Hovedinnhold

Obama vil endre omstridt militær homse-lov

KONTROVERSIELL REGEL: Det er forbudt å være åpent homofil i det amerikanske forsvaret. President Barack Obama vil gjøre det lovlig. Foto: AFP/AP
KONTROVERSIELL REGEL: Det er forbudt å være åpent homofil i det amerikanske forsvaret. President Barack Obama vil gjøre det lovlig. Foto: AFP/AP
(VG Nett) Å være homofil i det amerikanske forsvaret er ikke bare hysj, hysj - det er forbudt. Det vil president Barack Obama ha en slutt på.

Denne saken handler om:

I 1993 ble den såkalte «Don't ask, don't tell»-regelen ført i pennen av daværende forsvarssjef Colin Powell. Siden den gang har over 13.000 soldater blitt avskjediget fra det amerikanske forsvaret etter å ha stått frem eller blitt avslørt som homofile.

Homofili-forbudet er nødvendig for å beskytte «moral, disiplin og samhørighet i den enkelte avdeling», heter det i forsvarets retningslinjer. I praksis betyr det at homofile må holde sin legning skjult, eller risikere jobben.

Debatt:«Jeg hadde to homofile i troppen min»

President Barack Obama han har flere ganger signalisert at han mener bestemmelsen er foreldet og bør oppheves. I går gjentok han lovnadene i en tale til lobbyorganisasjonen Human Rights Campaign.

- Vi bør ikke straffe patriotiske amerikanere som har sagt seg villige til å forsvare landet. Vi burde hylle dem for at de viser slikt mot, sa Obama ifølge BBC.

Historien om løytnant Daniel Choi er illustrerende. Den arabisktalende soldaten tjenestegjorde i Irak i 2007 og 2008, men ble tvunget ut av forsvaret etter at han sto frem på et tv-show i mars i år. Choi anket avgjørelsen, og skrev deretter et åpent brev til president Obama hvor han beskriver homo-forbudet som «et slag i ansiktet». Anken er ennå ikke behandlet.

- Vi vil nå målet

Presidenten satte ingen definitiv tidsfrist for lovendringen, men signaliserte at forandring er uunngåelig.

- Tvil ikke: vi beveger oss i riktig retning, og vi vil nå målet, sa Obama.

Mye kan tyde på at presidenten har støtte av flertallet i den amerikanske befolkningen: 58 prosent av konservative velgere er positive til å la åpent homofile tjenestegjøre i forsvaret, ifølge en spørreundersøkelse fra i sommer.

BLE TVUNGET UT: Løytnant Dan Choi er en av over 13.000 amerikanske soldater som har mistet jobben på grunn av sin seksuelle legning. Foto: AP
BLE TVUNGET UT: Løytnant Dan Choi er en av over 13.000 amerikanske soldater som har mistet jobben på grunn av sin seksuelle legning. Foto: AP

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks