Hovedinnhold

Helseminister Strøm-Erichsen om USAs helsereform: - Spesielt med den massive motstanden

(VG Nett) Kritiske amerikanere kaller helsereformen sosialisme. Kanskje ikke så rart vår egen statsminister og helseminister mener reformen er i tråd med norske verdier.

Denne saken handler om:

Dette er reformen

  • Hvis man kjøper en helseforsikring, kan ikke forsikringsselskapene lenger sette et årlig eller livslangt tak på hvor høye utgifter de vil dekke. Dette vil være spesielt viktig for personer som er diagnostisert med alvorlige sykdommer som kreft, som ofte vil ha svært høye helseregninger.
  • Helsereformen inkluderer rundt 30 milliarder kroner som skal gi støtte til amerikanere som for øyeblikket ikke har noen helseforsikring.
  • Barn som allerede har en eller annen form for sykdom, kan ikke lenger bli nektet forsikring. Unger er også dekket av foreldrenes forsikring opp til fylte 26 år.
  • Små bedrifter som kjøper helseforsikring for sine ansatte, vil nyte av skattefordeler.
  • Helsereformen vil også dekke helseforebyggende behandling.
  • En uavhengig klagenemnd vil bli opprettet for de som føler at de ikke har fått den erstatningen de har rett på av forsikringsselskapet.
  • De som har stort behov for medisiner, for eksempel eldre, og som faller innenfor en spesiell del av helsesystemet, vil få tildelt 250 dollar (cirka 1500 kroner) til å betale for reseptbelagt medisin.

For statsminister Jens Stoltenberg og helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen er sosialisme et positivt ord. Det er det ikke blant store deler av den amerikanske befolkningen. Der er det et skjellsord som kritikerne av helsereformen har brukt flittig. De har kalt Barack Obama både sosialist, kommunist og til og med nazist.

I USA står tanken om individet sterkere enn i Norge, hvor tanken om fellesskapet råder. Dersom du blir syk og ikke har forsikring eller kan betale for deg, så er det din egen skyld og ditt eget ansvar, mener mange amerikanere.

Folk som har så de klarer seg har ikke noe ønske om å betale for de som ikke har vært like heldige, og de vil i hvert fall ikke at staten skal bestemme at de må gjøre det.

Som minioritetslederen til Republikanerene i Representantenes hus, John Boehner, sa det før avstemningen:

- Millioner av amerikanere er dødsredde, og millioner av amerikanere vil ikke ta del i denne økte statlige styringen.

Nettmøte: Professor i Nord-Amerika-studier Ole O. Moen svarer om helsereformen. Send inn spørsmål nå!

Har selv sett konsekvensene

Vår egen helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen mener nattens avstemning var en viktig seier for amerikanerne og presidenten. Hun bodde selv i USA en kort periode på starten av 80-tallet, og kjenner den amerikanske tenkemåten, men synes likevel det er rart å tenke på at motstanden mot reformen har vært så stor blant mange amerikanere.

- Men dette har vært en del av deres tenkning i alle år. Det er jo spesielt for oss å tenke på at de ikke tenker at alle skal ha samme mulighet. Jeg har selv sett hvilke konsekvenser det kan få for folk som ikke har hatt helseforsikring, sier Strøm-Erichsen til VG Nett.

Hun er overrasket over at det har tatt så lang tid å få på plass en helsereform, men mener derfor at gleden når det nå først skjer er desto større.

- Dette er en stor seier for det amerikanske folk. De har hatt et helsesystem som ikke tar vare på alle på en god måte. Nå får de en mulighet, uansett hvordan de er født. Det er en utrolig viktig sak.

Artikkelen fortsetter under bildet

GLAD PÅ AMERIKANERNES VEGNER: Helseminister Anne-Grete Strøm-Ericsen. Foto: Scanpix
GLAD PÅ AMERIKANERNES VEGNER: Helseminister Anne-Grete Strøm-Ericsen. Foto: Scanpix

- Seier for de svake

Statsminister Jens Stoltenberg er også glad på amerikanernes vegne over at de natt til i dag vedtok den omstridte reformen.

- For det første vil jeg gratulere amerikanerne med en svært viktig helsereform som vil gi mange titalls millioner mennesker helseforsikring. Dette er i tråd med norske verdier, sier Jens Stoltenberg, som også gratulerer president Barack Obama:

- Dette er en stor og viktig seier for ham, sier statsministeren til VG Nett.

USA-ekspert Alf Tomas Tønnesen kaller nattens ja til Barack Obamas helsereform for en seier for de som har minst.

- Det er nesten ingen helsekøer i USA, og de som har forsikring, har gode tilbud. Men mange av dem som ikke har forsikring, kommer ikke til orde, så dette er en seier for de svake, sier han til NTB.

Han mener debatten rundt reformen bærer preg av at Republikanerne frykter at reformen betyr en europeisering av USA, mens Demokratene peker på de gode sidene ved helsevesenet i europeiske land.

Forandring

I NORGE: Jens Stoltenberg og Barack Obama i samtale under sistnevntes norgesbesøk i forbindelse med utdelingen av fredsprisen i desember i fjor. Foto: Reuters
I NORGE: Jens Stoltenberg og Barack Obama i samtale under sistnevntes norgesbesøk i forbindelse med utdelingen av fredsprisen i desember i fjor. Foto: Reuters

Barack Obama selv var lykkelig da han holdt en kort tale etter seieren i natt.

- I kveld, etter nesten 100 år med samtaler og frustrasjon, har Kongressen endelig bestemt at amerikanske arbeidere, familier og småbedrifter fortjener å vite at hverken sykdom eller ulykker skal sette drømmene de har jobbet et helt liv for å oppnå i fare, startet presidenten.

Han mener avstemningen er et svar på bønnene til alle amerikanere som har håpet at noe ville bli gjort med helsevesenet.

- Det har fungert for forsikringsselskapene, men ikke for vanlige folk. Lovgivningen vil ikke reparere alt som er galt i helsevesenet vårt, men den bringer oss i riktig retning. Slik ser forandring ut, sa han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks