Hovedinnhold

Norsk lønneblad på canadisk pengeseddel

NESTEN NORSK: Lønnebladet på Canadas nye tjuedollarseddel har fått botanikere til å se rødt. Foto: Chris Wattie / Reuters / NTB scanpix
NESTEN NORSK: Lønnebladet på Canadas nye tjuedollarseddel har fått botanikere til å se rødt. Foto: Chris Wattie / Reuters / NTB scanpix
Canadiske botanikere er i harnisk over lønnebladet som er avbildet på Canadas nye tjuedollarseddel.

Denne saken handler om:

Det ikoniske røde lønnebladet er Canadas viktigste symbol og brukes i det canadiske flagget, i statlige logoer og i talløse andre sammenhenger hvor Canada skal markedsføres.

På den nye tjuedollarseddelen, som har vært i bruk siden november, er det ikke bladet fra en canadisk sukkerlønn som er avbildet, men bladet fra en norsk lønn, påpeker botaniker Sean Blaney.

- Det er feil art, fastslår han.

Det norske lønnebladet har fem lapper og mer trevlede tupper enn det canadiske, påpeker botanikeren, som i canadisk presse får støtte fra en rekke kolleger som nå har sett nærmere på saken. Canadas sentralbank avviser imidlertid kritikken.

- Det er ikke et norsk lønneblad. Det er et stilisert lønneblad, sier bankens pressetalskvinne Julie Girard.

Ifølge henne ble en botaniker trukket inn i utformingen av den nye pengeseddelen. I tråd med hans råd ble lønnebladet endret for at det skulle ligne mindre på den norske varianten, hevder hun.

Blaney har på sin side vanskelig for å tro på sentralbankens forklaring.

- Det lyder som en bortforklaring, sier han til den canadiske rikskringkastingen CBC.

Canada har også tidligere fått kritikk for deres nye polymer-sedler. I begynnelsen av januar kom det flere meldinger om at de kanadiske sedlene av plast smelter, skriver E24.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks