Hovedinnhold

- Ultrakonservative skor seg på Obama-misnøye

Seks av ti velgere mangler tillit til Barack Obama i ny måling

OMSTRIDT: Den ultrakonservative bevegelsen «Tea Party» i Iowa skapte forrige uke debatt med dette skiltet, som sammenligner president Barack Obama med Adolf Hitler og Vladimir Lenin. Foto: AP
OMSTRIDT: Den ultrakonservative bevegelsen «Tea Party» i Iowa skapte forrige uke debatt med dette skiltet, som sammenligner president Barack Obama med Adolf Hitler og Vladimir Lenin. Foto: AP
(VG Nett) Folks tillit til både president Barack Obama og den amerikanske Kongressen er tynnslitt. Dette gjør ultrakonservative republikanere til en joker foran mellomvalget i november.

Denne saken handler om:

«TEA PARTY»-BEVEGELSEN

  • Dannet i 2009, etter en rekke spredte protester mot den føderale styresmakten.
  • Navnet spiller på hendelsen som kalles Boston Tea Party, da amerikanske kolonister i 1773 gjorde opprør mot britiske skatter og avgifter.
  • Avviser tilhørighet til noen av de store partiene, men ligger nærmest Det republikanske partiet i politiske spørsmål.
  • Forskjellige «Tea Party»-avdelinger samler velgere rundt ultrakonservative kandidater.
  • Bevegelsen har i USA blitt anklaget for å være svært rasistisk.

Finansproblemer i USA fører til sviktende oppslutning rundt makteliten i Washington, melder nyhetsbyrået AP. I en ny meningsmåling gjennomført for ABC News og Washington Post sier nesten seks av ti velgere at de mangler tillit til at president Barack Obama vil ta de riktige avgjørelsene for landet. Syv av ti har liten tiltro til representantene fra både Republikanerne og Demokratene.

Les også:Mener Obamas politikk hindrer jobbvekst

Misnøyen er faktisk så stor at det skiller seg ut et alternativ til de to store partiene - ultrakonservative republikanere.

- Obama faller i popularitet, men ligger vesentlig høyere enn Kongressen. Det råder en generell motstand mot det etablerte i USA, som populistiske bevegelser skor seg på, bekrefter professor Ole O. Moen vil VG Nett.

- Hummer og kanari

Den såkalte «Tea Party»-bevegelsen har fått mye oppmerksomhet. I forrige uke skapte den debatt i amerikanske medier etter at lokallaget i Iowa satte opp en stor plakat i byen Mason, der Obama sammenlignes med Adolf Hitler og Vladimir Lenin.

VG Nett-leser:
At noen støtter disse dustene som kaller Obama for Hitler og muslim er ubegripelig.
Diskuter saken her!

- «Tea Party» er mye hummer og kanari. De står ofte for selvmotsigende saker, og baserer sine standpunkter på frustrasjon heller enn rasjonell analyse, sier USA-ekspert Moen.

Les også:Obama mer pop i Europa enn i USA

Det er vanskelig å måle oppslutningen til den heterogene massen de ultrakonservative utgjør. Politikere som regnes som en del av «Tea Party»-bevegelsen stiller på forskjellig grunnlag, og er motivert av alt fra økonomi til patriotisme og religion.

- Det de er enige om, er at de er mot regjeringen, sier Moen.

Les også:Oljeutslippet svekker troen på Obama

Motstand mot Palin

USA-eksperten tror ikke at «Tea Party» kommer til å utgjøre noe reelt tredjepartialternativ til valget i november, i stor grad fordi de ikke ønsker det selv.

- De stritter i mot å samle seg, selv om de rent pragmatisk gjør nettopp det, forteller han.

Dermed har det heller ikke skilt seg ut en klar leder i bevegelsen. Tidligere visepresidentkandidaten Sarah Palin har talt på flere «Tea Party»-samlinger, men har møtt motstand som lederkandidat.

- Hun dummet seg ut. Privatfly og strå i drinken passer ikke i en grasrotbevegelse, mener Moen.

Republikanerne, som ligger nærmest «Tea Party»-bevegelsen i sak, har ved flere anledninger forsøkt å samkjøre sin politkk med bevegelsen. De ultrakonservative stritter imidlertid mot. Nå kan de komme til å stjele seter fra Republikanerne i det kommende valget, eller som uavhengige representanter.

- De er ganske trassige. Men de er viktige fordi de kan være med å vippe resultatet av et valg. Demokratene håper at «Tea Party» kan vinne nok seter fra moderate republikanere til å gi valget til demokratene, sier Moen.

(Saken fortsetter under bildet)

LEDERKANDIDAT: Sarah Palin taler på et «Tea Party»-møte i Boston i april. Foto: AFP
LEDERKANDIDAT: Sarah Palin taler på et «Tea Party»-møte i Boston i april. Foto: AFP


Republikanerne leder

Ultranasjonalister til tross, den ferske målingen antyder at Republikanerne kommer til å kontrollere Kongressen etter mellomvalget i november, med 56 prosent av de stemmeberettigede.

Demokratene har så langt i Obamas presidentperiode nytt godt av flertall i både Representantenes hus og Senatet. Obama har vunnet en rekke prestisjetunge seire, inkludert flere tunge finanspakker og helsereformen, og det er senere denne uken ventet at et forslag om økt kontroll med finansindustrien klubbes gjennom.

USA-EKSPERT: Professor Ole Moen. Foto: Scanpix
USA-EKSPERT: Professor Ole Moen. Foto: Scanpix

Omstridte kampsaker kan imidlertid bli vanskelig å få gjennomslag for dersom flertallet glipper i ett eller begge husene i nasjonalforsamlingen.

- Kongressen har blitt veldig partisk, og de republikanske representantene sier stort sett nei til alt Obama foreslår. Han har prøvd å gjennomføre en tverrpolitisk linje, men de har slått hånden av ham, sier Moen.

USA-eksperten tror likevel ikke at løpet er kjørt for alle Obamas hjertesaker, selv om Demokratene skulle komme til å lide nederlag i valget.

- Om han taper flertallet i Representantenes hus er det selvsagt ille, for det er vanskeligere å samarbeide med motparten. Men det finnes alltids også noen som er villige til å skrå over. Det er ikke sikkert at forskjellen blir så veldig stor. Det har vært vanskelig å få gjennom saker i hele perioden, på grunn av finansproblemene og en generell motvilje mot Washington, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks