Hovedinnhold

Spennende valg i Storbritannia

SPENT: Storbritannias statsminister Gordon Brown forlater residensen i Downing Street for å reise til Buckingham Palace og be dronning Elizabeth oppløse Parlamentet. Brown kunngjorde tirsdag som ventet at britene skal velge nytt Underhus 6. mai. Foto: Reuters/Scanpix
SPENT: Storbritannias statsminister Gordon Brown forlater residensen i Downing Street for å reise til Buckingham Palace og be dronning Elizabeth oppløse Parlamentet. Brown kunngjorde tirsdag som ventet at britene skal velge nytt Underhus 6. mai. Foto: Reuters/Scanpix
Parlamentsvalget i Storbritannia 6. mai kan bli det mest spennende britene har opplevd på to tiår.

Denne saken handler om:

Fakta om «Hung parliament»

  • «Hengende parlament» brukes i Storbritannia og enkelte stater med tilsvarende valgordning – valg i enkeltmannskretser – om en nasjonalforsamling hvor det ikke er et enkelt parti som har et beslutningsdyktig flertall.
  • Mulige utfall i en slik situasjon er en koalisjonsregjering, en mindretallsregjering eller nyvalg.
  • I Storbritannia inntraff dette sist som følge av valg i februar 1974 – og før det i 1929. Utfallet i 1974 ble en mindretallsregjering av det største partiet – Labour – etterfulgt av et nyvalg i oktober som ga regjeringen klart mandat.
  • Et hengende parlament kan også inntreffe når et parti mister flertallet i løpet av perioden, som følge av frafall og suppleringsvalg. Dette hendte i Storbritannia 1978 og 1996. I begge tilfeller ble regjeringen sittende, men det ble holdt valg året etter.
  • Storbritannias har ikke hatt noen koalisjonsregjering siden andre verdenskrig.

Brown bekreftet datoen tirsdag etter å ha avlagt en visitt hos dronning Elizabeth, som formelt oppløser Underhuset. Det har i flere måneder vært antatt at den første torsdagen i mai kom til å bli datoen for valget.

- Dere blir neppe særlig overrasket, for dette har vært den dårligst bevarte hemmeligheten i nyere tid. Men Dronningen har vært vennlig nok til å samtykke i at Parlamentet blir oppløst og at det holdes valg 6. mai, sa en spøkefull Brown.

Les også:Valg i storbrittania 6. mai

Økonomi

Den britiske statsministerens kunngjøring markerer startskuddet på en valgkamp der Browns sosialdemokratiske parti Labour må satse hardt for å hente inn det konservative opposisjonspartiets forsprang. Økonomiske spørsmål ventes å dominere valgkampen.

Brown anklager den konservative opposisjonslederen og statsministerkandidaten David Cameron for mangel på erfaring i den økonomiske politikken. Han hevder at hans regjering har brakt Storbritannia helskinnet gjennom den globale økonomiske krisen.

Cameron lover på sin side forandring til beste for alle briter hvis han og hans parti kommer til makten.

- Storbritannia trenger en ny start, og hvis vi vinner dette valget, vil det bli virkelige forandringer, sa opposisjonslederen tirsdag.

Målinger

Ferske meningsmålinger denne uken viser at de konservatives forsprang varierer mellom 4 og 10 prosentpoeng. Flere valgforskere tror at utfallet kan bli et Underhus der verken Labour eller de konservative har flertall alene - såkalt hung Parliament.

Dermed vil sentrumspartiet liberaldemokratene havner på vippen. Partiets leder Nick Clegg har den siste tiden anklaget David Cameron for å opptre arrogant, samtidig som han sier britene føler seg sviktet av Gordon Brown.

Andre ledende partifolk nekter å si hvilken statsministerkandidat liberaldemokratene vil støtte. Etter valget vil sentrumspartiet forhandle med det av de store partiene som har fått størst tillit fra velgerne, blir det sagt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks