Hovedinnhold

Avslører millionsvindel med norsk bistand

KORRUPSJON: Utviklingsminister Erik Solheim har bedt korrupsjonsjegerne i UD om å avdekke mislighold av norske bistandsmidler. Foto: UD
KORRUPSJON: Utviklingsminister Erik Solheim har bedt korrupsjonsjegerne i UD om å avdekke mislighold av norske bistandsmidler. Foto: UD
(VG Nett) Korrupsjonsjegerne i Utenriksdepartementet har avslørt korrupsjon og mislighold av norske bistandsmidler for nesten 24 millioner kroner de siste fire årene.

For første gang legger Utenriksdepartementet fram en samlet oversikt over bistandspenger som er misbrukt og annet mislighold.

Etter initiativ fra miljø- og utviklingsminister Erik Solheim startet korrupsjonsjegerne i Utenriksdepartementet jakten på pengemisbruk for fire år siden. Fram til nå har de avslørt korrupsjon og annet mislighold i 37 saker. Hittil har organisasjoner og enkeltpersoner måttet betale tilbake 23,9 millioner kroner til den norske statskassen, heter det i en pressemelding fra Utenriksdepartementet.

I 12 av de 37 sakene er påtalemyndighetene varslet.

- Jeg er overbevist om at åpenhet og offentlighet rundt pengemisbruk er vårt beste våpen i kampen mot korrupsjon, sier Solheim.

253 varsler

Fra opprettelsen i november 2007 til 31.august 2011 har Utenriksdepartementet registrert i alt 253 varsler om mistanke om økonomiske misligheter. I alt er 123 saker avsluttet, mens 130 saker fortsatt er til behandling.

I rapporten kommer det fram at misligholdet skjer på en rekke ulike måter:

* Ansatte i et prosjekt overfører penger fra prosjektet til egne bankkonti.
*Samarbeidspartneren til forvalteren har mangelfull styring på økonomien.
* Midler blir overført mellom to norskstøttede prosjekter uten forhåndsgodkjenning.
* Samarbeidspartneren til forvalteren bryter avtalens krav ved gjennomføringen av prosjektet.
* Anbudsprosessen blir ikke gjennomført i samsvar med gjeldende regler.

Afrika og Asia

De fleste sakene gjelder pengemisbruk i Afrika og Asia. Oversikten inneholder også andre saker som klager på visum. I rapporten er det gitt utfyllende opplysninger om de 37 sakene som fram til nå har ledet til reaksjoner.

RAPPORT: Se hele rapporten her

- Oversikten vi legger fram i dag viser at vår nulltoleranse for alle økonomiske misligheter er reell. Når det varsles om mulig svindel, følger vi systematisk opp. Nulltoleransen har ingen nedre beløpsgrense før vi reagerer, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Bedre systemer

Kontrollenheten i Utenriksdepartementet arbeider systematisk med å avdekke økonomiske misligheter knyttet til alle penger Stortinget har bevilget til UD. Etatene Norad, Norfund og Fredskorpset er også omfattet av oversikten.

Utenriksdepartementet vil oppdatere oversikten hvert kvartal fremover.

- Dette viser at systemene våre er blitt mye bedre og at vi avdekker svindel vi ikke ville oppdaget før. Målet er å avdekke mest mulig for at pengene skal gå til de som trenger hjelp. Når det er større sjanse for å bli avslørt, har dette også en klar forebyggende effekt, sier Solheim.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks