Hovedinnhold

Ekspert frykter handlingslammelse i amerikansk politikk

TO MENN: Dersom man skal få fremdrift i amerikansk politikk de neste par årene må disse to mennene klare å samarbeide. Republikaneren John Boehner blir etter alt å dømme ny Speaker i Representantenes hus. Det endrer presidenttilværelsen for Barack Obama. Foto: AP
TO MENN: Dersom man skal få fremdrift i amerikansk politikk de neste par årene må disse to mennene klare å samarbeide. Republikaneren John Boehner blir etter alt å dømme ny Speaker i Representantenes hus. Det endrer presidenttilværelsen for Barack Obama. Foto: AP
(VG Nett) - Dette kan fort ende slik det gjorde etter valget tilbake i 1946, da man fikk en såkalt «do nothing»-kongress.

Denne saken handler om:

FAKTA OM MELLOMVALGET

  • Mellomvalgene i USA
  • Den amerikanske kongressen har to kamre: Representantenes hus og Senatet.
  • Det velges nye representanter til alle de 435 plassene i Representantenes hus og til 37 av de 100 plassene i Senatet i USA.
  • Valgene kalles mellomvalg fordi de avholdes midt mellom to presidentvalg.
  • Hele Representantenes hus og en tredel av Senatet er på valg hvert annet år.
  • Demokratene har før valget et flertall i Representantenes hus på 253 mot 178.
  • I Senatet har Demokratene 57 plasser pluss støtte fra 2 uavhengige representanter. Det er én for lite til å hindre såkalt filibustertaktikk fra Republikanerne, nemlig uthaling av vedtak gjennom endeløse debatter.
  • Kilde: NTB

Det sier USA-ekspert Alf Tomas Tønnessen etter nattens mellomvalg i USA. Etterkrigsvalget i 1946 ble sett på som et protestvalg mot president Harry S. Truman. Mange ser på årets valg som en protest mot Barack Obama.

Valgresultatet viser at Demokratene har mistet flertallet i Representantenes hus, men at de beholder et knapt flertall i Senatet. Den situasjonen vil gjøre det langt vanskeligere for presidenten å få gjennomført sin politikk.

Tett på nett: Hvorfor er dette valget så viktig? 

Veto

- Det kan bli stillstand nå. Det blir vanskelig å få likelydende lovforslag, som man må ha før man sender det til presidenten for endelig signering, når hvert sitt parti har kontroll over hvert sitt kammer i Kongressen, sier Tønnessen.

Selv saker der man klarer å få til like lovforslag, fordi noen få konservative demokrater i Senatet i enkeltsaker kan finne på å stemme med republikanerne, kan ende ut i ingenting. Dersom Obama ikke liker det han får på pulten sin i Det ovale kontor, har han nemlig mulighet til å legge ned veto.

- Det kan skli ut i at lite blir gjennomført de neste to årene. I hvert fall tror jeg det blir vanskelig å få til de store reformene, sier Tønnessen.

Han ser likevel noen saker der de to partiene kan komme til å samarbeide.

- Det er jo lov å håpe at de kan finne sammen i blant, slik at de kan få ned arbeidsledigheten, sier Tønnessen og nevner planer for å oppruste landets infrastruktur som et mulig eksempel.

Normalt

EKSPERT: Alf Tomas Tønnessen er førsteamanuensis ved Høgskulen i Volda, og har doktorgrad i Nord Amerika-studier. Foto: Privat
EKSPERT: Alf Tomas Tønnessen er førsteamanuensis ved Høgskulen i Volda, og har doktorgrad i Nord Amerika-studier. Foto: Privat

At man er i en situasjon der et parti har flertall i Representantenes hus, mens det andre har flertallet i Senatet er likevel ikke uvanlig i USA.

Seniorforsker Hilde Restad ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) sier til NTB at det er normalt at presidentens parti opplever et nederlag i mellomvalget, to år inn i sin periode, og at det er uvanlig at et parti har hatt all makt alene, slik situasjonen har vært siden 2008.

- Nå har vi kommet tilbake til den vanlige tilstanden, sier Restad.

Alf Tomas Tønnessen sier at dette var slik de amerikanske grunnlovsfedrene ønsket det skulle være.

- De ville at det skulle være vanskelig å gjøre plutselige og store endringer. Det skulle være maktbalanse. Slik sett er dette valget i tråd med deres ønske.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto:
Foto:

2012

Mange spør seg nå hvilke konsekvenser den nye situasjonen får for presidentvalget i 2012. I går fortalte en representant for Det republikanske partiet i Norge til VG Nett at hun er sikker på at Obama blir gjenvalgt. Anee Karin Lee begrunnet det med at det historisk sett har vært slik at økonomien i USA blir bedre når man har en demokratisk president, men et republikansk flertall i Kongressen. Og med bedre økonomi kan oppslutningen til Obama igjen stige.

Alf Tomas Tønnessen sier Barack Obama nå må jobbe knallhardt for å bli gjenvalgt. Særlig må han gi inntrykk av at han ønsker å finne løsninger sammen med republikanerne. Allerede har presidenten ringt blant annet republikaneren John Boehner, som ligger an til å bli Speaker i Representantenes hus, og dermed også nummer tre i rekka til å være president, og sagt at han håper de kan få til et godt samarbeid.

- Det er som nevnt særlig dette med å skape arbeidsplasser han må få til. Det er det viktigste av alt, sier Tønnessen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KONGRESSEN: Maktfordelingen har nå endret seg i det amerikanske parlamentet. Foto: AP
KONGRESSEN: Maktfordelingen har nå endret seg i det amerikanske parlamentet. Foto: AP

Han ser også et mulig scenario der republikanerne ødelegger for seg selv, slik de gjorde etter brakvalget i 1994. Den gang var det Bill Clinton som var to år inne i sin første presidentperiode, og opplevde å tape Kongressen ved et mellomvalg. Situasjonen var svært lik dagens. Frem mot 1996 snudde derimot alt, og Clinton ble gjenvalgt.

- Det skjedde fordi den daværende speakeren, republikaneren Newt Gingrich, gikk inn for en total «shutdown». Etter hvert vendte velgerne seg mot republikanerne.

Les mer om shutdownen fra 1995 hos Wikipedia. 

Klimanederlag

Blant de større sakene som Obama nå høyst sannsynlig må skrinlegge er en ny energireform. Dermed er trolig alt håp ute for at USA kan bli ledende aktør i jobben med å få til en internasjonal klimaavtale. Denslags kommer ikke republikanerne til å ville bruke penger på nå.

- Nå blir det enda vanskeligere å få USA med på laget siden det er kommet flere motstandere inn i Representantenes hus. Det er synd, fordi vi er helt avhengige av å ha USA med i en internasjonal klimaavtale, sier statsminister Jens Stoltenberg til NTB.

Mer positivt for ham er at republikanerne ikke har 2/3-flertall, og kan derme ikkje overkjøre presidentens vetorett. Dermed står ikke helsereformen hans i fare for å bli reversert.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks