Hovedinnhold

Obama: - Amerikanere må lære seg å leve etter hva de har råd til

TALER: Barack Obama la frem sin boligkriseplan på Dobson High School i Arizona. Foto: AP
TALER: Barack Obama la frem sin boligkriseplan på Dobson High School i Arizona. Foto: AP
(VG Nett) Barack Obama la torsdag frem en plan han mener vil redde opp til ni millioner amerikanske hjem, men han var også klar på hvem han ikke vil hjelpe.

Denne saken handler om:

Like før klokken 18.30 gikk den amerikanske presidenten på talerstolen i Phoenix, Arizona, der han forklarte sitt folk hvordan han ved hjelp av 75 milliarder dollar har tenkt å demme opp for boligkrisen som herjer landet.

DISKUTER OBAMAS SISTE KRISEPAKKE HER!

Etter en rundt 20 minutter lang tale avsluttet Barack Obama med følgende krystallklare melding til landets innbyggere:

- Alle amerikanere må lære seg å leve etter hva de har råd til igjen, og ikke bare gå ut ifra at husprisene vil stige med så og så mange prosent hvert år.

Les hvordan boligplanen til Obama skal fungere på hjemmesidene til Det hvite hus (VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne lenker).

Voldsomt prisfall

Før den tid hadde han i detalj gått gjennom flere av tiltakene han nå vil iverksette. Obama sa at mellom sju og ni millioner familier vil få hjelp via de 526 milliarder norske kronene pakkene har en verdi på. Pengene skal dels brukes til refinansiering og dels til nedsettelse av renter og avdrag på eksisterende lån.

- Denne planen er ikke bare til hjelp for ansvarlige boligeiere som står i akutt fare for utkastelse. Den hindrer at nabolag og hele lokalsamfunn blir skjøvet ut over kanten av stupet, sa den presidenten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TIL SALGS: Et hus i Miami, Florida til salgs til redusert pris i januar i år. Foto: AFP
TIL SALGS: Et hus i Miami, Florida til salgs til redusert pris i januar i år. Foto: AFP

Han la vekt på hvordan millioner av boligeiere, som er seg sitt ansvar bevisst, i dag sliter med betalingen på grunn av de økonomiske nedgangstidene. Samtidig kan de ikke selge boligene, fordi prisene har falt voldsomt.

- Alle betaler prisen for denne huseierkrisen, og den prisen vil bli høyere dersom vi ikke gjør noe. Gjør vi derimot noe raskt, kan vi stoppe denne onde spiralen som gjør at verdien på amerikanske hjem synker, sa Obama.

LES OGSÅ: VG Nett var med på tvangsauksjon på gaten i Los Angeles i oktober

VGTV: Se video av den elleville budkrigen her!

VGTV: Se auksjonariusen forklare hvorfor det har gått galt her!

Ingen hjelp til de uansvarlige

Selv om presidenten nå altså vil bidra til å redde millioner av hjem, var han også veldig klar på at ikke alle kan forvente seg hjelp.

- Jeg vil også si klart og tydelig hva denne planen ikke kommer til å gjøre: Den vil ikke redde de skruppelløse eller uansvarlige ved å kaste skattebetalernes penger til dårlige lån. Den vil ikke redde spekulantene eller de som har opptrådt uærlig. Og den vil ikke hjelpe de som har kjøpt hjem de visste de i utgangspunket ikke hadde råd til, sa Obama.

Han garanterte heller ikke for at alle som i dag sliter, uten å ha opptrådt uansvarlig, vil bli reddet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

UTLÅNSGIGANT: Fannie Mae er sammen med Freddie Mac de to store banklånsgigantene som i fjor fikk store problemer i USA. Foto: AFP
UTLÅNSGIGANT: Fannie Mae er sammen med Freddie Mac de to store banklånsgigantene som i fjor fikk store problemer i USA. Foto: AFP

- Men den vil sørge for at millioner av familier har en sjanse til å komme seg på bena igjen. Den vil sørge for at prisene på hus stiger for alle. Først skal vi gjøre det mulig for de millionene som fikk lån gjennom Fannie Mae og Freddie Mac til å refinansiere, slik at de ikke har høyere lån enn hva husene deres er verdt. Og dette skal ikke koste skattebetalerne noe.

Mer penger til utlånsgigantene

Finansdepartementet i Washington vil doble støtten til bankene Fannie Mae og Freddie Mac for å øke tilliten til de to boliglånsgigantene. Hver av dem får 100 milliarder dollar eller 702 milliarder kroner ekstra, som skal styrke lånemarkedet og gjøre boliglån lettere å betjene, skriver NTB.

- Både utlånerne og de som låner må nå ta sin del av ansvaret for at denne planen skal fungere, presiserte Barack Obama.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks