Hovedinnhold

Dommerdødsfall skaper politisk klinsj i USA

<p>SKAPER SPLID: Den amerikanske høyesterettsdommeren Antonin Scalia døde lørdag, 79 år gammel.</p>

SKAPER SPLID: Den amerikanske høyesterettsdommeren Antonin Scalia døde lørdag, 79 år gammel.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters
Den konservative høyesterettsdommeren Antonin Scalia døde lørdag morgen, 79 år gammel. Hans bortgang ser ut til å utløse et politisk basketak i USA.

Denne saken handler om:

Fakta om USAs høyesterett

* USAs øverste domstol har ni dommere, som utnevnes politisk. De utnevnes på livstid og er ikke underlagt noen form for aldersgrense. Høyesterett spiller en viktig rolle i tvister mellom de føderale myndigheter og delstatene.

* Høyesterettsdommer Antonin Scalia (79) døde lørdag morgen. Den svært konservative dommerens bortgang kan føre til en endring i maktbalansen i retten, ettersom de gjenværende åtte dommerne er fordelt 4-4 mellom dem som har tilhørighet til henholdsvis Republikanerne og Demokratene.

* Her er de åtte dommerne som sitter i USAs høyesterett (partitilhørighet i parentes):

* Høyesterettsjustitiarius John Roberts (R), Maryland: Utnevnt av president George W. Bush i 2005

* Anthony Kennedy (R), California: Utnevnt av president Ronald Reagan i 1988.

* Clarence Thomas (R, Georgia: Utnevnt av president George Bush senior i 1991.

* Ruth Bader Ginsburg (D), New York: Utnevnt av president Bill Clinton i 1993.

* Stephen Breyer (D), Massachusetts: Utnevnt av Clinton i 1994.

* Samuel Alito (R), New Jersey: Utnevnt av George W. Bush i 2006.

* Sonia Sotomayor (D), New York: Utnevnt av president Barack Obama i 2009.

* Elena Kagan (D), Massachusetts: Unevnt av Obama i 2010.


Kilde: NTB

Til nå har de konservative hatt flertall i USAs øverste domstol med fem mot fire dommere. Etter Scalias død kan den demokratiske presidenten Barack Obama utnevne en etterfølger som vil endre maktbalansen i flere saker. Men en utnevnelse må uansett støttes av Senatet, der Republikanerne har flertall.

Dermed vil dødsfallet kunne utløse en politisk dragkamp hvor begge de styrende partiene i amerikansk politikk vil forsøke å få flertallet av de ni høyesterettsdommerne over på sin side.

Nyheten om Scalias død kommer like før høyesterett skal behandle sin første store abortsak på ti år. Også viktige saker om stemmerett, særbehandling og innvandring skal opp for retten om kort tid.

Møter motstand

– Jeg vil overholde mitt ansvar ved å utnevne en erstatter når tiden er inne. Men på dette tidspunktet går tankene våre til Antonin Scalias familie, sa Obama da han lørdag tok en pause fra sin golfferie i California for å kommentere Scalias bortgang.

Det faller ikke i god jord hos Republikanernes flertallsleder i Senatet, Mitch McConnell, som mener det ikke bør være Barack Obamas jobb å utnevne en erstatter.

Scalia om likekjønnede ekteskap: –Trussel mot demokratiet

– Det amerikanske folket burde få være med på å bestemme hvem som blir deres neste høyesterettsdommer. Derfor bør ikke den ledige stillingen fylles før vi har en ny president, sier McConnell.

Det amerikanske nominasjonsvalget er i full gang, og presidentvalget holdes i november. Obamas erstatter vil offisielt innta Det hvite hus i januar neste år.

Strid

Obama har to ganger tidligere utnevnt høyesterettsdommere, liberalerne Sonia Sotomayor og Elena Kagan i henholdsvis 2009 og 2010. De hadde ingen problemer med å få støtte i Senatet, som da var kontrollert av Demokratene.

Demokratenes mindretallsleder i Senatet, Harry Reid, er av en annen oppfatning enn sin republikanske motpart og mener Obama igjen bør velge den neste dommeren.

– Med så mange viktige saker som skal opp for høyesterett, har Senatet ansvar for fylle ledige posisjoner så raskt som mulig. Det vil være enestående i nyere historie dersom høyesterett skal gå et år med et ledig sete, sier Reid.

<p>DEBUT: I 1986 ble Antonin Scalia (t. v.)  utnevnt til høyesterettsdommer av daværende president Ronald Reagan.<br/></p>

DEBUT: I 1986 ble Antonin Scalia (t. v.)  utnevnt til høyesterettsdommer av daværende president Ronald Reagan.

Foto: Ron Edmonds, Ap

Ringrev

79 år gamle Scalia døde lørdag morgen under et besøk på en luksusranch vest i Texas, melder lokale medier. Han skal ha dødd av «naturlige årsaker» mens han sov, men en kilde opplyser til CNN at dommeren hadde klaget på at han følte seg dårlig før han sovnet.

Scalia ble utnevnt av daværende president Ronald Reagan i 1986 og var USAs lengstsittende høyesterettsdommer. Han var kjent for sitt strengt konservative syn og sin teatralske oppførsel i rettssalen.

– I dag skal vi minnes mannen som dedikerte livet sitt til rettsvesenet. Han fikk innflytelse på en generasjon av amerikanere og vil bli husket som en av de største juridiske skikkelsene i vår tid, sa Obama under sin tale.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks