Hovedinnhold

Edward Kennedy - politisk veteran og kjempe

RESPEKTERT: Edward Kennedy, en av USAs mest erfarne og respekterte politikere, døde tirsdag. Foto: AP
RESPEKTERT: Edward Kennedy, en av USAs mest erfarne og respekterte politikere, døde tirsdag. Foto: AP
Senator Ted Kennedy, som døde tirsdag, var en av de mest innflytelsesrike politikere i USAs demokratiske parti. Han ble lenge nevnt som en mulig president, men var aldri kandidat til sjefsjobben i Det hvite hus.

Denne saken handler om:

Etter et illebefinnende i mai ble det konstatert at han hadde en uhelbredelig hjernesvulst.

Edward «Ted» Kennedy var født 22. februar 1932, som den yngste av Joseph P. Kennedys og hans kone Rose Fitzgerald Kennedys ni barn. Familien hadde irske røtter og ble regnet som en av de mest framtredende i det irskamerikanske miljøet i USA.

Han fikk sin utdanning ved det amerikanske eliteuniversitetet Harvard og ved University of Virginia, der han tok eksamen som jurist. I studiedagene skaffet han seg politisk erfaring, ved å lede sin bror Johns kampanje for gjenvalg til Senatet i 1958.

Senator

I 1960 ble John F. Kennedy valgt til president i USA, og to år senere - da han var gammel nok - overtok Ted storebrorens plass i Senatet. Han ble gjenvalgt som senator i alle valg fra og med 1962 til og med 2006.

John F. Kennedy ble drept i et attentat i Dallas i Texas i 1963. Broren Robert, som var justisminister under John og under dennes etterfølger Lyndon B. Johnson, led samme skjebne i Los Angeles i California i 1968.

Ted ble dermed leder for den innflytelsesrike Kennedy-klanen, og mange regnet ham som et opplagt presidentemne. Men hans innblanding i en dødsulykke på øya Chappaquiddick på USAs nordøstkyst kan ha ødelagt mulighetene for at han ville bli valgt.

Liberaler

Som politiker var Ted Kennedy en utpreget «liberaler» - et ord amerikanerne bruker om folk som står til venstre for det politiske sentrum. På enkelte hold blir det hevdet at dette var hovedgrunnen til at han aldri ble nominert som presidentkandidat, fordi han ville være sjanseløs.

Men i 1980 stilte han opp mot Jimmy Carter. Han tapte nominasjonen, men med sin valgkamp kan han ha bidratt til at Carter tapte presidentvalget mot Ronald Reagan.

Som senator gikk han blant annet inn for å lovfeste lesbiskes og homofiles rett til å gifte seg. Han arbeidet også iherdig for en økning av den lovfestede minstelønnen. I utenrikspolitikken var han en skarp kritiker av president George W. Bushs beslutning om å invadere Irak.

Hans siste viktige innspill var da han ga sin støtte til Barack Obama som demokratenes presidentkandidat i 2008, til stor skuffelse for Hillary Clinton.

Edward Kennedy giftet seg i 1958 med Virginia Joan Bennet, og paret fikk tre barn før de ble skilt i 1982. Sønnen Patrick Joseph fra dette ekteskapet sitter i Representantenes hus fra delstaten Rhode Island. I 1992 giftet Ted seg igjen, med Victoria Reggie, og ble stefar til hennes to barn.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks