Hovedinnhold

Chilensk kystvakt: «Berserk» seiler fra Chile innen onsdag

Super'n: - Skal ut og feire på ekte «Berserk»-vis

SLUPPET FRI: Jarle Andhøys seilbåt «Berserk» er sluppet fri fra arresten i Chile. Foto: MATTIS SANDBLAD/VG
SLUPPET FRI: Jarle Andhøys seilbåt «Berserk» er sluppet fri fra arresten i Chile. Foto: MATTIS SANDBLAD/VG
(VG Nett) Bare formaliteter gjenstår før Jarle Andhøys «Berserk» kan seile ut av arresten på en chilensk marinebase.

Det har gått ti dager siden «Nilaya», eller «Berserk» som den er døpt om til, ble hanket inn av et marinefartøy og tvunget til kai på marinebasen Puerto Williams, lengst sør i Chile.

Nå er det bare et spørsmål om tid før båten forlater marinebasen og setter kursen mot Argentina. Tidligere mandag fikk mannskapet beskjed om at de kunne reise allerede tirsdag morgen.

- Vi har hatt en kjempebra påskefeiring i Chile og knyttet vennskapsbånd for resten av livet, sier Andhøy til VG Nett sent mandag kveld.

Klar for fest

- De var veldig fornøyde, og nå skal de ut og feire på ekte «Berserk»-vis, sier talsmann Rune «Super'n» Olsgaard til VG Nett.

Men sent mandag kveld kom kontrabeskjeden: «Berserk» kan ikke forlate havna riktig ennå. Det er fortsatt noen sikkerhetsrelaterte spørsmål som står ubesvart, opplyser Jorge Bastillas, kommandørløytnant i den chilenske kystvakta til VG Nett. Han sier at båten trolig kan forlate landet innen onsdag.

- Det stemmer ikke med de opplysningene vi fikk tidligere i kveld. Da fikk vi beskjed om at alt var i orden og at det bare var å reise, sier talsmann Rune «Super'n» Olsgaard til VG Nett.

- Men dette er ikke noe nytt. Vi har flere ganger opplevd å få forskjellig informasjon alt etter hvem vi har kontakt med. For alt jeg vet kan det ha vært et vaktskifte og at informasjonen ikke har kommet til de som har overtatt.

- Gutta er innstilt på å dra videre i morgen. Men de vil takle å måtte vente lenger. Disse gutta takler alt.

Skipper Jarle Andhøy hadde også fått beskjed om at alt var i orden, men tar det uansett ikke tungt dersom han må bli en dag eller to ekstra i det sør-amerikanske landet. Ifølge Andhøy er det uklart når båten vil returnere til Norge, men han innrømmer samtidig at «det er noen koner hjemme som maser en del om dette».

Seiler mot Argentina

Olsgaard opplyser at mannskapet er nyvasket og skal ta seg en fest for å feire friheten, før de reiser til havnebyen Ushaia i Argentina.

- Der skal de få gjort noen reparasjoner på båten. Det er en større by hvor de får tilgang til alt de trenger, sier Olsgaard.

- Har Andhøy fått noen forklaring på hvorfor de har måttet sitte i arresten så lenge?

- Det har vært litt fram og tilbake med forklaringene de har fått. Først var vel forklaringen at Newzealandske myndigheter mente Busby Noble, Maori-krigeren, var tatt med mot sin vilje. Så ble det avklart. Og så var det noen papirer og registreringer de mente manglet.

- Som var vanskelig å få tak i fra båtarrest?

- Ja, nettopp. Men for noen dager siden fikk mannskapet lov til å gå i land og da ble alt avklart på mail.

Det var palmelørdag Jarle Andhøys «Nilaya»/«Berserk» ble satt i arrest.

- De har fått noe mat av marineskipet de lå ved siden av, og har vært ved godt mot. Det har sikkert tatt litt lenger tid siden det har vært påskefri, sier Olsgaard til VG Nett.

I januar i år seilte Andhøy med et mannskap på fire fra New Zealand mot Antarktis for å finne svar på hvorfor Robert Skaanes (34), Tom Gisle Bellika (36) og Leonard James Banks (32) forsvant med båten «Berserk» 22. februar i fjor.

Andhøy avsluttet søket etter mannskapet og båten etter å ha gjennomført en blomsterseremoni til minne om de savnede 22. februar i år. Han er ikke fornøyd med resultatet av leteaksjonen etter Berserk, og vurderer en ny ekspedisjon.

Andhøys ekspedisjon i Antarktis i vinter kostet New Zealands skattebetalere 42.000 kroner etter flere søk med båt og fly. Andhøy har gått ut mot newzealandske myndigheter, som han mener hemmeligholder spor av «Berserk».

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks