Hovedinnhold

Fire drept i skoleskyting i Canada

Gjerningsperson skal ha skutt to av sine egne brødre

COLORADO SPRINGS/OSLO (VG) Fire personer er drept og to er kritisk skadet etter skyting på en skole i Canada. To av de drepte var gjerningspersonens brødre, ifølge en lokalavis.

Denne saken handler om:

Fredag kveld norsk tid begynte en gjerningsperson å åpne ild på Dene High School i landsbyen La Loche i provinsen Saskatchewan i Canada.

Politiet opplyser i en pressekonferanse at fire personer ble drept i skoleskytingen. De opplyser også at «et ukjent antall» mennesker er skadet.

Canadas statsminister Justin Trudeau sa tidligere at fem personer er drept og at to personer er kritisk skadet etter skytingen.

Politiet har nå kontroll på situasjonen.

Den antatte gjerningspersonen er pågrepet, opplyser statsministeren.

– Dette er selvsagt enhver foreldres verste mareritt, sier Trudeau, som befinner seg i Davos hvor han deltar på Verdens økonomiske forum.

Han legger til art det er for tidlig å fastslå hvordan og hvorfor skytingen i La Loche oppstod.

– Sønderknust

Den pågrepne skal være en elev ved skolen, ifølge Teddy Clark, høvding for Clearwater River Dene Nation. Dette er ikke bekreftet av lokalt politi.

Ifølge lokalavisen Saskatoon Starphoenix er to av de drepte brødre av gjerningspersonen og skal være skutt i deres felles hjem.

– Han skjøt to av sine brødre hjemme og dro til skolen, sier ordfører Kevin Janvier, til nyhetsbyrået AP.

På skolen drepte skoleskytteren den 23 år gamle læreren Marie Janvier, datter av byens ordfører, og ytterligere en person.

Kevin Janvier sier at han ikke visste om gjerningspersonen kjente Marie på forhånd. Han legger til at hun var Kevins eneste barn.

– Jeg er bare så lei meg, sier han.

<p>I SORG: Politisjef Maureen Levy orientere pressen om skoleskytingen fredag.</p>

I SORG: Politisjef Maureen Levy orientere pressen om skoleskytingen fredag.

Foto: Mark Taylor, Ap


Teddy Clark sier at  mange er i sjokk etter det som har skjedd.

– Lokalsamfunnet pleier å stå sterkt sammen i tider som dette. Akkurat nå er La Loche sønderknust, sier han.

I motsetning til nabolandet USA, har Canada opplevd få skoleskytinger.

– Dette er noe man bare ser på TV vanligvis, sier Clark.

Landsbyen ligger vanskelig tilgjengelig i det nordvestlige hjørnet av provinsen, og det skal kun være et mindre sykehus på stedet. Derfor er det sendt ambulansefly fra en større by.

– Jeg løp ut fra skolen, sier Noel Desjarlais-Thomas til CBC News og fortsetter:

– Det var mye skriking, og seks eller syv skudd ble avfyrt før jeg kom meg ut. Jeg tror at det var flere skudd etter at jeg kom ut. 

Lite samfunn

Dene High School er en del av La Loche Community School i landsbyen La Loche i Canada. Det bor rundt 2600 mennesker på stedet. Skolen har rundt 900 elever totalt, og skytingen skal ha skjedd i den delen av skolen hvor det går elever fra 7-12 klasse. De fleste elevene ved skolen er tospråklige og snakker både engelsk og indianerspråket Denesuline.

<p>SMÅBY: Dene High School som er en del av La Loche Community School og ligger i provinsen Saskatchewan. Skolen har elever fra 7-12 klasse. De fleste elevene ved skolen er tospråklige og snakker både engelsk og indianerspråket Denesuline.</p>

SMÅBY: Dene High School som er en del av La Loche Community School og ligger i provinsen Saskatchewan. Skolen har elever fra 7-12 klasse. De fleste elevene ved skolen er tospråklige og snakker både engelsk og indianerspråket Denesuline.

Foto: Foto: Kayoty, Wikipedia


Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks