Hovedinnhold

Forsvarer ber om full frifinnelse av Moland

Følg prosedyrene i Kongo direkte

ENGASJERT: Tsjotolv Molands forsvarer André Kibambe sto oppreist med trådløs mikrofon under sin prosedyre i Kongo lørdag. Foto: Tor Hartvig-Bondø
ENGASJERT: Tsjotolv Molands forsvarer André Kibambe sto oppreist med trådløs mikrofon under sin prosedyre i Kongo lørdag. Foto: Tor Hartvig-Bondø
KISANGANI/OSLO (VG Nett) Tjostolv Molands forsvarer mener fakta i saken beviser at de to nordmennene ikke er drapsmenn og spioner.

Denne saken handler om:

Fakta om Kongo-saken

  • Tjostolv Moland og Joshua French ble pågrepet i Kongo i begynnelsen av mai, mistenkt for drapet på Abedi Kasongo, som var sjåfør for nordmennene.
  • Moland og French nekter begge straffskyld.
  • 8. september ble de to funnet skyldig i drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund. Rettssaken gikk i militærdomstolen i Kisangani i Kongo.
  • Begge ble dømt til døden, men anket dommen.
  • Ankesaken startet 13. oktober i militærdomstolen i Kisangani, men ble utsatt på grunn av Molands helsetilstand. Ankesaken startet opp igjen tirsdag 10. november.

Forsvareren, Andre Kibambé, startet sin svært engasjerte prosedyre lørdag morgen med å si at han var stolt av å være tilbake i rettssalen.

Han fortsatte med å vise bilder av den drepte sjåføren på storskjerm. Kibambe mener utgangssåret i sjåførens hode er et bevis på at Moland ikke kan ha skutt.

- Bildet er vist til en våpenekspert, som har slått fast at han ikke ble drept av en hagle, men et jaktvåpen, sier forsvareren.
Da han avsluttet prosedyren like før klokken halv tolv ba han om full frifinnelse for sin klient.

- Bare på den måten kan retten vise at det finnes rettferdighet i Kongo, sa han.

Følg VGs journalist i Kongo på Twitter

Dette manuset er avsluttet som livemanus. Få siste nytt fra rettsdagen lørdag 21. novemberher.

Engasjert

Forsvareren mener fakta viser at Moland og French er uskyldige.
Kibambe har fått tillatelse til å stå ved sin plass og holde prosedyren, slik at han kan bruke bordet. Moland og French sitter på sine plasstoler med ryggen til advokaten til Moland, som prosederer med stor innlevelse.

I dag som i går har Moland på seg en mørk jakke over en hvit skjorte.

Enken til den drepte sjåføren er i salen, men ellers er det bare 19 tilhørere.

ANKLAGER FORSVARERNE FOR LØGN: Familiens advokat Alauwa i retten lørdag. Han mener Molands forsvarer André Kibambe lyver om at Moland er syk. Foto: Andrea Gjestvang/VG
ANKLAGER FORSVARERNE FOR LØGN: Familiens advokat Alauwa i retten lørdag. Han mener Molands forsvarer André Kibambe lyver om at Moland er syk. Foto: Andrea Gjestvang/VG

Rettsaken direkte:

** 10.00: Forsvarer begynner med å gå gjennom fakta fra Moland kom inn i Kongo.

** 10.06: Kibambe sier han vil vise hvordan Moland og French - gjennom fakta - ikke kan kobles til drapet på Abedi Kasongo. Han ber om å få bilde av den drepte sjåføren som vises på en storskjerm i salen.

UTSKIFTNINGER: Under dagens rettsmøte er den kvinnelige dommeren ikke tilstede Hun har hatt dødsfall i familien, og deltar i en begravelse. En av de andre fem dommerne er også fraværende. Begge er erstattet av andre dommere.

** 10.15:Forsvarer ber om å få bilde av den drepte sjåføren vist på kinolerretet. Enken har gått ut av salen.

** 10.21: Kibambe sier bildet er vist til en våpenekspert, som har slått fast at han ikke ble drept av en hagle, men et jaktvåpen. - Se her. Her har vi utgangssåret (peker på bildet), det er på siden av øret. Aktor sa at at utgangssåret var bak i hodet.

** Kibambe henter teknikeren og bruker han som modell for en rekonstruksjon av kulebaner. Som vi ser er det vitenskapelig umulig at Kasongo er skutt på den måten som aktor påstår.

** Ifølge VGs reporter i Kongo roper forsvarer prosedyrer ut over salen med stort engasjement, mens han går ned fra scenen. Han har fått en trådløs mikrofon.

"C'est impossible", "C'est impossible", "C'est impossible", roper han i mikrofonen når han går ned.

Dommer Pascal Moliba griper inn. "Ro deg litt ned, vi hører deg meget godt".

** 10.24: Kibambe: - Etterforskerne har søkt gjennom skogen og har ikke funnet annet enn haglen. De har ikke funnet noe våpen som kunne vært brukt. Det viser at Moland ikke var den som skjøt.

Skytteren skjøt fra venstre. Molands våpen kunne ikke ha denne effekten fra det holdet. Det må være noen andre som har skutt. Moland er uskyldig i drapet!

Kibambe har åpenbart ikke tatt seg nær av dommerens inngripen.

Prosedyren holdes på hans vanlige, svært engasjerte måte, ledsaget av store armbevegelser.

10.30: Forsvarer argumenterer nå mot spionasjetiltale. En av grunnene er at hadde et kart.

- Hvis han hadde et kart over Jersey, ville han da vært en spion om han kom dit? spør forsvarer.

- Er alle turister som har kart over Kongo spioner? De finnes på internett og er tilgjengelig for alle. At du har kart gjør deg ikke til spion.

** Om GPS sier han:

- Jeg har vært i utlandet. Der er det vanlig med GPS. Jeg gikk meg bort i byen jeg var i, og spurte en kongoleser om veien til hotellet. Han la adressen til hotellet inn på en GPS og viste meg veien.

Jeg fortalte at jeg var engasjert i en rettssak i Kongo der GPS ble ansett som en farlig ting. Han svarte at her har alle en.

** 10.38: Kibambe: - Og hvilke opplysninger samlet Moland inn, og hvem ga han dem til? Aktor sier at han var agent fra Norge. Glem det! Vi har fått bevist her at han ikke er sendt hit av Norge.

Enken er tilbake i salen. Hun var bare ute da forsvarer viste bilder av hennes døde ektemann.

** 10.45: Kibambe fortsetter å argumentere mot tiltalen punkt for punkt. Han mener det ikke kan bevises at nordmennene hadde noe kriminelt forbund. De skulle ikke gjøre noe galt!

- De har heller ikke tatt med noe krigsvåpen. De hadde med seg en hagle - ikke noe krigsvåpen - og det hadde de med seg for selvforsvar. Hagle er et jaktvåpen, ikke noe krigsvåpen.

** 10.50: Kibambe: - Forsøk på drap: Hvilke bevis har vi på det? Vi har ikke noen andre opplysninger enn de Kasimu (aktor) oppgir. Kun hans beskyldinger, både om drapet og drapsforsøket.
- Og her har vi to profesjonelle soldater som skal skyte på kort hold etter en person, og ikke treffe. Det er ikke troverdig.

** 10.53: Kibambe: - Væpnet ran: De er tiltalt for å ha ranet til seg bilen. Men de ble angrepet av banditter i jungelen, og måtte komme seg bort fra en desperat situasjon. Det er ikke et ran.

** 10.56: Nå angriper Kibambe bruken av tilståelsen i Molands brev.

- Den ble skrevet da Moland var tvunget til å være på sykehus. Han var påvirket av tunge medisiner og under en emosjonell psykose, sier forsvarer.

Han leser opp fra legeerklæringen fra tre leger, som alle konkluderer med en psykose.

- Denne rapporten ble vurdert av retten, og retten sa: "Med bakgrunn i den mentale situasjon til Moland ber vi om tre leger fra Kinshasa som kan vurdere hans mentale situasjon i de videre forhandlingene.

** 11.00: Kibambe: - Ærede rett. Dere er i ferd med å dømme en syk person. Ingenting av det som er kommet fram under Molands psykose kan rokke med hans uskyld.

Bakgrunn:Dette sto i brevet

** 11.04: Kibambe går løs på de mange millionene kronene som familie, kollegaer, arbeidsgiver og vitner har krevd i erstatning. Kibambe argumenterer juridisk mot hvert enkelt av kravene.

** 11.11: Kibambe stiller spørsmål med slektskapet til "far" som stiller krav om erstatning. Han er født i 1953 i en annen landsby enn Kasongo, som ble født i 1961.

- Hvordan kan han da være far før han var ti år? Han har ingen rett til å være her, sier Kibambe.

** 11.14: Forsvarer avviser også alle krav fra Kepo, som var passasjer sammen med Moland og French da Kasongo ble drept.

- Det er ikke noen bevist noe kriminelt mot han. Det er ikke noen grunn til å gi ham noen erstatning.

** 11.20: Kibambe er ferdig med sin prosedyre, og ber om full frifinnelse av Moland. - Bare på den måten kan retten vise at det finnes rettferdighet i Kongo.

** 11.30: Tilsvar fra familiens advokat Alauwa:

Advokaten åpner med å angripe Kibambe fordi han mener han har løyet i sin prosedyre.

- Han kan ikke påstå at Moland er syk. Han møtte opp her og oppgir at han kun har en lett malaria. French sier han har det fint.

Han leser "tilståelsen" fra Moland, og spør retten om dette er noe en gal mann kan ha skrevet. Han viser til at bønnen om tilgivelse ikke kan ha vært skrevet av en "mad man".

- Retten kan ikke avvise denne tilståelsen, sier Alauwa.

Han mener det er løng når Kibambe påstår at Moland er syk, og var syk mentalt da han skrev tilståelsen.

** 11.40: Moland og French forlater salen for å gå på toalettet. Aktor blir rasende over dette.

- Drikker de samtidig, og går på toalettet samtidig? Hva er det de foretar seg der ute?, sier aktoren, major Blaise Bwamulunda.
De sivile advokatene får ordet en etter en. De argumenterer sterkt for at både French og Moland er skyldig etter tiltalen.

** 11.52: Fire sivile advokater har hatt ordet. Ytterligere tre ber om å få slippe til.

** 12.27: Aktor Bwamulundas gjentar mye av det de sivile parter har sagt omskyldspørsmålet og Molands sykdom. Dommeren griper inn og sier at nå har de til sammen brukt for mye tid.

French' forsvarer har ennå ikke fått tid til å snakke.

- Jeg har heller ikke fått tid nok, protesterer Bwamulundas, som slipper til etter formaning om å fatte seg i korthet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks