Hovedinnhold

Obama ber om samarbeid med republikanere

TOK TELEFONER: Barack Obama ringte flere sentrale personer i Kongressen i løpet av natten norsk tid. Her snakker han med mannen som trolig overtar som Speaker i Representantenes hus, John Boehner. Foto: Det hvite hus Foto:
TOK TELEFONER: Barack Obama ringte flere sentrale personer i Kongressen i løpet av natten norsk tid. Her snakker han med mannen som trolig overtar som Speaker i Representantenes hus, John Boehner. Foto: Det hvite hus Foto:
USAs president Barack Obama har ringt republikanske ledere og sagt at han er interessert i å finne en felles plattform etter Demokratenes nederlag i Representantenes hus i mellomvalget tirsdag.

Denne saken handler om:

Mest sannsynlig overtar republikaneren John Boehner rollen som president i Representantenes hus, etter demokraten Nancy Pelosi. Det melder flere amerikanske TV-kanaler.

- Det amerikanske folket har sendt et umiskjennelig budskap til Obama i kveld. Det budskapet er: Legg om kursen! sa Boehner under en tale han holdt for tilhengere i Washington.

Ringte Boehner

Obama har ringt Boehner og Mitch McConnell, den øverste lederen for republikanerne i Senatet, melder Det hvite hus i en uttalelse.

Presidenten sa til de to at han gleder seg til å jobbe med dem og republikanerne generelt, og at han ville prøve å finne en felles plattform for å få landet på rett kjøl.

- Vi håper at president Obama vil lytte til folket og forandre kursen og forplikte seg til å gjøre de endringene de forlanger. I den grad han er villig til å gjøre dette, er vi villige til å samarbeide med ham, sier Boehner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto:
Foto:

«The american dream»

Boehner snakket med gråten i halsen om sin målrettede vei inn i politikken, som en del av den amerikanske drømmen.

- Jeg startet med å vaske gulv, jobbet som servitør og bartender. For å komme meg gjennom skolen måtte jeg ta strøjobber og jobbe nattskift. Jeg la mitt hjerte og min sjel i et lite foretak, sa han med tårer i øynene.

Valgdagsmålingene har vist at republikanerne har gjort storinnrykk i Representantenes hus. Prognosene fra CNN tyder på at Det republikanske partiet vil få 227 av de 435 plassene i Kongressens andrekammer etter mellomvalget tirsdag.

Dermed vil Obama måtte finne seg i at det ene av kamrene i Kongressen er kontrollert av hans politiske motstandere. Det betyr at det kan bli langt vanskeligere for presidenten å få vedtatt de lovendringene han ønsker seg.

Dilemmaer

Det er president Barack Obama og Demokratene som er best tjent på å få til et godt samarbeid med Republikanerne i Kongressen, mener USA-ekspert Svein Melby.

Melby mener at Obama står overfor mange fallgruver og dilemmaer de to neste årene. Han må forsøke å samarbeide med Republikanerne, samtidig som han må passe seg for å ikke støte bort venstresiden i eget parti.

- Hvis Obama blir for samarbeidsvillig, kan han få en utfordrer i eget parti før presidentvalget i 2012, sier Melby til NTB.

I sine to år som president har Obama ifølge forskeren avslørt at han ikke mestrer det taktiske spillet i Washington. Og han tviler på at Obama nå vil greie å omstille seg, slik Bill Clinton klarte etter å ha fått flertallet mot seg i begge Kongressens kamre i 1994.

- Bill Clinton var utrolig flink til å skifte gir og reintrodusere seg selv som en moderat politiker, sier Melby.

Medansvarlige

Hvis Obama skal kunne vinne presidentvalget i 2012, er det svært viktig at han kan vise til resultater, ettersom Demokratene fortsatt har makten i både Det hvite hus og Senatet, og derfor etter alt å dømme vil holdes ansvarlig for politikken.

Men det betyr ikke at Republikanerne vil være tjent med å forsøke å boikotte alt Obama forsøker å få til.

- Med flertall i Representantenes hus vil de også bli medansvarlige for politikken, noe som gjør at de i større grad må komme med en egen konstruktiv agenda, ifølge Melby.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks