Hovedinnhold

Her hjelper helten den skuddskadede Gabrielle

«Du må bli hos «Gabby». Du må hjelpe «Gabby»!»

HOLDER HENDER: Her er Gabrielle Giffords på vei inn i ambulansen etter skytedramaet. Mannen som holder henne i hånden skal være Daniel Hernandez - som får æren for å ha reddet livet hennes. Foto: AP
HOLDER HENDER: Her er Gabrielle Giffords på vei inn i ambulansen etter skytedramaet. Mannen som holder henne i hånden skal være Daniel Hernandez - som får æren for å ha reddet livet hennes. Foto: AP
(VG Nett) Selv på vei inn i ambulansen slapp ikke Daniel Hernandez (20) hånden til sin skuddskadede sjef Gabrielle Giffords.

Denne saken handler om:

GABRIELLE GIFFORDS

  • Demokrat. Valgt inn til Kongressen i 2006, og var inne i sin tredje periode i Representantenes hus.
  • Har tidligere vært delstatssenator i Arizona.
  • Er ikke en spesielt kontroversiell politiker, men har fått sterk kritikk fra konservative grupperinger for sine standpunkt til helsereformen og illegal innvandring.

De dramatiske bildene fra skytetragedien på Safeway-kjøpesenteret i Tucson i Arizona viser hvordan Hernandez lojalt går ved siden av båren og klemmer hånden til sin blodige sjef.

Samtidig kjemper ambulansepersonellet for å redde livet til politikeren, som bare minutter i forveien ble skutt og livstruende såret av en våpendesperado.

- Selvfølgelig var jeg redd. Men jeg måtte jo bare gjøre det jeg kunne, sier Hernandez beskjedent til lokalavisen The Arizona Republic.

Nå hylles Hernandez som en av de store heltene etter det dødelige skytedramaet.

- At Hernandez var så nær og reagerte så raskt som han gjorde, reddet trolig livet hennes, sier politikerkollega og lege, Matt Heinz, til lokalavisen.

20-åringen hadde jobbet som frivillig for Gabrielle Gifford i fem dager, og stod bare ti meter fra politikeren da de første skuddene falt.

Da løp han rett mot skuddbygen.

- Jeg visste ikke en gang om skuddene hadde stoppet, sier 20-åringen selv om det vanvittige dramaet.

Ett smell ble raskt avløst av det neste. Flere vitner forteller at drapsmannen rakk å avfyre mellom 18 og 20 skudd mot folkemengden før to andre tilskuere på folkemøtet angivelig kastet seg over ham.

Seks mennesker lå da døde på bakken. Minst 12 andre var skadet.

Da Hernandez oppdaget sin egen sjef som lå «blødende og forvridd på bakken», dro han henne opp i fanget.

BAKGRUNN: Her er ofrene for kjøpesenter-massakren

Så la Hernandez press på det blødende såret i hodet til den kjente politikeren. Han slapp ikke før ambulansepersonellet overtok, skriver The Arizona Republic.

Imens ba han andre tilskuere hjelpe andre skadede, blant dem Giffords kollega Ron Barber.

- Du må bli hos «Gabby». Du må hjelpe «Gabby», skal Barber ha sagt til Hernandez.

Da hun skulle kjøres bort i ambulansen, insisterte Hernandez på å bli med. Og hele den lange veien til sykehuset holdt han den hardt skadde politikeren i hånden.

- Du må bare være rolig og fattet. Du hjelper ingen om du bryter sammen. Å løpe mot kulene er sikkert ikke det smarteste jeg har gjort. Men folk trengte jo hjelp, sier Hernandez til Arizona Republic.

22 år gamle Jared Lee Loughner er arrestert, siktet for å stå bak skytingen. Samtidig jakter politiet en ukjent mann i 40-årene, som de tror kan ha samarbeidet med Loughner om massakren.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks