Hovedinnhold

Narko-ubåt avslørt i Brasil

<p>BESLAGLAGT: Ubåten politiet fant ute i Amazonas-jungelen skal ha vært nesten ferdig bygget og klar for å frakte narkotika.</p>

BESLAGLAGT: Ubåten politiet fant ute i Amazonas-jungelen skal ha vært nesten ferdig bygget og klar for å frakte narkotika.

Ubåten bygget av colombianske dopsmuglerne skal ha vært klar for å frakte store mengder kokain da den ble oppdaget av politiet.

Denne saken handler om:

En ubåt som skulle frakte kokain til USA eller Europa ble beslaglagt av politiet i delstaten Para nord i Brasil denne uken, meldte brasilianske myndigheter fredag.

Politiet rykket ut til elven Guajara-Mirim i Amazonas-jungelen tirsdag etter å ha mottatt flere anonyme tips om det mistenkelige fartøyet.

Der fant de den 17 meter lange og fire meter høye undervannsbåten, som politiet anslår skal ha plass til hele 30 tonn kokain og 30 mennesker.

Det skal være colombianske dopsmuglere som står bak. Ifølge politiet skal en kriminell gruppe på minst 15 personer ha opprettet en trekonstruert base ved elvebredden, og brukte falske skytevåpen til å jage vekk lokale fiskere fra området. Da politiet tok beslag på ubåten, skal den ha vært sjøklar for å frakte et lass kokain fra Colombia innenfor de neste ti dagene.

<p>BASEN: Narkobanden på minst 15 personer hadde opprettet en base med skur og trehus, som ble brukt som bosted og ubåt-fabrikk.</p>

BASEN: Narkobanden på minst 15 personer hadde opprettet en base med skur og trehus, som ble brukt som bosted og ubåt-fabrikk.

Vanskelig å oppdage

Miniubåter ligger like under vannlinjen, og er ekstremt vanskelig å oppdage når de først har lagt ut på havet. Derfor er det blitt en velkjent metode colombianske smuglere bruker for å frakte store mengder narkotika til USA.

De spesialdesignede undervannsfartøyene ble tatt i bruk allerede på begynnelsen av 90-tallet, for å unngå radaren til sjøfartspatruljene, ifølge det amerikanske nettstedet Insight Crime, som driver med etterforskning og analysering av organisert kriminalitet.

Store narkotikaorganisasjoner jobber stadig med å utvikle teknologien på ubåtene. I 2011 oppdaget politiet en 30 meter lang smugler-ubåt i jungelen ved Cauca i Ecuador. Hadde den rukket å bli sjøsatt ville ubåten, som kunne gå ni meter under vann, vært nesten helt umulig å oppdage, og ble estimert å ha en prislapp på minst to millioner dollar.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks