Hovedinnhold

Erna etter EU-møte: Tre mulige brexit-løsninger

Solberg: – Åpenbart at nei-siden ikke hadde en plan dersom de vant

<p>BEKYMRET: Statsminister Erna Solberg (H), her på vei inn til møtet i European People's Party (EPP) i Brussel i Belgia tirsdag ettermiddag. Bak sees kommunikasjonssjef Trude Måseide ved Statsministerens kontor.</p>

BEKYMRET: Statsminister Erna Solberg (H), her på vei inn til møtet i European People's Party (EPP) i Brussel i Belgia tirsdag ettermiddag. Bak sees kommunikasjonssjef Trude Måseide ved Statsministerens kontor.

Foto: Johan Falnes, NTB scanpix
BRUSSEL (VG) Statsminister Erna Solberg sier hennes statsministerkolleger i EU har begynt å undersøke hvilke løsninger Storbritannia kan lande på.

Denne saken handler om:

– Det er ingen tvil om at Storbritannias varslede utmeldelse har gitt et lite sjokk inn i EU-systemet. Samtidig opplevde jeg at det hadde sunket inn og at det nå er et klart ønske om at det kommer en plan for hva som skal skje videre, sier Solberg.

Se bildet: Camerons siste kveld med gjengen?

EU-samtaler

VG møtte statsministeren på Norges Hus i EU-kvartalet i Brussel tirsdag ettermiddag. Solberg kom rett fra møter i European People's Party (EPP) med blant annet Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

Møtet handlet om britenes folkeavstemning forrige uke, hvor et flertall stemte for at Storbritannia skal forlate EU.

Britisk minister: Vil ha Norges EU-avtale

EU-avtaler

EØS-avtalen:

Norges primære avtale med EU. Gir Norge tilgang til det indre markedet i EU, samtidig som den forplikter Norge til å underordne seg EU regler og prinsipper om fri bevegelse av varer, tjenester, arbeidskraft og kapital. Island, Lichtenstein og Norge deltar i EØS-avtalen med EU.


EFTA-avtalen:

En frihandelsavtale som oppstod før EØS-avtalen. Ikke like omfattende og forpliktende som EØS-avtalen. Består av EØS-landene, pluss Sveits.

Canada-avtalen:

En handelsavtale mellom EU og Canada, som ble fremforhandlet i 2014. Ennå ikke godkjent av Europaparlamentet.

Solberg sier at hun i samtaler med sine kolleger har registrert løse diskusjoner om tre mulige løsninger for hvordan Storbritannia fortsatt skal få tilgang til å handle varer og tjenester med EU-landene:

Flere løsninger

• En EØS-avtale
• En EFTA-avtale
• Eller en kopi av Canada-avtalen

– Først og fremst mangler det en britisk plan. Det er de som må definere hva resultatet av folkeavstemningen betyr. Det har de så langt ikke gjort. Det er åpenbart for meg at neisiden ikke hadde en plan for hva som skulle skje dersom de vant, sier Solberg.

Solberg sier hun har lite tro på at britene vil velge en EØS-avtale.

– Det er Storbritannia som må velge. Men når jeg ser på den debatten som har vært i forkant av folkeavstemningen, så tror jeg ikke en EØS-avtale er så attraktivt for britene. Det vil innebære at de må akseptere fri forflytning over landegrensene, og det har det vært en betydelig skepsis mot. Det ble også argumentert kraftig mot innvandringen i valgkampen, selv om det jo ble smurt litt tykt på av enkelte.

Krevende for Norge

Om britene skulle forsøke å skaffe seg EFTA-medlemskap vil det kunne skape skjær i sjøen for Norge, advarer Solberg.

– Jeg ser at noen sier at det er bra for Norge om Storbritannia slutter seg til EØS-avtalen eller EFTA. Til det vil jeg si: Ja, vi blir tyngre som blokk, men inne i den blokken blir det et helt nytt tyngdepunkt. Storbritannia vil bli en veldig stor skål på vekten når det skal forhandles med tredjeland på vegne av EFTA. Norges prioriteringer vil telle mindre. Det må vi tenke grundig gjennom, samtidig som vi nå må arbeide for å ivareta norske interesser, sier Solberg.

I 2014 ble et utkast til handelsavtale mellom Canada og EU fremforhandlet. Avtalen er foreløpig ikke godkjent av Europaparlamentet, men om den blir godkjent vil den fjerne 98 prosent av alle tollbarrierer mellom de to økonomiene.

– Det er en del som nå har pekt på en mulighet med den avtalen som Canada har forhandlet seg frem til. Det er en slags utvidet handelsavtale. Men det kan jo også være at det finner på noe helt annet. Det er jo en unik situasjon.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks