Hovedinnhold

Obama: - Far hadde ikke fått servering på en lokal restaurant for 60 år siden. Nå står jeg foran dere

WASHINGTON D.C./OSLO(VG Nett) Barack Obama trakk fram det historiske ved at han i dag har blitt USAs første svarte president.

Denne saken handler om:

Tips oss

VG Nett følger presidentinnsettelsen

og følg journalist Mads Andersen på Twitter

- Dette er betydningen av vår frihet og vår tro. Hvorfor menn og kvinner av alle raser og alle trosretninger kan bli med i feiringen her på denne plassen, og hvorfor en mann hvis far ikke ville ha fått servering på en lokal restaurant for 60 år siden, nå kan stå foran dere for å avlegge den helligste ed, sa Barack Obama i sin første tale som president.

VGTV:Se hele Obamas historiske presidenttale

- Dette var mitt høydepunkt i talen. At alle er like. Det er en sterk og veldig inkluderende påstand, sier USA-ekspert Alf Tomas Tønnessen til VG Nett.

DISKUTER TALEN HER! Hva synes du om Obamas tale?

Han viser til at mange presidenter har sitert uavhengighetserklæringens utsagn om at «all men are created equal». Men Obama sier enkelt og greit at alle er like.

Ydmyk

Barack Obama gikk alvorlig fram til podiet etter å ha avlagt presidenteden, men viste et bredt smil etter å ha vinket til publikum.

- Jeg er ydmyk for oppgaven foran meg, og takknemlig for tilliten. Jeg takker president Bush for tjenesten for vår nasjon og for hans samarbeid i overgangen, begynte den nyinnsatte presidenten sin tale.

BILDERIGG:Se flere bilder fra innsettelsen her!

VG Netts reporter i Washington, Mads Andersen, melder om at stemningen ble elektrisk i det Barack Obama møtte det enorme folkehavet i the Mall, området mellom Kongressen og Det hvite hus.

- Hele Washington eksploderte. Stemningen var elektrisk. Men under talen var folk forholdsvis stille og lyttende. Likevel brøt massene ut i jubel annethvert minutt i rein begeistring over den nye presidenten. Det er rett og slett en fantastisk sterk stemning i denne byen nå, sier Mads Andersen.

VG Nett følger presidentinnsettelsen!

SMIL OG GLEDE: Bill og Hillary Clinton var til stede ved innsettelsen. Foto: AFP
SMIL OG GLEDE: Bill og Hillary Clinton var til stede ved innsettelsen. Foto: AFP

Beholder idealene

Deretter talte han blant annet om forsvaret av nasjonens sikkerhet, i en passasje som vanskelig kan forstås som annet enn en indirekte kritikk av president Bushs sololøp i Irak.

VGTV:Her blir Obama president

- Den er falsk, forståelsen av at det er en konflikt mellom sikkehet og våre idealer. Vi vil ikke gi opp idealene. USA er en venn av alle nasjoner og alle mennesker som søker fred og verdighet. Og vi er rede til å lede nok en gang, sa Obama.

LES HELE TALEN HER! (På engelsk)

Lover bekjempelse av terror

Han ga samtidig et klart signal til grupper som bruker terror:

TÅRER FOR OBAMA: Den hjemløse Farrington James gråter ved innsettelsen av Obama som president. Foto: AP
TÅRER FOR OBAMA: Den hjemløse Farrington James gråter ved innsettelsen av Obama som president. Foto: AP

- Til dem som forsøker å nå sine mål med terror og ved å slakte uskyldige, vi sier til dere nå: Dere kan ikke vare lenger enn oss, vi vil beseire dere, sa Obama.

Anders Giæver blogger fra innsettelsen: - Jeg er bare ti meter unna podiet

Han minnet om at tidligere generasjoner nedkjempet fascisme og kommunisme med mer enn våpen.

- Vår sikkehet kommer fra rettferdighet. Vi er bærere av denne arven, sa Obama, og lovet at han vil begynne prosessen med å overlate Irak til landets eget folk.

HAR DU EN LYKKEØNSKNING TIL DEN NYE PRESIDENTEN? DEL DEM MED OSS OG LESERNE HER!

Henvendte seg til hele verden

Vel vitende om at hele verden følger innsettelsen, henvendte Obama seg heller ikke bare til amerikanerne i talen.

Artikkelen fortsetter nedenfor bildet.

DET GAMLE OG DET NYE: Barack Obama passerer sin forgjenger, George W. Bush under innsettelsen i Washington. Foto: AFP
DET GAMLE OG DET NYE: Barack Obama passerer sin forgjenger, George W. Bush under innsettelsen i Washington. Foto: AFP


- Til den muslimske verden, vi søker en ny vei forover, basert på felles interesser og felles respekt. Til de lederne i verden som søker konflikt eller å legge skylden på feilene i sine samfunn på Vesten: Vit at deres folk vil bedømme dere etter hva dere kan bygge, ikke på hva dere ødelegger. Til dere som klamrer dere til makten gjennom korrupsjon, bedrageri og knebling av uenighet: Vit at dere er på feil side i historien, men at vi vil rekke ut en hånd til dere hvis dere løser opp knyttneven, sa han.

BEGEISTRING: En TV-tilskuer i Ft Lauderdale klapper mens hun ser Obama avlegge eden. Foto: EPA
BEGEISTRING: En TV-tilskuer i Ft Lauderdale klapper mens hun ser Obama avlegge eden. Foto: EPA

Deretter henvendte han seg til folk i fattige land, og lovet å jobbe sammen med dem for å få jordbruket til å blomstre, å la rent vann renne og å fø sultne kropper og hjerner.

Også andre rike land fikk sin hilsen.

- Vi kan ikke lenger være likegyldige til lidelser utenfor grensene våre. Vi kan heller ikke forbruke verdens ressurser uten hensyn til konsekvensene. For verden har forandret seg, og vi må forandre oss med den, sa han.

- Krisen er reell

Barack Obama konstaterte også at krisen landet er i, er reell. Han legger skylden på de økonomiske problemene på grådighet og uansvarlighet.

Les også:Slik følger du innsettelsen av Obama LIVE på VG Nett

I sin innsettelsestale sa han at USA ikke kan ha fremgang hvis landet bare gir fortrinn til de velstående.

Han sier også at arbeidet med å komme ut av krisen begynner i dag. Det vil ta tid, varsler Obama, men han er sikker på at det vil lykkes.

- Våre arbeidere er ikke mindre produktive enn før krisen. Hjernene våre er ikke mindre smarte. Potensialet er like stort. Vi må begynne i dag, ta oss sammen og begynne arbeidet med å gjenskape Amerika. vi vil lage et nytt grunnlag for vekst, sa han i innsettelsestalen.

FOLKEHAVET: En enorm folkemengde fulgte innsettelsen. Foto: SCANPIX
FOLKEHAVET: En enorm folkemengde fulgte innsettelsen. Foto: SCANPIX

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks