Hovedinnhold

Brannen i California: Charlie (100) og Sara (98) døde i flammene

<p>DØDE I FLAMMENE: Charles (100) og Sara (98) kom seg ikke vekk fra det som hadde vært deres hjem i 40 år, og døde i brannen i Napa, California. De ble funnet mandag. </p>

DØDE I FLAMMENE: Charles (100) og Sara (98) kom seg ikke vekk fra det som hadde vært deres hjem i 40 år, og døde i brannen i Napa, California. De ble funnet mandag. 

Foto:, AP
Lokale myndigheter bekrefter at dødstallet har steget til 17 i det som regnes som noen av de verste brannene i USAs historie.

Denne saken handler om:

Flammene, som har herjet på flere steder i den amerikanske delstaten siden søndag kveld, har så langt ødelagt minst 2000 hjem og arbeidsplasser, og over 20.000 mennesker har måttet flykte fra flammehavet.

Natt til onsdag norsk tid bekrefter lokale myndigheter at ytterligere to personer har mistet livet, noe som gjør at dødstallet stiger til 17. Elleve omkom i Sonoma County, mens de seks andre mistet livet i Napa, Yuba og Mendocino.

Det meldes også at minst 100 personer er skadet, samtidig som det har kommet inn over 200 savnetmeldinger. Politiet understreker imidlertid at mange av dem er trygge, og vil bli gjenforent med sine familier. 

To av dem som ikke klarte å unnslippe er Charlie Rippey (100) og kona Sara Rippey (98). Ekteparet mistet livet i sitt hjem i Napa-området. Charlie, som tjenestegjorde under andre verdenskrig, og kona Sara, skal nylig ha feiret 75 års bryllupsdag. De to møttes i Wisconsin som barn. 

<p>MISTET FORELDRENE: Chuck Rippey besøkte tirsdag ruinene av foreldrenes hus som brant til grunnen i flammehavet. Både faren Charles (100) og moren Sara (98) mistet livet i flammene da de ikke klarte å redde seg ut.</p>

MISTET FORELDRENE: Chuck Rippey besøkte tirsdag ruinene av foreldrenes hus som brant til grunnen i flammehavet. Både faren Charles (100) og moren Sara (98) mistet livet i flammene da de ikke klarte å redde seg ut.

Foto: Rich Pedroncelli, AP

Bakgrunn: Flykter fra flammehavet i California

Fanget i flammene

Til NBC News forteller sønnen Chuck Rippey at en pleier som jobbet for foreldrene skal ha tatt kontakt da brannen nærmet seg, og fortalt at foreldrene fortsatt var inne i huset hvor de hadde bodd de siste 40 årene.

– Pleieren fortalte at det var flammer over alt. Jeg sa «få dem ut på gaten», og før vi visste ordet av det fortalte hun at taket begynte å gi etter, sier sønnen. 

Storebroren Mike Rippey forteller til ABC News at moren hadde problemer med å bevege seg etter et slag for fem år siden, og at de to sov på hvert sitt rom. 

– Vi fant faren vår halvveis på vei til rommet hennes. Men selv om han hadde kommet frem, så hadde han aldri forlatt henne. Så ingen av dem hadde kommet seg ut. 

Han forteller at de levde et langt og flott liv, og at de var lykkelige til siste stund. 

– Man må nesten være glad for at det endte slik. De ville aldri forlate hverandre, og døde sammen. Det var nesten umulig for oss å se for seg at en av dem døde først. 

<p>ELDSTE SØNN: Mike Rippey ved ruinene til foreldrenes hus i Napa. </p>

ELDSTE SØNN: Mike Rippey ved ruinene til foreldrenes hus i Napa. 

Foto: Rich Pedroncelli, AP

Under et planlagt besøk til California kommenterte USAs visepresident brannene tirsdag.

– Det er hjerteskjærende å tenke at mange av de omkomne etter brannene representerer våre mest sårbare. I noen tilfeller eldre innbyggere som rett og slett ikke var i stand til å rømme fra flammene som tok over hjemmene deres, sa Mike Pence.

Visepresidenten sa også at president Donald Trump har erklært unntakstilstand for området.

Les også: Nabolaget jevnet med jorden

Store ødeleggelser

Noen av de største ødeleggelsene har funnet sted i distriktene Napa og Sanoma, hvor dusinvis av vingårder tiltrekker seg turister fra hele verden hvert år. Røyken fra brannene skal ha bli sendt så langt som til storbyen San Francisco – rundt 100 kilometer unna.

Brannene har også gått hardt ut over storbyen Santa Rosa, som huser over 175.000 innbyggere. Her ødela flammene hundrevis av hjem, og varmen smeltet glass og aluminium.

– Jeg klarer ikke å komme over skrikene fra redde mennesker idet flammene kom mot oss, forteller Noah Lowry til CBS News etter at han og familien måtte flykte fra hjemmet sitt i løpet av minutter.

<p>BRANT TIL GRUNNEN: Robyn og Daniel Pellegrini søker etter eiendeler i byen Santa Rosa i California etter at huset deres brant til grunnen. Flere hundre hjem i byen er totalt utbrent som følge av brannene.</p>

BRANT TIL GRUNNEN: Robyn og Daniel Pellegrini søker etter eiendeler i byen Santa Rosa i California etter at huset deres brant til grunnen. Flere hundre hjem i byen er totalt utbrent som følge av brannene.

Foto: Ben Margot, AP

Kommentar: Et inferno i vinland

Håp om bedring

Rundt 4000 brannmannskaper kjemper tirsdag mot flammene som nå brenner på 16 forskjellige steder i nordlige deler av California.

Daniel Berlant, assisterende nestleder i Cal Fire, sier til Washington Post at vinden har løyet i løpet av tirsdag og at det dette gir brannmannskapene mye bedre forutsetninger for å bekjempe flammene.

– Det har gitt oss en god mulighet til å få fremgang i arbeidet med å slukke flammene. Vi håper å se mindre vind og kaldere temperaturer. Den kombinasjonen er en kjærkomment syn sammenlignet med det vi jobbet med for bare 24 timer siden, sier Berlant.

Sett under ett er brannene allerede blant de dødeligste i USAs historie.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks