Hovedinnhold

Stemte ja til å stille Rousseff for riksrett

  • Send en melding til
Et stort flertall i underhuset i Brasils nasjonalforsamling har stemt for at landets president Dilma Rousseff kan stilles for riksrett.

Denne saken handler om:

Fakta om den mulige riksrettssaken mot Dilma Rousseff

* Søndag stemte et flertall på over to tredeler av underhuset i kongressen i Brasil for å stille landets president, Dilma Rousseff, for riksrett.

* Nå skal Senatet, som er overhuset i Kongressen, ta den endelige avgjørelsen på om det skal innledes sak mot Rousseff.

* Det er 81 medlemmer i Senatet, og det kreves kun simpelt flertall for å stille presidenten for riksrett. Senatet samles trolig i starten av mai for å ta stilling til saken.

* Hvis Rousseff kjennes skyldig i riksrettssaken, er det opp til senatet å avgjøre om hun skal avsettes. I denne avstemningen kreves det to tredels flertall for å avsette presidenten. Dersom dette ikke oppnås, kan hun vende tilbake til presidentkontoret.

Kilde: NTB

Rousseffs motstandere klarte å samle de nødvendige to tredjedeler av stemmene i underhuset. Med over 342 stemmer for riksrett, sendes saken videre til senatet for endelig behandling i mai.

– Presidentens regjering vedkjenner dette midlertidige nederlaget, men det betyr ikke at krigen er over. Kampen vil fortsette i gatene og i Senatet, sier Jose Guimaraes, som er Arbeiderpartiets leder i kammeret.

Dersom senatet også går inn for å støtte en riksrettssak, vil Rousseff bli suspendert fra posten som statsminister og erstattet av visepresident Michel Temer i påvente av rettssaken.

Vilde Haugsnes i Latin-Amerikagruppene i Norge er kritisk til måten Dilma Rouseffs politiske motstandere har behandlet henne på.

 – Den sosiale bevegelsen i Brasil kaller dette et kupp fra høyresiden. Dilma Rouseff er ikke anklaget for å ha beriket seg selv gjennom korrupsjon, i motsetning til flere av hennes politiske motstandere. Det er politikere anklaget for korrupsjon som står bak riksrett og nå vil de ta over makten gjennom et «legalt» politisk verktøy som riksrett, påstår Haugsnes som er  styreleder i Latin-Amerikagruppene i Norge.

Videpresident Temer vil bli sittende som president fram til Rousseffs periode går ut i 2018 dersom hun blir kjent skyldig.

Bakgrunnen for avstemningen er korrupsjonsskandalen i den brasilianske oljegiganten Petrobras. Rousseff var styreleder der fra 2003 til 2010.

Kronikk: Det hardner til i Brasil

Verdens største korrupsjonssak

Petrobras-skandalen har røtter tilbake til 2004, da 16 av de største entreprenørselskapene i Brasil dannet et kartell som hadde som formål å svindle det statlige oljeselskapet.

Nærmere 200 personer er hittil tiltalt i det som er omtalt som verdens største korrupsjonssak, og mer enn 14 milliarder kroner påstås å ha blitt betalt i bestikkelser til politikere og korrupte Petrobras-direktører.

<p>VISEPRESIDENTEN: Brasils visepresident Michel Temer blir anklaget av president Rousseff for å stå bak et kuppforsøk.</p>

VISEPRESIDENTEN: Brasils visepresident Michel Temer blir anklaget av president Rousseff for å stå bak et kuppforsøk.

Foto: Andressa Anholete, Afp

I august i fjor tok over 300.000 mennesker til gatene i protester mot Petrobas og Rousseff, og anklaget presidenten for korrupsjon.

Rousseff anklages også for å ha pyntet på budsjettall for å skjule Brasils økonomiske problemer.

Rousseff mener på sin side at hun skal være utsatt for et komplott, hvor visepresidenten skal være en av konspiratørene for å få henne avsatt.

Les også: Anklager presidenten for korrupsjon

– Kuppmakere

Det var høy temperatur i forkant av den viktige avstemningen søndag. Etter hvert som flere og flere av representantene i underhuset ga sine stemmer, ble det klart at saken vil gå videre til Senatet.

– Kuppmakerne har vunnet her i underhuset, sa Guimaraes.

<p>UPOPULÆR: Det går mot en riksrettssak mot Brasils president Dilma Rousseff etter nederlaget i underhuset.</p>

UPOPULÆR: Det går mot en riksrettssak mot Brasils president Dilma Rousseff etter nederlaget i underhuset.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Stemningen var bedre blant opposisjonspolitikerne som feiret seieren med å fyre av konfetti, synge og juble.

Rousseffs stabssjef Jaques Wagne sa etter avstemningen i underhuset at han er sikker på at saken vil bli avvist i senatet.

Dette er imidlertid stikk i strid med synet til de fleste analytikerne, som tror senatet vil kaste Rousseff ut for godt.

Les også: Brasil avviser frihandel

Ampert

Det var amper stemning i underhuset under søndagens avstemning. Møtet startet med at folkevalgte fra begge leire kom med tilrop, og motstandere som dyttet hverandre på vei inn i salen. Deretter havnet flere representanter i basketak foran talerstolen.

Søndagens avstemning setter strek for flere dagers debatt blant de folkevalgte. Rousseff er blitt upopulær som følge av anklager om økonomiske misligheter i budsjettsaker og mistanke om innblanding i Petrobras-korrupsjonsskandalen.

Mange av de folkevalgte som stemte søndag er selv blitt tiltalt for korrupsjon. Ifølge organisasjonen Congresso en Foco er mer enn 300 av representantene, det vil si over halvparten av underhuset, under etterforskning for korrupsjon, bedrageri eller valgfusk.

Kilde: NTB/VG

<p>TEMPERATUR: Kongressmedlemmer havnet i håndgemeng før søndagens avstemning i underhuset i Brasils nasjonalforsamling.</p>

TEMPERATUR: Kongressmedlemmer havnet i håndgemeng før søndagens avstemning i underhuset i Brasils nasjonalforsamling.

Foto:, Reuters

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks