Hovedinnhold

Moskva sørger over sine døde

VGs reporter i Moskva: - Sinnet rammer myndighetene

(VG Nett) Innbyggerne i Moskva lar sinnet og fortvilelsen etter terroraksjonen gå ut over landets myndigheter, som ikke er i stand til å beskytte dem mot terroren.

Denne saken handler om:

Det forteller VGs reporter i Moskva, Ole Kristian Strøm. Strøm kom til den russiske hovedstaden få timer etter terrorangrepet som så langt har kostet 39 mennesker livet. Mandag kveld snakket han med flere av dem som hadde samlet seg rundt t-banestasjonene for å minnes sine kjære.

LES OGSÅ:Frykter nye terrorangrep

Han beskriver stemningen i byen som oppgitt.

- Sinnet retter seg ikke først og fremst mot gjerningsmennene, men mot dem som skulle forsvare dem mot terroraksjoner. Mange mener etterretningstjenesten burde gjøre en bedre jobb for å hindre slike aksjoner.

Kritikk mot Putin

Også russiske medier kom tirsdag med flengende kritikk av statsminister Vladimir Putins manglende evne til å forhindre angrepene, som myndighetene mener har forbindelser til det urolige Nord-Kaukasus, melder NTB.

- Virkeligheten har smadret illusjonen om sikkerhet i hverdagen, skriver avisa Vedomosti på lederplass.

- De siste årene har myndighetene sunget voggeviser for russere om at terrorismen er isolert i Nord-Kaukasus og ikke er en trussel for vanlige folk, skriver avisa.

- Spesiell stemning

Tirsdag gikk T-banetrafikken som normalt, men sikkerheten er trappet kraftig opp i frykt for nye angrep. Millioner av passasjer måtte trosse frykten og ta seg fram i den russiske hovedstaden på sin vanlige måte, dagen etter at to metrostasjoner i sentrum av Moskva ble angrepet av to kvinnelige selvmordsbombere.

Saken fortsetter under bildet!

I SORG: Utenfor Lubjanka-stasjonen hadde mange lagt blomster og tent lys til minne om ofrene for bombeangrepene mandag. Foto: Reuters
I SORG: Utenfor Lubjanka-stasjonen hadde mange lagt blomster og tent lys til minne om ofrene for bombeangrepene mandag. Foto: Reuters

EKSPERT:- Angrepet i Moskva kan være hevnaksjon

Ifølge VGs reporter er det likevel langt færre passasjerer enn vanlig på metroen. De som har mulighet velger i stedet andre transportalternativer for å komme seg til arbeidet, og i morgentimene var det lange bilkøer i Moskva sentrum.

- Det er en veldig spesiell stemning i Moskva nå. Det var få mennesker ute på gatene i går kveld, og det er veldig få som reiste med metroen i forhold til hva det pleier å være. Mange fortalte meg at de var redde for å reise med metroen, sier Strøm.

- Dødstallet kan stige

Myndighetene i Russland har erklært tirsdag for en nasjonal sørgedag etter selvmordsangrepene mot metroen i Moskva. Utenfor Lubjanka-stasjonen hadde mange lagt blomster og tent lys til minne om ofrene.

VITNE:- Jeg så blod og blodige klær på bakken

Tallet på drepte steg tirsdag morgen til 39, da en kritisk skadd kvinne døde på sykehus. Dødstallet kan stige ytterligere, advarer russiske myndigheter. Flere enn 70 personer er fortsatt innlagt på ulike sykehus i Moskva.

LES OGSÅ:Moskva-terroren hylles på al-Qaidas nettsider

Strøm forteller om en by i sorg. Mandag kveld snakket han med flere av dem som mistet sine kjære i terrorangrepet.

- Det var en veldig stille atmosfære. Det er nå et ekstremt sikkerhetsoppbud rundt stasjonene, men likevel var det en veldig ro. Folk ville gjerne minne de døde, sier Strøm.

Jakter på ledsagere

Russisk politi jager nå to kvinner som skal ha ledsaget de to selvmordsbomberne, i tillegg til en mannlig medsammensvoren. Alle tre var blitt fanget opp av overvåkingskameraer, ifølge sikkerhetskilder.

Ingen har foreløpig tatt på seg skylden for angrepene, men en gruppe som kaller seg «Kaukasus-emiratet», anført av islamisten Doku Umarov, har tidligere truet med angrep i Moskva, melder NTB.

Gruppa mistenkes for å stå bak bombeangrepet mot et hurtigtog mellom Moskva og St. Petersburg i november i fjor, som krevde 28 menneskeliv.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks