– Jeg ser fram til å møte partene i Colombia -forhandlingene i Havanna. Det er gledelig at vi nå er nær en avtale om våpenhvile og nedleggelse av våpen. Vi er nå et stort skritt nærmere en endelig fredsavtale mellom colombia nske myndigheter og FARC, sier Brende.

ANDERS GIÆVER OM FREDSPROSESSEN: Den riktige veien

Cuba har sammen med Norge spilt en avgjørende rolle som tilrettelegger i forsøket på å få en slutt på et halvt århundre med væpnet konflikt i Colombia.

260.000 mennesker har mistet livet, flere titalls tusen er skadet og så mange som 40.000 er sporsløst forsvunnet i den flere tiår lange krigen mellom regjeringen og venstreorienterte geriljaer, der FARC er den største.

«Torsdag 23. juni annonserer vi krigens siste dag», skriver FARC-forhandler Carlos Lozada på Twitter.

– Stor glede

– Et stort, stort lyspunkt for Colombia, sier Caritas' generalsekretær Martha Rubiano Skretteberg

– Dette er en stor seier og glede for Colombia. På vegne av det colombianske folket kan jeg si at vi er veldig glade for denne nyheten, sier Rubiano Skretteberg, som selv er colombianer, til NTB.

Artikkelen fortsetter under bildet

<p>HISTORISK HÅNDTRYKK: Dette er scener som ville vært helt utenkelige for bare få år siden. Colombias president Juan Manuel Santos (til venstre) i et hjertelig håndtrykk med FARC-toppen Timoleon «Timochenko» Jimenez - mens de får en håndsrekning av Cubas president Raul Castro (i midten).</p>

HISTORISK HÅNDTRYKK: Dette er scener som ville vært helt utenkelige for bare få år siden. Colombias president Juan Manuel Santos (til venstre) i et hjertelig håndtrykk med FARC-toppen Timoleon «Timochenko» Jimenez - mens de får en håndsrekning av Cubas president Raul Castro (i midten).

Foto: Luis Acosta, AFP

Selv om det fortsatt gjenstår utfordringer, og bekymringene står i kø, er hun optimist.

– En av mine største drømmer er at vi en gang skal kunne oppleve fred i Colombia. Dette er et godt utgangspunkt, sier hun til NTB.

Siste innspurt

At en avtale nærmer seg, har ligget i luften i flere dager.

President Juan Manuel Santos sa for noen dager siden at han håpet at en endelig våpenhvileavtale kunne komme på plass i løpet av uken.

– Jeg ber Gud gi oss styrke til å sluttføre avtalen, forhåpentligvis denne uken, for vi er nå svært nær, sa presidenten i en tale tirsdag.

NORGE BIDRO: Slik ble soldaten løslatt fra fangenskap

Også FARC-geriljaen bekrefter at avtalen om en endelig våpenhvile snart er i boks.

– Avtalen er nesten ferdig, det er kun ett punkt som gjenstår, sier FARC-forhandler Pastor Alape til nyhetsbyrået AFP.

Endelig avtale i juli?

<p>SENTRAL: Utenriksminister Børge Brende møter Pablo Catatumbo (fra venstre), Pastor Alape og Ivan Marquez i Havana på Cuba i februar 2015.</p>

SENTRAL: Utenriksminister Børge Brende møter Pablo Catatumbo (fra venstre), Pastor Alape og Ivan Marquez i Havana på Cuba i februar 2015.

Foto: FARC

Fredsforhandlingene har pågått siden oktober 2012, da de offisielt ble innledet i Norge. Nå håper Santos at en endelig fredsavtale kan bli underskrevet innen 20. juli, samme dag som Colombia feirer sin uavhengighet fra Spania.

Straks fredsavtalen er klar, må den etter planen godkjennes av colombianerne gjennom en folkeavstemning.

Rubiano Skretteberg mener imidlertid at det fortsatt er mange forhold som kan hindre at avtalene blir satt ut i livet, ikke minst når det gjelder integreringen av demobiliserte soldater.

Den organiserte kriminaliteten er på vei opp, og frykten er at tidligere soldater vil komme til å livnære seg av narkotikaproduksjon og annen kriminalitet hvis integreringsprosessen mislykkes.

Og ikke minst: Colombias barn betaler en svært høy pris for flere tiår med krig.

Kilde: NTB/VG

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks