Hovedinnhold

Indias utenriksminister raser mot norsk barnevern

<p>KREVER RETRETT: Indias utenriksminister Sushma Swaraj har i flere twittermeldinger den siste tiden langet ut mot norsk barnevern. </p>

KREVER RETRETT: Indias utenriksminister Sushma Swaraj har i flere twittermeldinger den siste tiden langet ut mot norsk barnevern. 

Foto: Gemunu Amarasinghe, AP
En gutt med indiske foreldre ble hentet av barnevernet i desember. Nå krever utenriksministeren at femåringen blir levert tilbake til familien sin.

Denne saken handler om:

Indias ambassadør til Norge, Debraj Pradhan, hadde tirsdag et møte med Utenriksdepartementet om saken,bekrefter avdelingsdirektør Kristin Ugstad Steinrem for internasjonal sentralmyndighet for barnevernsområde i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet overfor NTB.

Indias utenriksminister Sushma Swaraj krever at femåringen blir sendt tilbake til sine biologiske foreldre. Gutten ble hentet i en barnehage i Oslo av barnevernet i midten av desember. Begge foreldrene er indiske, mens sønnen har norsk statsborgerskap.

– Jeg nekter å akseptere at fosterforeldre kan ta bedre vare på et barn enn dets biologiske foreldre, sier Swaraj som tirsdag sendte ut flere twittermeldinger om saken.

– Fosterforeldre er helt kunnskapsløse om indisk kultur og våre matvaner, legger hun til.

De siste ukene har femåringen bodd på et barnehjem utenfor Oslo, ifølge indiske medier.

Fikk du med deg? Massedemonstrasjoner mot norsk barnevern i 19 land

– Følger barnevernsloven

I Norge håndteres barnevernssaken av barnevernstjenesten i kommunen på vanlig måte i tråd med reglene i barnevernsloven, opplyser Steinrem.

– Utover dette har direktoratet redegjort for det norske barnevernsystemet i møtet med Indias ambassadør i dag, og hvordan slike saker håndteres i Norge, sier hun.

Den norske ambassaden i Delhi opplyser på sin Facebook-side at den har forsikret indiske myndigheter om at saken blir behandlet med «absolutt sensitivitet og forståelse».

En talsmann for ambassaden sier at barnevernssaker i Norge blir behandlet i henhold til barnevernsloven og FN-konvensjonen om barns rettigheter.

Statssekretær svarer på kritikk: – Påstandene er helt vanvittige

Tredje gang

Det skal være tredje gang på fem år at indiske foreldre i Norge er blitt fratatt omsorgen for sine barn av barnevernet. I 2011-2012 havnet en norsk barnevernssak på topp i indiske medier da et foreldrepar ble fratatt omsorgen for sine to barn på grunn av mishandling.

Saken førte til sterkt diplomatisk press for å få barna tilbake til India. Etter en lengre strid som endte i Stavanger tingrett, ble det besluttet å overlate omsorgen for barna til en onkel i India. 

Les også: «Det norske marerittet» over for indiske barn

Tøffe beskyldninger

Beskyldningene har haglet mot norsk barnevern fra utlandet de siste årene, og blitt løftet opp på et høyt politisk nivå i en rekke europeiske land.

* Tsjekkias president Miloš Zeman sammenlignet i februar i fjor en barnevernsovertakelse med naziprogrammet «Lebensborn».

* I 2014 anklaget det russiske barneombudet, Pavel Astakhov, Norge for «barneterror» på bakgrunn av håndteringen av flere saker som involverer barn med russisk bakgrunn.

* I Litauen holdt TV-kanalen LNK i april i fjor en debatt hvor det ble fremsatt påstander om at norsk barnevern hadde økonomiske motiv for å jakte på litauiske barn.

(VG/NTB)

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks