Hovedinnhold

Obamas farvel: – Mer optimistisk for landet nå enn da vi startet

CHICAGO (VG) I sin siste tale som president hyllet Barack Obama kona og døtrene i en varm kjærlighetserklæring – og rettet blikket mot USAs fremtid.

Denne saken handler om:

Han avsluttet der det hele startet for åtte år siden: I hjembyen Chicago. Etter å ha sikret valgseieren en sen novemberkveld i 2008 holdt Barack Obama (55) sin seierstale foran 240 000 tilskuere i Grant Park – ikke langt unna konferansesenteret hvor han i natt satte punktum som USAs 44. president.

– I kveld er det min tur til å si takk, sa Obama, som ble møtt med jubelbrøl fra tilskuerne da han gikk frem til talerstolen.

– Dere har gjort meg til en bedre president. Dere har gjort meg til en bedre mann.

Da publikum ropte om «fire år til» – vel vitende om at USAs grunnlov ikke tillater en president mer enn to perioder – svarte Obama «jeg kan ikke det». 

Lest denne? Slik lager Obama trøbbel for Trump

Hyllest til familien

VG var til stede i salen i det store konferansesenteret McCormick Place sammen med hundrevis av pressefolk og tusenvis av tilskuere under den historiske talen. I salen satt også Obamas kone Michelle, eldstedatteren Malia (18), svigermoren Marian Robinson, samt visepresident Joe Biden og kona Jill. 

– Michelle Robinson (pikenavnet journ.anm), jenta fra sørsiden (av Chicago journ.anm). De siste 25 årene har du ikke bare vært kona mi og moren til våre barn, men du har vært min beste venn. Du gikk inn i en rolle du ikke ba om. Du gjorde det med eleganse, stil og god humor.

– Du har gjort meg stolt og du har gjort hele landet stolt. 

Siste: – Russland sitter på informasjon som kan sverte Trump

<p>OMFAVNET EKTEMANNEN: Etter talen ga Michelle Obama sin partner gjennom 25 år en god klem. Til venstre datteren Malia (18). Bak ekteparet står visepresident Joe Biden og kona Jill.</p>

OMFAVNET EKTEMANNEN: Etter talen ga Michelle Obama sin partner gjennom 25 år en god klem. Til venstre datteren Malia (18). Bak ekteparet står visepresident Joe Biden og kona Jill.

Foto: Thomas Nilsson/VG

Yngstedatteren Sasha var ikke til stede i Chicago, men fikk sammen med søsteren varme ord fra faren.

– Malia og Sasha, under de merkeligste omstendigheter har dere blitt to fantastiske unge kvinner, smarte og vakre, men aller viktigst snille, hensynsfulle og fulle av lidenskap. Dere har båret byrden av å være i søkelyset så lett, sa han og fortsatte:

– Av alt jeg har gjort i livet mitt, så er jeg mest stolt av å være faren deres.

Obama om Putin-samtale: Ba han kutte ut

Snakket lite om Trump

Neste fredag er det forretningsmannen Donald Trump (70) som overtar Det ovale kontor. Da Obama nevnte dette responderte publikum med høy buing, noe som fikk den avtroppende presidenten til å ta frem pekefingeren og si «nei, nei», før han fortsatte:

– Jeg har forpliktet meg til Trump at min administrasjon skal sørge for en glatt overflytting av makt fra en fritt valgt president til den neste. 

Bare denne ene gangen nevnte Obama Trump ved navn, men noen budskap hadde en tydelig adresse:

– For hvert andre steg fremover føles det ofte som at vi tar ett steg tilbake.

Det fremstod også som Obama snakket like mye til Trump som til resten av USA da han tok opp diskriminering mot muslimer, fornektelse av klimaforandinger, samt kvinners og homofiles rettigheter. 

<p>MØTTE PUBLIKUM: Etter talen gikk Obama ned på gulvet og hilste på tilhengerne.</p>

MØTTE PUBLIKUM: Etter talen gikk Obama ned på gulvet og hilste på tilhengerne.

Foto: Thomas Nilsson/VG

Obama tok seg god tid på å ramse opp hva han har fått til i løpet av disse årene: Flere jobber, snu konjunkturnedgangen, isfronten med Cuba som ble brutt, Iran-avtalen, drapet på Osama bin Laden, likekjønnet ekteskap og Obamacare

– Hvis jeg hadde sagt alt det for åtte år siden så ville dere kanskje ha sagt at vi satte litt for høye mål. Men det er hva vi har gjort, sa han og fortsatte:

– Amerika er et bedre og sterkere sted enn det var da vi startet.

Se bildene: På innsiden av Obama-familiens nye hjem (krever innlogging)

«Yes we did»

Mot slutten avskjedstalen rettet Obama blikket fremover. 

– Når jeg går av denne scenen i kveld er jeg mer optimistisk for dette landet enn jeg var da vi startet.

– Ikke bare har arbeidet vårt hjulpet mange amerikanere; det har inspirert mange amerikanere, særlig unge mennesker der ute, til å tro på at de kan gjøre en forskjell.

<p>FULL SAL: Tusenvis av tilskuere fulgte Obamas tale fra salen i Chicago.</p>

FULL SAL: Tusenvis av tilskuere fulgte Obamas tale fra salen i Chicago.

Foto: Thomas Nilsson/VG

I et USA hvor innbyggerne er mer splittet enn noen gang, ba Obama folk samle seg rundt demokratiske verdier og takket for følget. 

– Kjære amerikanere, det har vært en ære å tjene dere. Jeg vil ikke stoppe nå, for jeg skal være her ved siden av dere som en innbygger i alle mine dager. 

<p>TRIST: Marlon McWilliams (35) syntes det er trist at Obamas tid ved makten er over.</p>

TRIST: Marlon McWilliams (35) syntes det er trist at Obamas tid ved makten er over.

Foto: Thomas Nilsson/VG

Videre kalte han den nåværende generasjonen både uselviske, kreative og patriotiske, før han passende nok rundet av med en henvisning til sitt eget valgkampslagord.

– Yes we can. Yes we did. Yes we can.

– Ikke lenger så dystert

Etter talen møter vi 35 år gamle Marlon McWilliams fra Chicago.

– Det var en mye mer positiv tale enn jeg hadde forventet. Jeg hadde forventet mye mer kamp, men jeg går herfra mer oppmuntret og håpefull, sier han. 

<p>BEUNDRER OBAMA: Konyia Clark (47) fra Chicago.</p>

BEUNDRER OBAMA: Konyia Clark (47) fra Chicago.

Foto: Thomas Nilsson/VG

– Hva tenker du om de neste fire årene?

– At vi fortsatt har mange muligheter. Jeg føler ikke lenger at det er så dystert som det var i starten. Innbyggerne har fremdeles mye å si, og jeg tror at vi kommer til å gjøre en forskjell de neste fire årene. 

Konyia Clark (47) syntes talen var en fin avslutning på Obamas åtte år som president. 

– To perioder er ikke nok til å få gjort alt som trengs å gjøre, men jeg syntes at han har fått til veldig mye. Jeg tror at han kommer til å få et fantastisk ettermæle.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks