Hovedinnhold

Christine Keeler er død

<p>DØD: Christine Keeler, slik verden husker henne i et arkivbilde fra 1963. jobbet som nattklubbdanser da hun i 1963 hadde et forhold til britenes daværende krigsminister John Profumo.</p>

DØD: Christine Keeler, slik verden husker henne i et arkivbilde fra 1963. jobbet som nattklubbdanser da hun i 1963 hadde et forhold til britenes daværende krigsminister John Profumo.

Foto: Stf, AP
Christine Keeler er død. Hun ble 75 år gammel. Den tidligere modellen og nattklubbdanseren var sentral i Profumo-skandalen i Storbritannia, en av historiens mest omtalte sex-skandaler.

Keeler døde av lungesykdommen kols på et sykehus i London mandag kveld, opplyser familien.

Keeler var 19 år og jobbet som nattklubbdanser da hun i 1963 hadde et forhold til britenes daværende krigsminister John Profumo. Da det også ble kjent at hun hadde ligget med Sovjetunionens marineattaché Jevgenij Ivanov, som hadde bånd til russisk etterretning, ble det en stor skandale.

For ChristineKeeler var livet ødelagt den vakre fotomodellen ble utpekt til selve skurken i dramaet, hun trøstet seg med alkohol og narkotika, og endte som sosialkasus.

Les også: Fikk 170 millioner i sexskandale-sak

– Det er vanvittig å tro at Christine Keeler kan ha sagt til John Profumo «Forresten, kjære, når ankommer rakettene til Tyskland», mens de lå inntil hverandre i sengen, har Ivanov uttalt i etterkant.

Samtidig bød skandalen fra 1963 på enkelte gjesteopptredner i rampelyset av mer frivillig art for Christine Keeler. Som da filmen «Scandal» hadde premiere i 1989 og som handlet om hennes utsvevende liv.

Fikk du med deg? Sexskandalen felte TV-kongen

Christine Keeler var til stede ved premieren i London ankom sammen med sønnen Seymour (17 år den gang ) som var fra det 18 måneder lange ekteskapet med Anthony Platt. Livet etter det søte 60 tallrt har ikke vært noen dans på roser for Christine Keeler, skrev VG den gangen. 

–Tilværelsen som callgirl med champagne, god betaling, kunder på ministerplan og diplomatnivå, forandret seg til en bortgjemt og skamfull epoke i en kommunal leilighet i London. Hun er merket av de harde årene i fattigdom, rapporterte VGs London-korrespondent.

Les også: John Profumo er død

Profumo, som døde i 2006 91 år gammel, løy om sitt forhold til Keeler i parlamentet, og da dette ble kjent, ble han tvunget til å trekke seg. Skandalen bidro også til at de konservative tapte valget året etter.

Profumo måtte forlate britisk politikk etter at det ble avslørt at han hadde løyet for parlamentet. Han levde resten av livet en tilbaketrukket tilværelse mens han jobbet med veldedighet, men navnet hans har dukket opp igjen i mediene nesten hver gang en ny sexskandale har rammet britisk politikk.

Les også: De mest kjente sex-spionene

Han ble beskyldt av tidligere kolleger for å være årsaken til at den konservative Macmillan-regjeringen endte i en dyp krise og mistet flertallet ved valget året etter skandalen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks