Hovedinnhold

Beboere i Christiania river hasjboder

Innbyggerne i fristaden Christiania har fått nok av kriminalitet etter denne ukens skytedrama.
<p>En innbygger i fristaden Christiania er lei av den organiserte kriminaliteten i forbindelse med kjøp og salg av hasj i området.</p>
JEVNES MED JORDEN: -

En innbygger i fristaden Christiania er lei av den organiserte kriminaliteten i forbindelse med kjøp og salg av hasj i området.

Foto: Thomas Borberg, AP

Begeret er fullt hos innbyggerne i fristaden Christiania i København. Det melder Ekstra bladet. I går foregikk en stor politijakt i området, etter at tre personer ble skutt. Politiet pågrep senere den mistenkte mannen i en dramatisk aksjon, der den mistenkte gjerningsmannen ble skutt. Han døde senere av skadene

Ekstra Bladets reporter forteller at handlingen er et signal til politikerne, om at hasjsalget i området ikke lenger er velkomment.

Beboerne vil rive stedet selv

Avisen melder klokken 10.47 at den såkalte «pusher-street» nå nesten er ryddet.

<p>Innbyggere i Christiania er lei av hasjbodene som er satt opp i området. Her ryddes de vekk.</p>
RYDDES VEKK -

Innbyggere i Christiania er lei av hasjbodene som er satt opp i området. Her ryddes de vekk.

Foto: Thomas Borberg, AP

Avisen politiken melder at rivingen skjer etter et hasteinnkalt fellesmøte hvor Chritianittene diskuterte hva de skulle gjøre med den organiserte kriminaliteten.

– Vi har bedt politiet om å holde seg unna. Vi vil gjøre dette selv. Det er vår ære det dreier seg om. Det har skjedd noe som er uakseptabelt, derfor må vi rydde opp, forklarer Hulda Mader som er talsmann for fristaden, til politikken.

Fakta om Christiania i København

* Christiania ble opprettet i 1971. Området skulle være «et selvstyrende samfunn hvor hvert individ fritt kan utfolde seg under ansvar overfor fellesskapet».

* I 1972 ble den første avtalen mellom danske styresmakter og Christiania inngått. Bruken av området ble godtatt som et midlertidig «sosialt eksperiment». Fra 1989 til 2013 var bruken av området regulert i et eget lovverk.

* I 2011 takket beboerne ja til et tilbud fra staten om å kjøpe området for 76,2 millioner danske kroner. Kjøpet finansieres ved salg av «folkeaksjer» i fondet Fristaden Christiania.

* Christiania måler 32 hektar og omfatter rundt 325 bygninger. Det bor i dag rundt 630 voksne og 130 her.

* Salg av hasj er ulovlig, men har i mange år vært tolerert i gata som kalles Pusher Street. Hardere stoffer har derimot ikke vært tolerert.

* Natt til torsdag ble en mann skutt og drept av politiet etter at han skjøt og såret to politifolk og én annen person i Christiania.

* Fredag morgen gikk beboerne til aksjon og rev hasjbodene i Pusher Street. Det samme gjorde politiet i juni, men bodene ble raskt bygget opp igjen. (©NTB)

Mader oppfordrer hasjkunder til å gå andre steder for å kjøpe stoff.

Les også: Politiet: Mann (25) pågrepet for skyting i København har IS-sympatier

– Det er viktig å si at vi kan gjøre en innsats. Men vi kan ikke garantere at bodene ikke blir satt opp igjen. For slik er dessverre virkeligheten, sier Risenga Manghezi, som er talsmann for dem som bor i Christiania.

Et stort antall christianitter var med på rivingen, og etter et par timer var omtrent alle bodene borte, ifølge NTB som siterer dansk TV 2.

– Vi tror ikke nødvendigvis at det blir annerledes når det er vi som gjør det. Men vi blir nødt til å ta én ting av gangen, sier han.

– Selgerne var maskerte

Siden slutten av 1990-tallet har bevæpnet politi gjennomført flere aksjoner mot

Christiania på grunn av åpenlyst hasjsalg.

Politiets forsøk på å stanse kjøp og salg av hasj og marihuana i Christiania er omstridt i den danske hovedstaden. Flere politikere mener at aksjonene bidrar til å spre narkotikasalget utover byen slik at det blir vanskeligere å kontrollere.

– Dette har fått gå alt, altfor langt, sier politidirektør Thorkild Fogde om den organiserte hasjhandelen i Pusher Street, til Politiken. Han sier at pistoldramaet onsdag kveld er en oppvekker.

– Det var alt for mange boder og alt for mange selgere utenfra som vi ikke kjente. De var maskerte, sier Hulda Mader ifølge Ekstra bladet.

– Før satt folk i sine boder uten kamuflasje og masker. Vi ville gjerne ha det mer åpenlyst, så vi kunne holde øye med hva som foregikk, sier Mader.

Innbyggerne har også malt over skilt som markerer fotoforbud i området. Restene av bodene blir samlet i en haug, og ifølge avisen er det foreslått at de gamle hasjbodene skal brennes.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks