Hovedinnhold

Bombeangrepet: – Midt i det militære hjertet av Ankara

Minst 28 mennesker mistet livet og over 60 ble såret da en bil fullastet med eksplosiver gikk i luften midt i det militære hjertet av den tyrkiske hovedstaden.

Angrepet skjedde i et veikryss midt i kveldsrushet i sentrum av Ankara, da en bil fullastet med sprengstoff eksploderte rett ved siden av en buss med militærpersonell som sto og ventet på grønt lys. Eksplosjonen førte til en kraftig brann, og brannmannskaper strevde med å få slukket flammene.

I umiddelbar nærhet ligger en militærforlegning, militærstaben, nasjonalforsamlingen og flere regjeringskontorer.

FAKTA: BOMBEANGREP I TYRKIA

* 17. februar 2016: Minst 18 mennesker ble drept da en bilbombe eksploderte ved siden av en buss med militært personell i Ankara. Myndigheten anklager den kurdiske PKK-geriljaen for å stå bak.

* 12. januar 2016: Tolv tyske turister ble drept da en syrisk mann sprengte seg i luften i et travelt turiststrøk i Istanbul.

* 10. oktober 2015: 102 ble drept og over 500 såret da to selvmordsbombere slo til mot en fredsmarkering utenfor togstasjonen i Ankara. Tyrkisk påtalemyndighet sier IS i Syria sto bak.

* 20. juli 2015: 33 mennesker ble drept og 104 såret da en selvmordsbomber, trolig fra IS, utløste en bombe under en fredsmarsj i Suruc, like ved grensa til Syria.

* 6. januar 2015: En politimann ble drept da en kvinnelig selvmordsbomber slo til mot en av turistpolitiets bygninger i bydelen Sultanahmet i Istanbul. Kvinnen var enke etter en norsk statsborger av tsjetsjensk opprinnelse som var med i IS.

Kilde: NTB

– Dette er midt i det militære hjertet av Ankara. Her kan man ikke kjøre en varebil med eksplosiver opp på trappen til regjeringsbygningen, så dette er så nært man har mulighet til å slå til, sier postdoktor Einar Wigen ved Universitetet i Oslo, som forsker på tyrkisk politikk.

Peker på kurdisk gruppe

Kilder innen de tyrkiske sikkerhetstjenestene gikk raskt ut med anklager om at den kurdiske PKK-geriljaen sto bak. På en pressekonferanse senere i kveld understreket imidlertid visestatsminister Numan Kurtulmus at de ennå ikke vet med sikkerhet hvem som har skylden for det myndighetene karakteriserer som et terrorangrep.

– Jeg kan ikke konkludere med hvem som står bak, men dette målet ligner dem PKK har valgt tidligere. Angrepet kommer akkurat samtidig som det tyrkiske militæret planlegger et angrep på PKKs søsterorganisasjon i Syria – YPG, sier Wigen og legger til:

– Det virker usannsynlig at dette er IS, men man skal aldri si aldri.

IS har gjennomført flere bombeangrep inne i Tyrkia det siste året, men disse er i all hovedsak blitt rettet mot tyrkisk opposisjon og vestlige turister.

– Selv om tyrkiske myndigheter insisterer på at PKK er terrorister, er dette noe litt annet enn å angripe tyske turister, påpeker Wigen.

Forvirret? Les VGs store guide til Midtøsten

Sikkerhetstjenestene svekket

<p>LOVER KAMP: President Recep Tayyip Erdogan slår fast at Tyrkias kamp mot terror skal intensiveres.</p>

LOVER KAMP: President Recep Tayyip Erdogan slår fast at Tyrkias kamp mot terror skal intensiveres.

Foto: Reuters

PKK står på flere vestlige lands lister over terrororganisasjoner, men forskeren påpeker at dette er et klassisk tilfelle av at den enes motstandsbevegelse er den andres terrorister.

– Det er åpenbart at etterretnings- og sikkerhetstjenestene ikke har gjort jobben sin, når det kan gå av en bombe midt i hjertet av Ankara, sier Wigen.

I Tyrkia har det vært politiske utrenskninger både i militærets etterretning og politiets sikkerhetstjeneste, og mye kompetanse har blitt borte.

– Dette har gitt Tyrkia mindre kapasitet på etterretning og sikkerhet enn de hadde tidligere, samtidig som de står overfor de største sikkerhetsmessige utfordringene siden 1990-tallet, sier forskeren.

Fredssamtalene: Kurdiske grupper utelatt

Lover kamp

President Recep Tayyip Erdogan sa i går kveld at Tyrkia skal være mer besluttsomt enn noen gang tidligere og benytte sin rett til selvforsvar.

– Vår besluttsomhet ved å svare på denne type angrep både innenfor og utenfor våre grenser blir sterkere når slike handlinger finner sted. Det må være klart at Tyrkia ikke viker tilbake fra sin rett til selvforsvar når som helst, hvor som helst og ved en hvilken som helst anledning, sier Erdogan.

Uavhengig av hvem som faktisk står bak angrepet, tror Einar Wigen tyrkernes sinne kommer til å rettes mot kurderne.

Europol: Dette er IS' nye terror-strategi

Vestens allierte

– Det vil bli en spent stemning, og mange vil rope på krig. Etter et lignende angrep i september i fjor så vi at det ble lynsjestemning i store deler av landet, hvor de gikk etter kurdere og kurdisk utseende. Jeg er bekymret for at det kan skje igjen, sier Wigen.

I går kveld gikk en rekke vestlige ledere ut og fordømte angrepet, deriblant utenriksminister Børge Brende (H) og NATO generalsekretær Jens Stoltenberg.

– Vesten kommer til å fordømme angrepet, men jeg tror ikke de kommer til å følge det opp med noe konkret ennå fordi PKKs søsterorganisasjon i Syria, YPG, er en av de viktigste allierte i kampen mot IS, påpeker Wigen.

Les også: Tyrkia angriper kurdisk milits i Syria

Flere angrep

Tyrkia har vært rammet av flere bombeangrep de siste månedene, senest 12. januar da tolv tyske turister ble drept i Istanbul.

I oktober i fjor ble over 100 mennesker drept og over 500 såret i en selvmordaksjon mot en fredsdemonstrasjon i Ankara, mens 33 mennesker mistet livet og over 100 ble såret i et selvmordsangrep i byen Suruc i juli i fjor.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks