Hovedinnhold

Brende: – Dette er en skjebneuke for EU

<p>MANGE PROBLEMER: Børge Brende besøkte i dag Frankrikes nye utenriksminister Jean-Marc Ayrault for å diskutere blant annet flyktningkatastrofen og de mange andre krisene Europa nå står overfor.</p>

MANGE PROBLEMER: Børge Brende besøkte i dag Frankrikes nye utenriksminister Jean-Marc Ayrault for å diskutere blant annet flyktningkatastrofen og de mange andre krisene Europa nå står overfor.

Foto: Frederic de la Mure, MAEDI
PARIS (VG) Sjelden har Europa vært så skjørt som nå, sier utenriksminister Børge Brende.

Når EU i morgen samles til toppmøte i Brussel, har de hengende over seg et enormt press på å få til en felles avtale om flyktningene i Europa.

Utenforlandet Norge ønsker å sette sitt preg på avtalen. I dag var utenriksminister Børge Brende på besøk hos den nye franske utenriksministeren, Jean- Marc Ayrault, for å diskutere en hel smørbrødliste med saker hvor Norge og Frankrike skal samarbeide fremover.

Brende legger ingen ting mellom når han skal beskrive situasjonen for Europa nå.

 – Europa står midt i en cocktail av risikoer og kriser. Den ukontrollerte strømmen av flyktninger og migranter, terrorbølgen som får fotfeste i stadig nye land, som er veldig foruroligende, og et vaklevorent samhold innad i EU. Sjelden har Europa vært så skjørt som nå, sier den norske utenriksministeren.

– Største utfordringen

– Dette er en skjebneuke for EU, sier Brende og bruker dermed de samme ordene som den tyske forbundskansleren Angela Merkel brukte i en tale til det tyske parlamentet i dag.

<p>– Dette er en av de tøffeste tidene Europa har opplevd, sier utenriksminister Børge Brende på besøk i Paris i dag. Foto: Nora Thorp Bjørnstad, VG</p>
EUROPA SLITER: -

– Dette er en av de tøffeste tidene Europa har opplevd, sier utenriksminister Børge Brende på besøk i Paris i dag. Foto: Nora Thorp Bjørnstad, VG

– Migrasjonsspørsmålet er den største utfordringen vi har hatt på flere tiår, sa Merkel, og understreket nok en gang fra talerstolen behovet for hjelp fra Tyrkia for å få ned tallet på ulovlige migranter til Europa.

Jean-Marc Ayrault er tidligere statsminister i Frankrike, men har bare hatt jobben som utenriksminister i noen uker. Det var en vennlig og smilende Ayrault som tok i mot Norges utsendte i det staselige franske utenriksdepartementet. Men som fransk minister har han mye å bekymre seg over nå for tiden. Som et av de mest sentrale EU-landene står det mye på spill for Frankrike.

VGs EUROPA-KONTOR

Nora Thorp Bjørnstad

Ta kontakt og følg meg på:
E-post: nora@vg.no

Snapchat: @norathorp

Instagram: vg_nora

– Norge er allerede veldig generøs i denne krisesituasjonen, og det har jeg takket Brende for i dag. Norge har tatt i mot et sterkt økende antall asylsøkere. Sammen med oss svarer Norge på den enorme etterspørselen, fra flyktinger, etter humaniær hjelp til Hellas, gjennom Frontex og hjelp til sjøs gjennom Triton, sier Ayrault.

Kritikk

Avtaleutkastet etter møtet mellom EU og Tyrkia, for å bremse flyktningstrømmen, har blitt kritisert av mange.

Leger uten grenser betegner utkastet som «kynisme satt i system», og sier i en pressemelding at Europas ledere har mistet et realistisk blikk på situasjonen.

Brende, som selv har bakgrunn fra en annen hjelpeorganisasjon, Røde Kors, er ikke enig i den beskrivelsen. Han sier likevel at utkastet til avtale med Tyrkia var langt fra perfekt.

– Det er klart at det er viktig at vi får en avtale som både er robust nok til at alle landene er enige om den, men også ivaretar internasjonale forpliktelser. Ikke minst er det en utfordring med sterke uenigheter mellom de nye medlemslandene i Øst-Europa som er veldig skeptiske til å ta imot flyktninger, satt opp mot Tyskland som utviser stor romslighet.

Han mener det er viktigere enn noensinne at Europa nå står sammen i utfordringene.

– Dette kommer unektelig til å bli utrolig tøffe forhandlinger, avslutter Brende i Paris, før han drar videre til å observere møtene fra sidelinjen i Brussel.

Les også: EU og Tyrkia klarer ikke enes om flyktningene


Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks