Hovedinnhold

«Bourbon Dolphin» har sunket

(VG Nett) Kantrede «Bourbon Dolphin» har sunket på 1.100 meters dyp utenfor Shetland.

Denne saken handler om:

Tips oss

AvHALSTEIN RØYSELAND,ANNE VINDING,CAMILLA RYSTEogJULIE HÆHRE

SYNKER: Den havarerte båten «Bourbon Dolphin» er i ferd med å synke ned på 1100 meters dyp. Foto: AP
SYNKER: Den havarerte båten «Bourbon Dolphin» er i ferd med å synke ned på 1100 meters dyp. Foto: AP

Sjømannsprest i London, Thorbjørn Holt, var sammen med fire pårørende på Shetland da de fikk den tragiske beskjeden om at skipet hadde sunket.

De pårørende som var igjen på øya, var der nettopp for å få svar på hva som hadde skjedd med deres slektninger og ventet desperat på at de skulle bli hentet ut fra skipet.

- De har reagert sterkt på det som har skjedd. De reagerer fordi det har skjedd noe uventet. Ingen hadde tenkt seg at noe slikt skulle skje, forteller Holt til VG Nett.

Presten var i natt på hotellet hvor de pårørende er samlet på Shetland for å gi de krisehjelp så lenge det var nødvendig.

- De tar det som har skjedd innover seg på en direkte og voldsom måte, sier sjømannspresten.

- Det er mest fortvilelse, men også noe sinne. Alle har ulike reaksjoner, legger han til.

- Borte for alltid

Også på Fosnavåg ble meldingen mottatt med stor sorg.

- Dette er et meget tungt slag, sier prest i Herøy kommune, Jens Terje Johnsen til VG Nett.

SAVNET/DØD: Disse er de savnede etter Bourbon Dolphin-forliset: Oddne Arve Remøy (44) (øverst), David Remøy (14), Kjell Rune Våge (31), Tor Karl Sandø (54), Frank Nygård (42), Ronny Emblem (25), Bjarte Grimstad (37). Foto: Politiets passarkiv Foto:
SAVNET/DØD: Disse er de savnede etter Bourbon Dolphin-forliset: Oddne Arve Remøy (44) (øverst), David Remøy (14), Kjell Rune Våge (31), Tor Karl Sandø (54), Frank Nygård (42), Ronny Emblem (25), Bjarte Grimstad (37). Foto: Politiets passarkiv Foto:

Han ledet søndag kveld en minnegudstjeneste der 1000 innbyggere fra rederiets hjemkommune kom for å minnes de omkomne og savnede. 14 år gamle David Remøy og faren Oddne Arve Remøy (44), som begge er blandt de savnede, kommer fra Herøy kommune.

- Folk sa i kirken i kveld: «Håper vi sees snart i begravelsen». Ingen ønsker å møtes i en begravelse, men i dette tilfellet er det sånn at folk håpet det ville bli en begravelse, sier presten.

- Nå er disse menneskene borte for alltid. Det er grusomt, sier Johnsen.

- Mest tragiske som kunne skje

Meldingen om at «Bourbon Dolphin» nå ligger på over 1000 meters dyp, trolig med fem omkomne ombord, er veldig tung for de pårørende.

- Det betyr uendelig mye at de nå ikke får en grav å gå til. I tillegg er det mye man nå aldri får vite om hvordan de hadde det på slutten, sier Herøy-presten.

Erhardt Hermansen, som representerer rederiet «Offshore Dolphin», var tydelig berørt av den tragiske meldingen fra bergingsarbeidet.

- Dette er absolutt det mest tragiske som kunne skje nå, mener Hermansen.

Billedrigg:Mannskapet
på ««Bourbon Dolphin»

Rederiet har nå et eget vaktkorps som de pårørende kan kontakte i forbindelse med det forferdelige utviklingen. Ledelsen i rederiet ble selv sjokkert da de fikk meldingen.

- Alt gikk veldig fort, og det ble veldig voldsomt for oss. Vi fikk et varsel først om at båten hellet mye. Kort tid etterpå fikk vi beskjed om at den hadde sunket, forteller Hermansen.

Han er i dag glad for at de fikk sørget for at flere av de pårørende fikk se skipet før det sank i havet.

- Det første flyet med de 19 overlevende og pårørende om bord fløy over havaristedet, og jeg håper det betyr noe for dem når dette tragiske har skjedd, sier han.

- Siste håpet er borte

- Dette er forferdelig trist. Det siste gale som kunne skjedd har nå skjedd, sier Herøy-ordfører Arnulf Goksøyr til VG Nett.

Han tenker på de pårørende til de fem savnede, som nå ikke vil få en grav å gå til.

- Det siste håpet om å få en grav å gå til er nå borte, sier Goksøyr.

- Dette gjør heller ikke etterforskningen lettere. Det er forferdelig trist, alt som kunne gå galt har gått galt, sier ordføreren.

Herøy kommune er svært hardt rammet av skipstragedien. De siste dagene har innbyggerne forsøkt å trøste hverandre så godt de kan. Siden fredag kveld har de tent levende lys og lagt ned blomster og kort ved statuen «Fiskerkone med barn» på kaia i kommunesenteret Fosnavåg.

- Dette kommer til å bli et nytt sjokk, sier Goksøyr.

Alvorlig for etterforskningen

TRIST BUDSKAP: Bourbon Offshore-direktør Trond Myklebust sammen med sjømannsprest Thorbjørn Holt (t.v.) og personalkonsulent Erhard Hermansen, etter at det sent søndag kveld ble kjent at skipet hadde sunket til 1100 meters dyp. Foto: Scanpix
TRIST BUDSKAP: Bourbon Offshore-direktør Trond Myklebust sammen med sjømannsprest Thorbjørn Holt (t.v.) og personalkonsulent Erhard Hermansen, etter at det sent søndag kveld ble kjent at skipet hadde sunket til 1100 meters dyp. Foto: Scanpix

Også for den pågående etterforskningen etter forliset er det alvorlig at skipet sank under redningsaksjonen.

- Det er mye vi nå ikke får vite om årsaken, fordi man ikke får gjort undersøkelser på skroget, sier presten.

Billedrigg:Rørende
minnestund på Shetland

«Bourbon Dolphin» forliste torsdag, like ved boreriggen Transocean Rather 75 nautiske mil utenfor kysten av Shetland. Havaristen har siden da vært festet til riggen med ankerkjettinger.

Tidligere søndag var «Bourbon Dolphin» fortsatt festet til riggen på ett punkt for å holde den kantrede supplybåten stabil inntil den kunne bli tauet til mot land. Opprinnelig plan var at dette skulle skje søndag ettermiddag, men operasjonen ble utsatt til mandag.

En av årsakene til forsinkelsene var at Smit, det nederlandske selskapet som er ansvarlig for aksjonen, måtte skifte slepebåt fra «Olympic Hercules» til «Highland Valour». Samtidig må mannskapene om bord byttes.

- Dårlig vær kan være årsaken. Vi har bølger på 4-5 meters høyde. Men jeg kan ikke bekrefte om dette er årsaken, sier talskvinne Claudia van Andel i det nederlandske bergingsselskapet Smit til NTB søndag kveld.

Sju av mannskapet på 15 er funnet i livet etter ulykken torsdag. Tre er bekreftet omkommet, og fem er fortsatt savnet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks