Hovedinnhold

French utsatt for nok et malaria-angrep

DØDSDØMT: Joshua French og Tjostolv Moland er dømt til døden i Kongo. Her får de dommen i juni i år. Foto: Andrea Gjestvang
DØDSDØMT: Joshua French og Tjostolv Moland er dømt til døden i Kongo. Her får de dommen i juni i år. Foto: Andrea Gjestvang
KISANGANI (VG Nett) Joshua French er igjen syk med malaria. Lørdag fikk han besøk av UDs representant og en politilege som hadde med seg medisiner til behandling av den dødelige sykdommen.

Denne saken handler om:

Joshua French har de siste dagene hatt symptomer på malaria, og har blant annet fortalt om feber, hodepine og oppkast. Også tidligere har han vært malariasyk.

- Det er slitsomt, spesielt når de ikke vil slippe inn medisiner i fengselet. Sist gang tok det fire dager, sa French til VG Nett fredag.

UDs nyankomne representant i Kisangani, Erling Skjønsberg, tok imidlertid affære og sørget for at den fengslede nordmannen lørdag fikk medisiner til behandling av malaria inn i fengselet. Medisinene måtte imidlertid bringes inn av en politilege.

- Vi har fått god kontakt med legen, og dermed fikk vi medisinene inn i dag, sier UDs representant til VG Nett.

Blir hindret forebyggende medisiner

Tjostolv Moland, som også har vært malariasyk mens han har vært fengslet i Kongo, forteller til VG Nett at han har bedt om å få forebyggende medisiner mot malaria.

- Foreløpig har det ikke blitt noe av, for militærtribunalet tillater meg ikke å få slike medisiner, sier Moland til VG Nett.

UDs representant Erling Skjønsberg bekrefter overfor VG Nett at Moland har formidlet ønsket om å få forebyggende malariamedisiner.

- Vi jobber med å prøve å få til dette, sier Skjønsberg i UD til VG Nett.

Les også:Jungelfeber i Kongo

Hjelper medfanger

Da VG Nett kom inn til Tjostolv Moland og Joshua French i sentralfengselet i Kisangani lørdag ettermiddag, var malariasyke French selv i full gang med å behandle sårene til to medfanger.

Ved sin side hadde han en bærepose fra en norsk apotek-kjede med sårrens og små sterile bomullskluter.

- Dette er ettermiddagsklinikken, sier French til VG Nett mens han renser medfangenes verkende sår.

Den ene innsatte har et stort sår og en hevelse på leggen. Den andre medfangen har et like stort, avlangt sår på skulderen. Begge medfangene til French hevder overfor VG Nett at de har fått skadene etter å ha blitt slått av fengselsvoktere. Daglig forekommer det imidlertid slåsskamper mellom fanger inne i fengselet.

Domsavsigelse utsatt på nytt

Tidligere lørdag kunne VG Nett melde om bekreftelsen om at domsavsigelsen i ankesaken er utsatt på nytt. I utgangspunktet var det meningen at dommen skulle komme i dag.

I militærtribunalets hovedkvarter er kunngjøringen om domsavsigelsen slått opp på en A4-utskrift på veggen. På utskriften står det at domsavsigelsen skal skje tirsdag 1. desember, men dette er strøket over og erstattet med onsdag 2. desember.

- Lokalet i Afraco-senteret er leid ut på onsdag, derfor blir domsavsigelsen på torsdag 3. desember, sier rettens sekretær, kaptein Camille Ilonga Dha Mwanzo, til VG Nett.

Rettssekretæren bekrefter samtidig at dommen er ferdigskrevet.

- Vi avventer domsavsigelsen, er kommentaren fra UDs representant Erling Skjønsberg i Kisangani.

De tiltalte selv virker oppgitt over at domsavsigelsen er ytterligere utsatt, og sier de ikke har noen spesielle forventninger til dommen i ankesaken.

- Hva som helst kan skje, sier Joshua French til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks