Hovedinnhold

- Råttent gjort å frata meg advokaten

MÅ VENTE: Madelaine Rodriguez og Stina Brendemo Hagen måtte reise tilbake til fengselet for å vente ennå en natt før dommen faller. Foto: AP
MÅ VENTE: Madelaine Rodriguez og Stina Brendemo Hagen måtte reise tilbake til fengselet for å vente ennå en natt før dommen faller. Foto: AP
(VG Nett) Kokaintiltalte Madelaine Rodriguez (23) fortviler i fengselet i Bolivia etter at norske myndigheter fratok henne advokaten uken før rettssaken starter.

Denne saken handler om:

Hun sitter på tiltalebenken sammen med gravide Stina Brendemo Hagen, og risikerer 25 års fengsel. Begge nekter straffskyld.

Ingen av de to får dekket utgiftene til advokatbistand, slik de ville gjort dersom de var tiltalt i Norge.

Flere tjenestemenn fra Kripos setter seg imidlertid på flyet i slutten av påsken for å vitne mot dem, etter at venninnegjengen ble stoppet med 22,5 kilo kokain i bagasjen på vei hjem til Norge.

- Råttent

Tidligere i dag kunne VG Nett fortelle at forsvarsadvokat Marius Dietrichson tirsdag ble varslet om at retten har trukket tilbake fullmakten han hadde til å bistå Rodriguez i Bolivia.

- Det er råttent gjort. Særlig å gjøre det nå, sier 23-åringen til VG Nett på telefon fra kvinnefengselet i Cochabamba.

TILTALT: Madelaine Rodriguez (23) har så langt nektet straffskyld. Onsdag starter rettssaken i Cochabamba. Foto: AP
TILTALT: Madelaine Rodriguez (23) har så langt nektet straffskyld. Onsdag starter rettssaken i Cochabamba. Foto: AP

Hun har foreløpig ikke fått anledning til å rådføre seg med den lokale advokaten vedrørende rettssaken som starter onsdag. Etter en rekke utsettelser, er det planlagt et møte mellom de to på påskeaften.

Dietrichson har tidligere bistått tiltalte nordmenn i utlandet på statens regning, blant annet i Kongo og Brasil.

Han har også vært i Bolivia etter at kvinnene ble pågrepet, men få dager før saken skal opp for retten gjorde norske myndigheter helomvending.

- Utfra de samtalene jeg har hatt med den bolivianske advokaten, opplever jeg at hun ikke får tilfredsstillende bistand. Hun har behov for rådgivning om hvordan hun skal håndtere prosessen, sier Marius Dietrichson til VG Nett.

Norsk etterforskning

Begge de to tiltalte har egne bolivianske advokater, men de har i tillegg følt behov for juridisk bistand fra en norsk advokat.

- Jeg så frem til at Marius skulle komme, forteller Rodriguez.

Politiet i Norge har gjennomført etterforskning mot begge, både etter forespørsel fra boliviansk politi og av egen interesse. Dersom jentene skulle klare å komme seg ut av Bolivia i etterkant av rettssaken, risikerer de at norsk politi forfølger saken.

IRRITERT: En virkedag før han skulle sette seg på flyet til Sør-Amerika fikk forsvarsadvokat Marius Dietrichson beskjed om at han ikke lenger fikk anledning til å representere klienten under rettssaken. Foto: VG
IRRITERT: En virkedag før han skulle sette seg på flyet til Sør-Amerika fikk forsvarsadvokat Marius Dietrichson beskjed om at han ikke lenger fikk anledning til å representere klienten under rettssaken. Foto: VG

Da Christina Øygarden rømte fra Sør-Amerika til Norge i februar, ble hun siktet av Kripos for det samme forholdet som hun flyktet fra.

Klagde på forskjellsbehandling

Marius Dietrichson mistet muligheten til å bistå Rodriguez etter at advokatkollega Frode Sulland klagde over forskjellsbehandling.

Dietrichson ble oppnevnt som forsvarer av Oslo tingrett etter pågripelsen for to år siden, samtidig fikk medtiltalte Brendemo Hagen oppnevnt advokat Sol Gunnes. Begge fikk da dekket sine advokatutgifter av staten.

Da Brendemo Hagen byttet til advokat Frode Sulland i september i fjor, fikk imidlertid han nei av Oslo tingrett. Sulland har senere klaget avgjørelsen inn for Borgarting lagmannsrett, Høyesterett og Justisdepartementet. Han har vist til at de to tiltalte forskjellsbehandles.

Tirsdag før påske tok norske myndigheter en ny avgjørelse i saken. Men Sulland ble aldri oppnevnt. For å unngå forskjellsbehandling, så fjernet de like godt Dietrichson som har vært oppnevnt siden 2008.

- Jeg skulle ikke vært trukket inn i prosessen rundt Stina Brendemo Hagen, sier Marius Dietrichson til VG Nett.

Advokat Frode Sulland har ikke besvart VG Netts henvendelse skjærtorsdag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks