Hovedinnhold

«Berserk»-mannskapet bedt om å skrive testamenter

ENESTE SPOR: Denne tomme redningsbåten, en vannflaske og en åre er foreløpig det eneste sporet etter «Berserk». Foto: Barbara Veiga - Sea Shepherd
ENESTE SPOR: Denne tomme redningsbåten, en vannflaske og en åre er foreløpig det eneste sporet etter «Berserk». Foto: Barbara Veiga - Sea Shepherd
For å understreke alvoret i ekspedisjonen ble mannskapet på «Berserk» bedt om å vurdere å skrive et testamente.

Alle skulle vite at det var en farlig og lang tur de bega seg ut på.

Rune Olsgaard skulle opprinnelig være med seilasen til Antarktis, men måtte mønstre av i fjor etter å ha pådratt seg en skade.

- Dette er en av de tøffeste seilturene en kan gjennomføre. Vi visste hva vi gikk til. Testamenter ble tatt opp også for at vi skulle forstå alvoret, sier Olsgaard, som selv avsto fra å skrive testamente.

Intet krav

«Berserk»-maskinisten har heller ikke noen formening om hvem av mannskapet som valgte å skrive et testamente før de dro. Olsgaard understreker at dette ikke var noe krav fra kapteinens side.

LES OGSÅ: Søker på nye steder etter informasjon fra Jarle Andhøy 

VG har vært i kontakt med flere som har kjennskap til mannskapet og båten. De beskriver at å skrive et testamente i hovedsak er ment som en understrekning av alvoret i turene som de legger ut på.

LES OGSÅ: Her finner de redningsflåte ved «Berserk»-posisjonen 

Advokat Nils Jørgen Vordahl, som er kontaktperson for kaptein Jarle Andhøy (33), vil ikke si noe om hva som eventuelt har blitt laget.

- Jeg ønsker ikke å kommentere noe rundt hva slags dokumenter de har skrevet under på, sier Vordahl, som påpeker at håpet om å finne de tre savnede i live ikke er ute.

Fortsatt søkes det etter Berserk med de to nordmennene Tom Gisle Bellika (36) og Robert «Burro» Skaanes (34), og sørafrikaneren Leonard J. Banks (32) om bord.

Sterke eventyrere

De ble igjen på seilbåten mens kaptein Jarle Andhøy (34) og Samuel Massie (18) reiste inn mot polpunktet.

De tre savnede seilerne betegnes alle som sterke eventyrere, som lever ut drømmen til havs.

LES OGSÅ: - Vi har funnet vannflasker og padleåre i sjøen 

- Er det noen som takler slike forhold, så er det Gisle. Uansett hvor ekstremt det er, så tenker han klart, sier venninnen Anne K. Nordengen.

- Det er utfordringene og eventyrlysten, og det å gjøre ting som ikke alle har gjort, som er noe av drivkraften bak reisene hans, sier hun.

Bellika har også tidligere reist på ekstreme seilturer. Han var blant annet med på ekspedisjonen «Berserk gjennom Nordvestpassasjen», som ble en NRK-serie.

- Jeg hadde håpet at dette var den siste ekstremreisen, slik at han kunne gjøre andre ting. Men det vet man jo aldri med Gisle, sier Nordengen.

Følger drømmen

Rett før de reiste fra New Zealand, skrev Bellika denne meldingen på sin Facebook-profil:

«Er på New Zealand for å seile til the worlds end and back again. Kaster loss i morgen, satser på å nå en eller annen form for sivilisasjon i april-mai. Dette blir nok siste melding på en stund her og til alle sammen vil jeg bare si skip ohoi og en flaske med rom. Vi sees snart igjen.»

Venner VG har snakket med forteller at alle de tre savnede mennene følger drømmen til havs:

- Å bruke livet sitt på å seile er et valg man tar. Det er ønsket om å gjøre noe annet enn A4-livet. Som seiler finnes det ikke noe bedre sted å være enn på havet. Du er din egen herre, og det er bare havet som styrer deg, forteller en av dem til VG.

- Hans tur

Robert «Burro» Skaanes (34) har vært kamerat av ekspedisjonsleder og Berserk-skipper Jarle Andhøy siden ungdomsårene. De gikk på videregående sammen i Larvik.

Andhøy og Skaanes seilte sammen i Vestfold lenge før Berserk-ekspedisjonene startet. Den savnedes far Arne Olaf Skaanes og søster Mari Ann Skaanes har fortalt VG at de to kompisene lenge har diskutert om Robert skulle bli med Berserk.

LES OGSÅ: - Utrolig takknemlig for innsatsen til «Sea Shepherd» 

- Nå var det hans tur, sa søsteren onsdag.

- Vi i familien var glade på hans vegne. Vi mener det var bra at han skulle få være med på noe han syntes var stort.

FANT ÅRE: Fredag fant letemannskapene en åre og en vannflaske som de sier stammer fra «Berserk». Foto: Barbara Veiga - Sea Shepherd
FANT ÅRE: Fredag fant letemannskapene en åre og en vannflaske som de sier stammer fra «Berserk». Foto: Barbara Veiga - Sea Shepherd


34-åringen skal være den eneste blant mannskapet som har barn. Han mønstret på Berserk i fjor vinter, og beskrives av familien som både fysisk og psykisk sterk, og som en garvet friluftsmann med lang erfaring fra sjøen.

Sist de snakket med «Burro» var da skipet seilte fra New Zealand 22. januar i år.

Smart fyr

Leonard James Banks (32) er britisk statsborger, men har vokst opp i Sør-Afrika. Han møtte Berserk-gjengen på Bali i april i fjor da de pusset opp båten.

- Jeg tror at Jarle likte personligheten hans, han er en smart fyr som tar ting raskt. Han har blant annet vært med på å lage løsninger for inventaret i båten, sier Dieter Kuhlman som har kjent Banks siden han var 15 år.

«Lenny» som han kalles av venner, ble med på ekspedisjonen fra Bali og var veldig spent på turen til Antarktis. Venner beskriver ham som en virkelig livsnyter.

- Han er en bra mann, og drømmen hans er å leve ved siden av havet med et surfebrett, god mat og å ha sin egen seilbåt, sier Kuhlman.

Dieter Kuhlman seiler selv og forklarer lidenskapen slik:

- Det å kjenne naturkreftene, vinden i seilene, å være i midten av ingenmannsland. Det er en risk man tar, men det er man forberedt på. Noen trenger noe mer i livet enn et kjedelig A4-liv.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks