Hovedinnhold

- Mediefolk uprovosert skutt av amerikanske styrker

DREPT: Den irakiske fotografen Namir Noor-Eldeen (22) og sjåføren Saeed Chmagh (40) ble drept i Bagdad 12. juli 2007. Foto: AP, Reuters
DREPT: Den irakiske fotografen Namir Noor-Eldeen (22) og sjåføren Saeed Chmagh (40) ble drept i Bagdad 12. juli 2007. Foto: AP, Reuters
(VG Nett) En video som er publisert på internett skal vise to Reuters-ansatte bli uprovosert skutt og drept av amerikanske styrker.

Denne saken handler om:

12. juli 2007 ble den irakiske fotografen Namir Noor-Eldeen (22) og sjåføren Saeed Chmagh (40) drept i Bagdad. Begge jobbet for det internasjonale nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge amerikanske myndigheter ble irakerne drept i en skuddveksling mellom amerikanskledede styrker og opprørere i Bagdad.

Skal være lekket

Nettsiden Wikileaks skal ha fått tilgang til videoen og støttende dokumenter fra flere kilder i det amerikanske forsvaret. Videoen er filmet fra et Apache-helikopter, og viser hvordan amerikanske soldater begynner å skyte mot en gruppe mennesker fordi de tror de er bevæpnet med blant annet med AK47.

Videoen skal ifølge Wikileaks være fra angrepet da de to Reuters-ansatte ble drept. En av personene har noe hengende over skulderen. De amerikanske soldatene mener dette er et våpen. Wikileaks sier dette er Namir Noor-Eldeen bærende på et kamera.

Artikkelen fortsetter under bildet.

UPROVOSERT DRAP: Videoen lekket av Wikileaks på Collateralmurder.com viser irakere som blir drept uprovosert. Foto: Faksimile: Collateral Murder
UPROVOSERT DRAP: Videoen lekket av Wikileaks på Collateralmurder.com viser irakere som blir drept uprovosert. Foto: Faksimile: Collateral Murder


«Fortsett å skyte»

På bildene som er lekket, kan man tydelig se en person bak en vegg som ser ut til å se på bilder han har tatt med et kamera. Da dette blir filmet, sier en av soldatene over radiosambandet «herregud, han har en RPG (en grantatkaster)».

Folkemengden er da gjemt bak et hus, og helikopteret flyr rundt for å få fri sikt til gruppen av mennesker. De spør om tillatelse til å «engasjere». Tillatelsen blir gitt, og da helikopteret får fri sikt til ni-ti personer, begynner de å skyte. «Fortsett å skyte, fortsett å skyte», skrikes det mens flere irakerne legger seg ned på bakken og flere forsøker å flykte.

Litt senere kommer en sort van inn på området. To personer løper ut av bilen for å hente en av de skadede personene. «Kan jeg skyte? Kan jeg skyte? La oss skyte!» ropes det fra sambandet, og like etter at den skadede personen er blitt fraktet inn i bilen, kommer skuddene. Det skytes kraftig mot bilen og mot to som forsøker å flykte fra skuddsalvene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

DREPT: Namir Noor-Eldeen (22) skal ha vært en svært dyktig fotograf. Foto: Reuters
DREPT: Namir Noor-Eldeen (22) skal ha vært en svært dyktig fotograf. Foto: Reuters


«Kjørte over et lik»

Soldatene finner senere to skadede barn i vanen, blant dem en jente. «Vel, det er deres feil som tar med ungene sine til kamp», sies det over sambandet.

Litt senere kommer bakketropper inn til området. En fører av en panservogn utbryter over sambåndet: «Jeg tror jeg kjørte over et lik». Svar: «Hehehe, virkelig?». Svar fra panserføreren: «Hehe, ja».

Nyhetsbyrået Reuters har tidligere bedt om å innsyn til helikoptervideoen som viser at deres ansatte blir drept. Dette har de blitt nektet. Wikileaks publiserte mandag det de hevder er videoen fra 12. juli 2007.

Wikileaks er en svært kontroversiell nettside. Den ble startet av australieren Julian Assange, og Pentagon har ifølge New York Times nettstedet på listen over farer for rikets sikkerhet.

Nettsiden har blant annet lekket ut hemmelige dokumenter fra islandske banker rett før landets økonomi krasjet. Også hemmelig innhold fra sveitsiske banker har blitt publisert.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks