Hovedinnhold

Avlyser Koran-brenning

KONTROVERSIELL: Paster Terry Jones vekker oppsikt verden over. Foto: AFP
KONTROVERSIELL: Paster Terry Jones vekker oppsikt verden over. Foto: AFP
Den evangelisk kristne menigheten The Dove World Outreach Center i Florida avlyser lørdagens varslede Koran-brenning.

Den planlagte brenningen av Koranen på niårsdagen for terrorangrepene mot USA 11. september 2001 har høstet skarpe protester og fordømmelse verden over.

Blant dem som advarte mot markeringen, var USAs president Barack Obama, FNs generalsekretær Ban Ki-moon, EU og Vatikanet.

- Det kan føre til alvorlig vold og sette amerikanske soldaters liv i fare på steder som Pakistan og Afghanistan. Det kan også føre til økt rekruttering av folk som kunne være villig til å sprenge seg i lufta i amerikanske eller europeiske byer, sa Obama.

Telefon fra Gates

Lederen for den lille kristne menigheten i universitetsbyen Gainesville i Florida, pastor Terry Jones, ga torsdag kveld etter for presset og avlyste den provoserende markeringen.

Det skjedde etter at han fikk en telefon fra USAs forsvarsminister Robert Gates, som kort og konsist slo fast at pastoren ville sette amerikanske soldatliv i fare dersom han gjorde alvor av sin trussel.

Jones gjorde deretter helomvending og begrunnet det med at det er oppnådd enighet med muslimske ledere om å skrinlegge planene om å bygge et islamsk senter og en moské ved Ground Zero i New York.

Avviser avtale

Kilder nær imamen Feisal Abdul Rauf, som står bak den omstridte planene om å bygge på stedet der World Trade senter en gang sto, avviser imidlertid at det har vært kontakt mellom de to.

- Det eksisterer ingen avtale. Det har ikke vært noen diskusjoner med pastoren, sier en kilde.

Florida-imamen Muhammad Musri hevder imidlertid å ha fått i stand et møte mellom Rauf og Jones.

- Vi har fått løfte om et møte med imamen og jeg selv og pastoren skal fly til New York for å møte ham og diskutere om prosjektet kan flyttes til et ideelt sted som ikke er kontroversielt, sier Musri.

Antiislamsk

Pastor Terry Jones har også tidligere markert seg med sterkt antiislamske holdninger.

I 2008 ble han kastet ut av en menighet han selv hadde dannet i Köln i Tyskland, fordi de øvrige mente at han var blitt for ekstrem og fundamentalistisk.

- Vi distanserer oss fra hans aktiviteter og ønsker ikke å bli forbundet med dem, sier den nye lederen for Kölns kristne samfunn, Stephan Baar.

Pastorens nye menighet i Gainesville i Florida teller bare 50 medlemmer, men har til tross for dette havnet i verdens søkelys etter at de annonserte sin «Brenn en Koran-dag».

Planene har høstet unisone protester fra både muslimer og kristne verden over, og ble av president Barack Obama omtalt som «en rekrutteringsfest for al-Qaida».

Afghanistan-frykt

Blant de første til å slå alarm da den planlagte Koran-brenningen ble kjent, var USAs og NATOs øverstkommanderende i Afghanistan, general David Petraeus.

- Dette er nøyaktig en slik handling som Taliban vil kunne nyttiggjøre seg. Og ikke bare her, men overalt hvor vi er i kontakt med det muslimske samfunnet, sa Petraeus.

Torsdag marsjerte tusenvis av afghanere i protest mot pastor Terry Jones og hans plan, og det ble brent amerikanske flagg og ropt slagord mot USA under markeringen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks