Hovedinnhold

Jubler over spektakulære og sjeldne himmelfenomener

** Høydepunkter i kø ** Det starter i dag

Knut Jørgen Røed Ødegaard synes alle astrointeresserte nordmenn har all grunn til å ta frem fistelstemmen. Himmelshowet er allerede i gang - se oversikt og direkte TV-bilder her!

Denne saken handler om:

- Norge står foran en fantastisk rekke med spektakulære, vakre og sjeldne himmelfenomener. Noen av dem er verdensbegivenheter, sier han.

Del øyeblikket:Send inn dine bilder av måneformørkelsen her!

Det starter allerede i dag, og så er det hele fire fenomener i løpet av bare et halvt år. Innen sommeren 2012 er det ytterligere to.

VGTV: Se den spektakulære måneformørkelsen
VGTV: Animasjon: Slik foregikk måneformørkelsen

I 2012 og 2015 inntreffer to fenomener som Knut Jørgen Røed Ødegaard beskriver som «av historisk kaliber»: venus-passasjen 6.juni 2012 og den totale solformørkelsen på Svalbard 20. mars 2015.

Her er de store begivenhetene frem til sommeren 2012:

21. desember 2010: Total måneformørkelse.

Mens dagene er som kortest passerer månen inn i skyggen fra jorden - og forårsaker en flott, total måneformørkelse på 73 minutter.

- Formørkelsen blir synlig i sin helhet fra Nord-Norge, og i Sør-Norge er tilnærmet hele totaliteten synlig, forteller Røed Ødegaard.

VGTV: Se animasjon av hva som skjer

Tider:

** 07.32: start delvis formørkelse.

** 08.40: start totalformørkelse.

** 09.53: slutt totalformørkelse.

** 11.01: slutt delvis fase.

** 12.04: slutt halvskyggefase.

** 04.01: 2011: Stor delvis solformørkelse.

- 85 prosent av solen blir formørket i det som kan bli en av de flotteste solformørkelsene i Norge i nyere tid, fastslår Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Jorden passerer inn i måneskyggen og blir delvis formørket.

Den er på sitt største kl. 09.50 om morgenen og solen står da så lavt på sørøsthimmelen at bare sør-Norge får med seg begivenheten.

Husk solformørkelsesbriller!

Saken fortsetter under bildet ...

GLEDER SEG: Knut Jørgen Røed Ødegaard mener astronomi-interesserte står foran flere verdensbegivenheter. Foto: Tore Kristiansen
GLEDER SEG: Knut Jørgen Røed Ødegaard mener astronomi-interesserte står foran flere verdensbegivenheter. Foto: Tore Kristiansen


1. juni 2011: Midnattssolformørkelse i Nord-Norge.

Opptil 60 prosent av solskiven blir dekket av månen denne kvelden. Fenomenet inntreffer rundt midnatt norsk tid og det er derfor bare det nordligste Norge og Spitsbergen som får oppleve det.

15. juni 2011: Stor total måneformørkelse.

Den totale formørkelsen varer i hele en time og 40 minutter, noe som er uvanlig. Bare Sør-Norge får oppleve fenomenet, etter som månen i områdene nord for polarsirkelen er under horisonten.

Saken fortsetter under bildet ...

MÅNEFORMØRKELSE: Dette oppstår når månen beveger seg inn i skyggen fra Jorden. Foto: Trond Erik Hillestad/astronomi.no
MÅNEFORMØRKELSE: Dette oppstår når månen beveger seg inn i skyggen fra Jorden. Foto: Trond Erik Hillestad/astronomi.no


10. desember 2011: Total måneformørkelse.

Om snaut ett år kommer vi altså til å oppleve en ny måneformørkelse. Månen glir inn i skyggen fra jorden i 51 minutter. Formørkelsen blir synlig fra hele Norge, inklusiv Spitsbergen, og Nord-Norge vil se den aller best.

21. mai 2012: Midnattssolformørkelsen i Nord-Norge.

Den andre midnattssolformørkelsen på ett år. Dette er en ganske liten formørkelse, men den er større jo lenger mot nord du kommer. Formørkelsen er størst på Spitsbergen.

6. juni 2012: Venus-passasje.

Gikk du glipp av Venus-passasjen i 2004? Da har du muligheten sommeren 2012. Det blir de to eneste mulighetene i vår tid til å oppleve Venus-passasje, for det er over 100 år til neste gang.

PS:www.astroevents.no finnes det tabeller for lokale forhold og observasjonsråd. Spesielt for formørkelsen 4. januar kan dette være viktig.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks