Hovedinnhold

Colombias barn betaler en høy pris for krigen

<p>SVÆRT UTSATT: Hver eneste dag siden fredsforhandlingene i Colombia startet, er det rekruttert en ny barnesoldat i landet, konstaterer FNs barnefond.</p>

SVÆRT UTSATT: Hver eneste dag siden fredsforhandlingene i Colombia startet, er det rekruttert en ny barnesoldat i landet, konstaterer FNs barnefond.

Guillermo Granja, NTB scanpix
Borgerkrigen i Colombia har kostet 45.000 barn livet, og fortsatt rekrutterer opprørsgrupper barnesoldater, konkluderer FNs barnefond (UNICEF).

Denne saken handler om:

Siden de norskstøttede fredsforhandlingene ble innledet for drøyt tre år siden, er det rekruttert over 1.000 barnesoldater i landet. Det slår UNICEF fast i en ny rapport.

Minst 75 colombianske barn er drept i kamp siden utsendinger fra myndighetene og FARC-geriljaen satte seg ved forhandlingsbordet, viser rapporten.

Borgerkrigen i Colombia

* Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC) grep til våpen i 1964 for å kjempe for jordreformer og sosial rettferdighet.

* Året etter ble den langt mindre geriljagruppen ELN dannet.

* FARC hadde på det meste rundt 20.000 menn og kvinner under våpen, mens ELN hadde rundt 2.500.

* Regjeringshæren har hatt nære bånd til høyreekstreme militsgrupper og dødsskvadroner.

* FARC anslås i dag å ha rundt 7.000 soldater og betydelige inntekter fra produksjon og smugling av kokain.

* Borgerkrigen i Colombia har kostet over 220.000 mennesker livet og tvunget 6 millioner på flukt.

* I oktober 2012 møttes FARC og utsendinger fra regjeringen på Hurdalsjøen Hotell. Noen uker senere innledet de fredsforhandlinger i Havanna, med Norge og Cuba som tilretteleggere.

* Siden er det inngått en rekke delavtaler, og partene hadde som mål å nå en endelig fredsavtale innen 23. mars. Nå er de på overtid.

* 30. mars kunngjorde Colombia og ELN at de vil starte formelle fredsforhandlinger.

– Når fredsforhandlingene som tar sikte på å få slutt på et halvt århundre med krig i Colombia nå fortsetter, er det helt avgjørende at partene prioriterer barns interesser og beskyttelse, sier UNICEFs representant i Colombia, Roberto De Bernardi.

– Ingen barn i Colombia vet i dag hvordan det er å leve i et fredelig land. Det er på høy tid å gjøre noe med dette, sier han.

Les også: Fredssamtalene startet i Norge i 2012

Bedring

I rapporten «Childhood in the Time of War: Will the children of Colombia know peace at last?» går det fram at forholdene tross alt har bedret seg siden fredsforhandlingene ble innledet.

Antallet barn som er drept eller skadd av landminer og sprengladninger er halvert, mens antallet barn som lever på flukt, har sunket med 40 prosent.

Les også: Colombia stanser bombarderingen av FARC

230.000 colombianske barn lever likevel fortsatt som internflyktninger, og kamphandlingene fortsetter og krever fortsatt liv, også barneliv, konstaterer UNICEF.

65 skoler er rammet av kamphandlinger siden fredsforhandlingene startet og minst ti lærer er drept.

Frykt for tvangsrekruttering, seksuelle overgrep og landminer gjør samtidig at mange colombianske barn ikke tør å gå på skolen, konstaterer UNICEF.

Trenger hjelp

– Selv om en fredsavtale blir undertegnet i morgen, vil barn fortsatt være svært utsatt, sier De Bernardi.

– Dersom ikke disse barna får den materielle og psykologiske hjelpen de trenger, er utsiktene til varig fred små, mener han.

UNICEF krever at FARC-geriljaen og andre væpnede grupper straks avvæpner barnesoldater i egne rekker, uavhengig av hvilket utfall fredsforhandlingene får.

Langvarig krig

Borgerkrigen i Colombia brøt ut da FARC grep til våpen i 1964 for å kjempe for jordreformer og sosial rettferdighet.

Krigen har siden kostet over 220.000 mennesker livet og tvunget 6 millioner på flukt.

I oktober 2012 møttes FARC og utsendinger fra regjeringen på Hurdalsjøen Hotell, og noen uker senere ble det innledet fredsforhandlinger i Havanna med Norge og Cuba som tilretteleggere.

Siden er det inngått en rekke delavtaler, og partene har tatt mål av seg til å undertegne en endelig fredsavtale innen 23. mars.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks