Hovedinnhold

Nordmenn funnet i iskaldt Sibir: Ringte storebror og ba om hjelp

(VG Nett) Klokken to natt til tirsdag ringte 23-åringen til sin bror i Norge. Da hadde han og kameratene kjørt seg fast i sprengkulda i Sibir, og tanken var langt fra full.

Denne saken handler om:

VET DU NOE? TIPS OSS?

- Han ringte og fortalte at de hadde kjørt seg fast, og hadde lite bensin, forteller broren til en av de tre unge mennene som var på biltur i iskalde Sibir.

23-åringen ba broren i Norge finne nummeret til den norske ambassaden i Moskva, som senere samme kveld lokal tid meldte de unge mennene savnet.

Onsdag morgen ble de funnet, frosne, men uskadede, av soldater som var sendt ut for å lete etter dem i området der det ble målt rundt 35 kuldegrader.

Ga opp å komme løs

Broren til 23-åringen forteller til VG Nett at lillebror tok situasjonen med ro.

- Han var like rolig og avbalansert som alltid. Livsmottoet hans er at ting ordner seg. Han fortalte at de hadde gitt opp å få løs bilen, og bestemt seg for å bruke det de hadde igjen av drivstoff på å holde varmen i stedet, sier storebroren.

Nordmennene var ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax på reise i regionen rundt Ojmjakun, som regnes som verdens kaldeste bebodde område. I 1926 ble det målt 71,2 kuldegrader i denne regionen.

VET DU NOE OM DENNE SAKEN? SEND SMS/MMS/EPOST TIL 2200!

På langtur

De tre unge mennene la ut på tur fra Norge tidligere i høst, og har allerede vært en god stund i Russland.

En kamerat av de tre guttene snakket med dem på telefon tirsdag formiddag norsk tid. Da forberedte de seg på en ny natt i bilen, sittende fast i sibirkulda.

- De hadde fortsatt varme i bilen da. De var godt forberedt på denne turen, sier kameraten.

Han forteller at de unge mennene ga uttrykk for at ambassaden visste hvor bilen sto, og ikke var engstelige. Planen til mennene er i utgangspunktet å kjøre gjennom Russland og reise videre til USA, men i går skal de ha vært bekymret for gjennomføringen.

- De kommer nok til å prøve å kjøre videre, men slik jeg forsto det er det ikke sikkert om bilen deres tåler det. Da kan det hende de kommer hjem, sier kameraten til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks