Hovedinnhold

Colombia innleder formelle fredsforhandlinger med ELN

<p>KAN ENDE BORGERKRIG: ELN-medlemmene Antonio Garcia (t.v.) og Pablo Beltran snakker sammen før fredsforhandlingene med Colombias regjering.</p>

KAN ENDE BORGERKRIG: ELN-medlemmene Antonio Garcia (t.v.) og Pablo Beltran snakker sammen før fredsforhandlingene med Colombias regjering.

Federico Parra, Afp
  • Send en melding til
Colombia vil gå inn i formelle fredsforhandlinger med ELN, den minste av landets to venstreorienterte geriljagrupper. – Svært gledelig, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Borgerkrigen i Colombia

* Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC) grep til våpen i 1964 for å kjempe for jordreformer og sosial rettferdighet.

* Året etter ble den langt mindre geriljagruppen ELN dannet.

* FARC hadde på det meste rundt 20.000 menn og kvinner under våpen, mens ELN hadde rundt 2.500.

* Regjeringshæren har hatt nære bånd til høyreekstreme militsgrupper og dødsskvadroner.

* FARC anslås i dag å ha rundt 7.000 soldater og betydelige inntekter fra produksjon og smugling av kokain.

* Borgerkrigen i Colombia har kostet over 220.000 mennesker livet og tvunget 6 millioner på flukt.

* I oktober 2012 møttes FARC og utsendinger fra regjeringen på Hurdalsjøen Hotell. Noen uker senere innledet de fredsforhandlinger i Havanna, med Norge og Cuba som tilretteleggere.

* Siden er det inngått en rekke delavtaler, og partene hadde som mål å nå en endelig fredsavtale innen 23. mars. Nå er de på overtid.

* 30. mars kunngjorde Colombia og ELN at de vil starte formelle fredsforhandlinger.

– For å oppnå varig fred i Colombia er det viktig at en fredsavtale også inngås med ELN, sier Brende.

Som i forhandlingene med den langt mektigere FARC-geriljaen, skal Norge bidra som tilrettelegger i forhandlingene.

– Landet har nå en historisk mulighet til å avslutte flere tiår med væpnet konflikt, sier Brende.

Skal forhandle i Ecuador

Også Cuba, Venezuela, Chile, Brasil og Ecuador skal ifølge Reuters bidra som tilretteleggere for forhandlingene, som skal finne sted i Ecuador. Håpet er å få en endelig slutt på den over 50 år lange borgerkrigen som har kostet over 220.000 mennesker livet.

Ifølge Brende har det pågått forberedende samtaler mellom partene i to år, og også her har Norge bidratt.

Les også: Fredssamtalene startet i Norge i 2012

Delte reaksjoner

ELN har en styrke på rundt 1.500 soldater og finansieres blant annet gjennom utpressing og bortføring. Det gjør at landets politikere er uenige om fredsforhandlingene.

– Noe så skamløst. ELN tjener penger på bortføringer, og hva gjør regjeringen? Kunngjør en fredsprosess, sier Fernando Sierra fra det høyreorienterte partiet Demokratisk sentrum.

Les også: Colombia stanser bombarderingen av FARC

– Fredsforhandlingene med ELN er strålende nyheter. Vi er på vei mot fred, skriver Aida Avella fra venstrepartiet Patriotisk union på Twitter.

<p>NORGE BIDRAR: Utenriksminister Børge Brende mener det er viktig at en fredsavtale inngås med ELN for å oppnå fred i Colombia.</p>

NORGE BIDRAR: Utenriksminister Børge Brende mener det er viktig at en fredsavtale inngås med ELN for å oppnå fred i Colombia.

Lise Åserud, NTB scanpix

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks