Hovedinnhold

Moskva-terroren hylles på al-Qaidas nettsider

(VG Nett) Mens innbyggerne i Moskva er redde for å ta t-banen, hylles de kvinnelige selvmordsbomberne på al-Qaidas nettsider.

Denne saken handler om:

39 mennesker mistet livet og rundt 70 ble skadet i de to bombene mot metrostasjoner i den russiske hovedstaden i går morges. I dag våkner russerne med frykt for å sette seg på t-banen igjen etter den verste terroraksjonen i landet på mer enn seks år.

Les også:Slik rammet terroren

Dette applauderes på tre nettsteder tilknyttet al-Qaida. Flere titalls lesere har skrevet kommentarer med lovprisninger av mandagens angrep. Ett nettsted har også åpnet sin egen gratulasjonsside til ære for tsjetsjenske opprørere som «har begynt å grave den mørke tunnelen i frafalne land». På siden står det også at de «håper Gud aksepterer de to kvinnene som martyrer.»

Les også:Hat og sorg etter metrobombingen i Moskva

«Glem ikke Russlands forbrytelser og folkemord i Kaukasus og Tsjetsjenia», skriver en bidragsyter.
«Kampen har blitt flyttet til hjertet av Moskva», skriver en annen.

(Saken fortsetter under bildet)

SØRGER: Folk strømmet i går til de rammede t-banestasjonene for å minnes døde venner og slektninger. Foto: AP
SØRGER: Folk strømmet i går til de rammede t-banestasjonene for å minnes døde venner og slektninger. Foto: AP


Tror al-Qaida står bak

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov utelukker ikke at al-Qaida kan ha medvirket til mandagens terrorbomber. Han antyder at de to kvinnene kan ha hatt bånd til militante islamister i grenseområdet mellom Pakistan og Afghanistan, der terrornettverket al-Qaida står sterkt.

UTELUKKER IKKE AL-QAIDA: Utenriksminister Sergej Lavrov. Foto: AP
UTELUKKER IKKE AL-QAIDA: Utenriksminister Sergej Lavrov. Foto: AP

- Vi vet alle at terroristene har forskanset seg i det såkalte ingenmannslandet på grensa mellom Afghanistan og Pakistan. Vi vet at mange i dette området aktivt planlegger angrep, ikke bare i Afghanistan, men også i andre land. Noen ganger leder sporene til Kaukasus, sier Lavrov.

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB tror at to selvmordsbomberne trolig kom fra Kaukasus, men har ennå ikke gått ut med identiteten deres. Russiske talsmenn har også tidligere hevdet at opprørerne i Nord-Kaukasus, der Tsjetsjenia, Ingusjetia og Dagestan ligger, har bånd til terrornettverket al-Qaida.

Les også:- En av selvmordsbomberne kan identifiseres

Egen islamsk stat

Militante i Kaukasus har erklært etableringen av en islamsk stat som sitt øverste mål. Radikale islamister har etablert seg over hele Kaukasus-regionen og deler av Russland.

Les også:- Angrepet i Moskva kan være hevnaksjon

Nyhetsbyrået AP har snakket med lederen av det uavhengige Moskva-baserte Instituttet for religion og politikk, Alexander Ignatenko. Han forteller at militante islamister i Kaukasus ofte rekrutterer kvinner som har opplevd at slektningene deres er drept av russiske sikkerhetstjenester.

- De forteller dem at hvis de blir martyrer, vil de delta i kampen til deres ektemenn, brødre og fedre. Og de overbeviser kvinnene om at russerne som nasjon er kollektivt skyldige for at deres nærmeste er drept, sier han.

Ignatenko har fulgt det islamske opprøret i Kaukasus og den tsjetsjenske opprørslederen Umarov tett. Ifølge Ignatenko har Umarov stolt på al-Qaidas støtte, og har flere medlemmer av al-Qaida i følget sitt.

- Al-Qaida har etablert seg i Nord-Kaukasus, slik de også har gjort i Afghanistan, Pakistan, Irak, Somalia og Europa, forteller Ignatenko til AP.

BESØKER OFRENE: Russlands statsminister Vladimir Putin besøker en av de overlevende etter terrorangrepet. Foto: Reuters
BESØKER OFRENE: Russlands statsminister Vladimir Putin besøker en av de overlevende etter terrorangrepet. Foto: Reuters

Også menneskerettighetsgrupper forteller til nyhetsbyrået at bortføringer, tortur og drap på unge menn som er mistenkt for militante koblinger av russiske sikkerhetsstyrker har bidratt til å svulme opprørernes rekker.

Terroreksperter i Sverige stiller imidlertid spørsmål ved koblingen til al-Qaida.

- I en slik situasjon kommer det til å bli mer fristende for både statsministeren og presidenten å gripe til terrortrusselen, tsjetsjenerne og Kaukasus for å avlede oppmerksomheten fra den sosiale og økonomiske situasjonen, uansett hvem som står bak, sier Stefan Hedlund ved Uppsala universitet til NTB.

Les mer om linken mellom al-Qaida og tsjetsjenske opprørere her.

Redde

Ifølge den russiske avisen Life.ru ble 36 personer drept på stedet og tre personer mistet livet på sykehus etter det dødelige angrepet. Tallene på antall sårete varierer fra 60 til 80 på ulike nyhetsmedier.

Videobilder fra t-banestasjonene viste sårete og antagelig også døde mennesker på gulvet. Grusomme bilder av passasjerer som var lemlestet, og blodige benrester har også blitt vist på russisk TV.

- Det er virkelig skremmende. Det er blitt farligere å kjøre t-banen, men jeg fortsetter å ta den likevel. Man må komme seg til skolen, universitetet og jobben på en eller annen måte, forteller 16 år gamle Vasilij Vlastinin til AP.

7 millioner mennesker reiser med t-banen hver eneste dag i Moskva. Russisk politi har økt sikkerhetsberedskapen, men folk er likevel skremt etter gårsdagens hendelse.

- Folk bruker metro selv om det merkes at alle er redde og nervøse, sier norsk-russike Julia til VG Nett.

Grafikk: Google Maps, Tom Byermoen
Grafikk: Google Maps, Tom Byermoen

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks