Hovedinnhold

USAs krigskostnader bikker 20.000 milliarder

HØYE KOSTNADER: En ny studie viser at kostnadene for USAs kriger i Irak, Afghanistan og Pakistan bikker 20.000 milliarder. Tidligere har president Barack Obama uttalt at kostnadene lå på 5.500 milliarder. Foto: Afp
HØYE KOSTNADER: En ny studie viser at kostnadene for USAs kriger i Irak, Afghanistan og Pakistan bikker 20.000 milliarder. Tidligere har president Barack Obama uttalt at kostnadene lå på 5.500 milliarder. Foto: Afp
Den amerikanske administrasjonen har grovt undervurdert prislappen på krigene den fører, viser ny studie.

Denne saken handler om:

Da USAs president Barack Obama nevnte kostnader som en av årsakene til den planlagte tilbaketrekningen av amerikanske tropper i Afghanistan, oppga han en prislapp på 1.000 milliarder dollar (rundt 5.500 milliarder norske kroner) for USAs kriger. En ny studie viser nå at kostnadene for nasjonens kriger i Irak, Afghanistan og Pakistan i virkeligheten er mye høyere.

Forskningsprosjektet «Costs of War» av Watson-instituttet for internasjonale studier ved Brown University antyder at den totale kostnaden av krigene vil komme på minst 20.000 milliarder kroner, og i verste fall kan overstige 24.000 milliarder kroner.

Les også: - Vil trekke 10.000 soldater ut av Afghanistan i år

I tillegg kommer de ofte oversette kostnadene av langsiktige forpliktelser, for eksempel støtte til skadde veteraner.

Krigenes menneskelige kostnader er også høyt undervurdert, viser studien. Mellom 224.000 og 258.000 mennesker har mistet livet som en direkte følge av krigføringen, inkludert 125.000 sivile i Irak. Men enda flere har mistet livet indirekte, som følge av mangel på rent drikkevann, mat og helsetilbud. Hundretusener er skadd, og over sju millioner mennesker er fordrevet.

Les også: Obama tar hånd om budsjettforhandlinger

Rapporten er skrevet av mer enn 20 akademikere. Den understreker at krigene vil fortsette å tøye det amerikanske budsjettet, som allerede er på gyngende grunn grunnet en aldrende amerikansk befolkning og høye helsekostnader.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks