Hovedinnhold

700 brannfarlige leiligheter evakuert - feil funnet på 27 boligblokker

<p>Beboere blir evakuert fra en boligblokk i Camden nord i London fredag., north London, Friday, June 23, 2017.</p>

Beboere blir evakuert fra en boligblokk i Camden nord i London fredag., north London, Friday, June 23, 2017.

Foto: Alastair Grant, AP
Fire tusen beboere i rundt 800 leiligheter i London, ble evakuert sent i går kveld. Myndighetene våger ikke å la dem bo i boligblokker med samme type plastpanel som katastrofeblokken Grenfell Tower.

Denne saken handler om:

Lørdag formiddag melder Sky News at myndighetene i England har funnet 27 høyblokker med fasadebekledning som ikke bestått branntester.

Myndighetene i bydelen Camden våger ikke å la familiene i de fire høyblokkene i området Swiss Cottage bli boende. Store og små i de minst 700 leilighetene fikk beskjed om at de bor i svært brannfarlige boligblokker og at de måtte ut av hjemmene sine umiddelbart.

I følge Daily Mail har 83 personer nektet å la seg evakuere og blir boende i leilighetene sine mens utvendig kledning skiftes ut.

Eiendomsfirmaet Chalcots eier de fire høyblokkene som i følge BBC ble pusset opp mellom 2006 og 2009 av firmaet Rydon. Det er det samme firmaet som pusset opp brannfellen Grenfell Tower i 2015 og -16. 

<p>IKKE TRYGT: Boligblokken Taplow Tower ble tømt for beboere sent i går kveld. Ytterkledningen er den samme som katastrofeblokken i Notting Hill.</p>

IKKE TRYGT: Boligblokken Taplow Tower ble tømt for beboere sent i går kveld. Ytterkledningen er den samme som katastrofeblokken i Notting Hill.

Foto: Hannah Mckay/Reuters, Reuters

Les: Brannen i Grenfell Tower. Dette har skjedd.

Nå må ytterpanelet fjernes og erstattes av noe som ikke er brannfarlig før beboerne kan flytte hjem.

<p>NABO: Chalcots Estate ligger ikke langt unna  Grenfell Tower i bydelen North Kensington. Den utbrente katastrofeblokken ligger bak blokkene i Swiss Cottage.</p>

NABO: Chalcots Estate ligger ikke langt unna  Grenfell Tower i bydelen North Kensington. Den utbrente katastrofeblokken ligger bak blokkene i Swiss Cottage.

Foto: Niklas Halle'n, AFP

Vurderer drapssiktelse

Britisk politi undersøker nå om bruken av panelene var ulovlig og om noen visste hvor farlig det var å dekke kjempeblokken med plastmateriale.

Fiona McCormack i London-politiet sier ifølge the Guardian at etterforskerne undersøker hvorfor brannen spredte seg så fort.

Les: – Spredte seg raskt langs den ene siden av bygget.

– Vi vil undersøke enhver mulig kriminell handling knyttet til brannen. Når 79 mennesker er omkommet i brann, vurderer vi om noen skal siktes for drap. Vi jobber også mot flere andre lover, sier McCormack til avisen.

<p>KATASTROFE: Grenfell Tower står igjen etter brannen som tok minst 79 liv. Nå undersøkes boligblokker i hele England. Fire blokker ble evakuert sent fredag kveld og skal utbedres.</p>

KATASTROFE: Grenfell Tower står igjen etter brannen som tok minst 79 liv. Nå undersøkes boligblokker i hele England. Fire blokker ble evakuert sent fredag kveld og skal utbedres.

Foto: Frank Augstein, AP

Bydelsadministrasjonen Camden sier til BBC at også branndører og isolasjonen rundt rørene som fører gass inn til leilighetene, skal undersøkes.

Opprinnelig skulle bare en av boligblokkene evakueres, men i løpet av kvelden ble det bestemt at beboerne i fem blokker måtte ut. Beboerne i en av blokkene fikk flytte hjem grytidlig lørdag morgen. Da var det slått fast at den minste blokken ikke var bygget på samme måte som de andre fire.

Varslet sent fredag

Beboerne var varslet om at evakuering kunne bli aktuelt på et møte torsdag kveld. Fredag kveld besemte myndighetene seg.

<p>PLAST: Flammene fikk voldsomt tak i plastplatene som dekker fasaden på Grenfell Tower.</p>

PLAST: Flammene fikk voldsomt tak i plastplatene som dekker fasaden på Grenfell Tower.

Foto: Frank Augstein, AP

Byrådsleder fra Labourpartiet Georgia Gould sier til BBC at tømming av byggene ble igangsatt da brannvesenet ikke kunne garantere beboernes sikkerhet. De ble innlosjert i to bydelssentre, i hotellrom og hos familie og venner.

– Jeg vet at dette er vanskelig. Men Grenfell har endret alt og vi kan ikke ta noen sjanser med beboernes sikkerhet, sier Gould.

Blokkene vil bli utbedret i løpet av tre til fire uker og hvis beboerne må hente eiendeler i denne perioden, må de ha med seg eskorte fra brannvesenet.

VGTV: Se ødeleggelsene etter kjempebrannen

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks