Hovedinnhold

«Tusen takk, det er alt jeg har å si til Norge»

Forbannet på manglende støtte fra norske myndigheter

FØLER SEG SVIKTET: Kokaindømte Stina Brendemo Hagen og Madelaine Rodriguez (i bakgrunnen) mener at norske myndigheter burde ha gjort mer for å hjelpe dem. Foto: Bohlin, Gøran
FØLER SEG SVIKTET: Kokaindømte Stina Brendemo Hagen og Madelaine Rodriguez (i bakgrunnen) mener at norske myndigheter burde ha gjort mer for å hjelpe dem. Foto: Bohlin, Gøran
(VG Nett) Kokaindømte Stina Brendemo Hagen (19) og Madelaine Rodriguez (23) føler norske myndigheter og Kripos har sviktet dem i Bolivia.

Denne saken handler om:

  • Tre norske kvinner, den gang 17, 18 og 21 år gamle, ble i mai 2008 pågrepet på flyplassen i Cochabamba i Bolivia med 22,4 kilo kokain skjult i bagasjen.
  • Den ene av de tre er en nå 20 år gammel kvinne fra Lillesand som rømte fra straffeforfølgelse i Bolivia til Norge 14. februar i år. Kvinnen ble løslatt fra fengselet i Bolivia i oktober i påvente av rettssaken mot en kausjon på vel 165.000 kroner. Hun er nå siktet og avhørt av norsk politi.
  • Madelaine Rodriguez (23) og Stina Brendemo Hagen (19) har sittet i varetekt i Cochabamba fram til rettssaken.
  • De ble onsdag dømt til 13 års fengsel.
  • Aktoratet utpekte den 24 år gamle norskbolivianeren Augusto Toro-Blacutt og hans 44-årige bolivianske onkel som bakmenn i saken.
  • Madelaine Rodriguez’ datter ble etter tre uker i fengselet sendt hjem til Norge. Det ble tidligere i år også kjent at Stina Brendemo Hagen har blitt gravid i fengselet.
  • Norge og Bolivia har ingen utleveringsavtale, men norsk UD har sagt at de kan søke om en soningsoverføring når dommen er rettskraftig.

Begge er rasende på Norge etter at de ble dømt til å sone 13 år og fire måneder i boliviansk fengsel i går. De reagerer blant annet på at de ikke får støtte til advokathjelp, ikke får dekket utgifter i Bolivia og at Kripos vitnet mot dem i rettssaken.

SISTE:Aktor anker dommen mot Rodriguez

- Ambassaden og norsk politi har ikke gjort noe for å hjelpe egne borgere, isteden står de og «kosesnakker» med statsadvokaten under rettssaken. Det er samme om vi er skyldige eller ikke. De har plikt til å hjelpe oss, mener Madelaine Rodriguez.

De synes også at det er spesielt at Utenriksdepartementet valgte å gi Christina Øygarden nødpass på et tidspunkt hvor hun hadde meldeplikt for politiet i Cochabamba, og ikke hadde lov til å forlate landet.

Forbannet

Da Brendemo Hagen og Rodriguez ble dømt til strenge fengselsstraffer av de bolivianske dommerne onsdag, satt Øygarden hjemme i Norge.

- Hun og familien koste seg sikkert når de hørte dommen. Hvorfor kan ikke Norge også gjøre noe for å hjelpe oss? spør Stina Brendemo Hagen syrlig.

- Tusen takk, det er alt jeg har å si til Norge, legger hun til.

Begge de norske kvinnene, som allerede har sittet to år i kvinnefengselet i Cochabamba, er godt oppdatert på det som skjer andre steder i verden.

De føler at norske myndigheter engasjerte seg i langt større grad da Tjostolv Moland og Joshua French ble tiltalt for drap i Afrika.

- Norge har betalt alt for de gutta i Kongo. Jeg skjønner at de har det vanskelig, men det burde vært likt for alle. Vi var veldig unge da vi ble tatt, og Norge har ikke gjort en dritt for å hjelpe oss. Det eneste de har gjort er å komme ned hit og anklage oss for enda mer, sier Rodriguez til VG Nett.

- Vanlig måte å gjøre ting på

Vitnemålet som politioverbetjent Lars Grønning i Kripos fremførte under rettssaken var svært sentralt for påtalemyndigheten i Bolivia. Han knyttet blant annet saken med de norske kvinnene til et større kokainnettverk som er avslørt i Oslo.

- Bakgrunnen for vitnemålet er at vi fikk en rettsanmodning om det. Da ble det besluttet at vitneførselen skulle holdes. Dette er en vanlig måte å gjøre ting på ved politisamarbeid, sier statsadvokat Petter Mandt til VG Nett.

Underdirektør Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet avviser flere av påstandene fra de norske jentene. Hun viser blant annet til at begge jentene har mottatt tilskudd til livsopphold fra UD fra 1. april 2009.

- Vi har også gitt konsulær bistand etter gjeldende regler, blant annet ved besøk i fengselet. Vi jobbet også intensivt - og lyktes med - å få Madelaine Rodriquez sitt barn til Norge. Vi har ellers vært til stede i rettssaken, og holdt oss orientert. Men vi kan altså ikke gripe inn i andre lands rettsprosesser, understreker Imerslund.

- Videre nå vil vi fortsette med konsulær bistand. Og når en rettskraftig dom foreligger, kan vi eventuelt bistå med å søke om soningsoverføring til Norge, dersom de ønsker det, sier hun.

Fikk avslag til støtte

Frode Sulland, som er juridisk rådgiver for Stina Brendemo Hagen i Norge, har i lang tid kjempet for å få staten til å dekke utgiftene slik at han kan bistå 19-åringen i Bolivia. Nylig fikk han endelig avslag, og da mistet også advokat Marius Dietrichson sin fullmakt til å bistå Madelaine Rodriguez.

Dietrichson har fått dekket sine utgifter i forbindelse med den juridisk bistanden til 23-åringen siden pågripelsen for to år siden, men da Sulland krevde at de to tiltalte ble likebehandlet, valgte norske myndigheter heller å fjerne Dietrichson enn å gi Sulland de samme betingelsene.

- Det er Fylkesmannen i Oslo og Akershus som behandler dette. Vi støttet søknadene om fri rettshjelp, men de fikk avslag, sier Ragnhild Imerslund i UD.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks