Hovedinnhold

Angrepet i Burkina Faso: – De tok på føttene våre for å sjekke om vi var i live

** To franskmenn blant de drepte
** «Den enøyde» knyttes til angrepet

Overlevende måtte spille døde for ikke å bli skutt av angriperne i Burkina Faso. – Da de kom inn i kafeen ropte de «Gud er stor». De var unge mennesker, forteller en av dem.

Denne saken handler om:

Burkina Faso

Tidligere fransk koloni i Vest-Afrika, grenser til Mali, Niger, Benin, Elfenbenskysten, Ghana og Togo.

Innbyggere: 17,3 millioner

Hovedstad: Ouagadougou.

Kjent for: Et av verdens minst økonomisk utviklede land. Få naturressurser.

Blaise Compaore ble president etter et statskupp i 1987. Han ble gjenvalgt fire ganger, sist i 2010.

Hæren tok makten i slutten av oktober i 2014 da Compaore ga etter for massive folkeprotester med krav om presidentens avgang. Compaore rømte landet.

Den tidligere diplomaten Michel Kafando overtok som overgangspresident - men også det skar seg.

Roch Marc Kabore (58) ble valgt til ny president i valget i desember.

– De startet å skyte og alle lå på gulvet. Løftet du på hodet, ville du blitt skutt umiddelbart, så du måtte spille død. De kom og tok på føttene våre for å sjekke om vi var i live, sier Mariette Kineou til RTB.

Kineou var på restauranten Cappucino sammen med sin lillesøster og deres amerikanske venner fredag kveld. Det som skulle være en hyggelig avskjedsmiddag ble på få minutter omgjort til et mareritt da flere angripere stormet restauranten og åpnet ild mot gjestene.

Bakgrunn: Angrep mot to hoteller og en restaurant

– Så de at du var i live, skjøt de deg. Først skjøt de nede så gikk de opp, og startet å skyte der også. De satte fyr på stedet, det brant og det var umulig å puste, sier hun.

En av de første som ble skutt var naboen hennes som også deltok på middagen, ifølge kvinnen.

Flere utenlandske drept

Fredag kveld startet det som skulle bli et halvannet døgn langt blodig angrep mot to hoteller og en kafé i Burkina Fasos hovedstad Ouagadougou.

Sent lørdag kveld melder AP at totalt 32 personer er drept, fire av disse er gisseltakere mens 28 er andre personer. Over 30 mennesker ble såret i angrepet.

Flere utenlandske statsborgere er til nå bekreftet drepte i angrepet. Deriblant er to franskmenn, en amerikaner, to sveitsiske statsborgere, en nederlender og seks kanadiere. Det bekrefter myndighetene i de respektive landene.

Ofrene kommer fra 18 ulike nasjoner, ifølge innenriksminister Simon Compaore.

150 personer ble befridd fra Hotel Splendid etter å ha blitt holdt som gisler av angriperne. Hotellet er et luksushotell som er mye brukt av journalister, FN-ansatte og vestlige borgere.

Norske UD hadde lørdag ingen indikasjoner på at nordmenn skal være rammet av angrepet.

<p>OVERLEVDE: Mariette Kineou skulle spise middag på restauranten Cappucino da angriperne stormet bygget.</p>

OVERLEVDE: Mariette Kineou skulle spise middag på restauranten Cappucino da angriperne stormet bygget.

Søsteren skutt i beinet

Kineou og lillesøsteren klarte å rømme fra restauranten mens angriperne befant seg i andre etasje. De søkte tilflukt under en bil utenfor stedet.

Les også: Tusenvis demonstrer mot militærkuppet i Burkina Faso

– Bilen bak oss sto i brann. Vi var under bilen i omtrent 30 minutter før vi forsøkte å krype til en tryggere plass, sier hun, og legger til at det var biler fra burkinske sikkerhetsstyrker på stedet på dette tidspunktet.

Etter å ha gjemt seg bak nok en bil i over en halvtime, ankom politiet for å lede dem i sikkerhet. Mens søstrene beveget seg bort fra tilfluktsstedet ble det åpnet ild, og Kineous lillesøster ble truffet av et skudd i kneet.

– Jeg ble ikke truffet. Jeg kan i det minste si at jeg ble reddet, forteller den tydelig pregede kvinnen til TV-kanalen.

Overlevende: – Unge mennesker, barn

– De kom inn, vi lå på gulvet alle sammen. Vi forsøkte å komme oss ut. De skjøt meg i armen og jeg har et åpent brudd, forteller Roger Inetiem til RTB. 

Inetiema befant seg også på restauranten Cappucino da angriperne stormet bygget. Han forteller til TV-kanalen at han var på stedet med sine amerikanske venner, men at vennene ikke klarte å komme seg unna angriperne.

– Da de kom inn i kafeen ropte de «Gud er stor», «Gud er stor». De var unge mennesker, barn. De var fem eller syv stykker, forteller han videre.

Nabolandet Mali: Angripere drepte 22 mennesker på hotell

– De er døde. De fleste av dem er amerikanere. Kanskje jeg er heldig at det bare var armen min, sier han.

Han forteller at han hørte en kvinnelig stemme blant angriperne, men kunne ikke se hvem som skjøt.

– De snakket ikke fransk, sier han.

Politimannen Issouf Outtara ble øyenvitne til de dramatiske scenene som utspilte seg i hjertet av Ouagabougo. Outtara forteller til TV-kanalen Juka Africa at han forsøkte å evakuere mennesker som hadde gjemt seg i gatene.

– Var det mange døde?

– Ja, ja, sier han til Juka Africa.

Les også: Militær maktkamp i Burkina Faso

«Den enøyde» knyttes til angrepet

Al Qaidas fløy i Nord-Afrika, AQIM, har påtatt seg ansvaret for det blodige angrepet. De sier at det er en «hevn mot Frankrike og det vantro Vesten», ifølge NTB. 

<p>FRYKTET: Den beryktede opprørslederen Mokhtar Belmokhtar knyttes til nok et blodig hotellangrep i Vest-Afrika.</p>

FRYKTET: Den beryktede opprørslederen Mokhtar Belmokhtar knyttes til nok et blodig hotellangrep i Vest-Afrika.

Foto: Ho, Afp

I en erklæring plukket opp av det amerikanske etterretningsselskapet SITE, heter det at angriperne i Ouagadougou var medlemmer av gruppen til den algeriske islamisten Mokthar Belmokhtars, som også er kjent som «Den enøyde».

Hans gruppe sto bak gisselaksjonen mot Statoil-anlegget i In Amenas i Algerie i 2013, der 40 ansatte, blant dem fem nordmenn, ble drept. 

Han er også knyttet til angrepet som krevde 22 liv i Mali i november.

Les også: Frykter «Den enøyde terroristen» skal slå til igjen

Lørdag formiddag opplyste Burkina Fasos sikkerhetsdepartement at to australske statsborgere, en lege og hans kone, er bortført nord i landet, nær grensen til Mali. Ifølge AFP skal de holdes av jihadister. Det ble først meldt at paret var fra Østerrike, men dette ble rettet senere. Det er uklart om bortføringen kan knyttes til angrepene i Ouagadougou.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks