Hovedinnhold

Kongosaken: Viktig brev skjules i retten

VENTER PÅ DOMMEN: Ankesaken mot (f.v.) Tjostolv Moland og Joshua French fortsetter i Kisangani lørdag med forsvarernes prosedyrer. Foto: Andrea Gjestvang/VG
VENTER PÅ DOMMEN: Ankesaken mot (f.v.) Tjostolv Moland og Joshua French fortsetter i Kisangani lørdag med forsvarernes prosedyrer. Foto: Andrea Gjestvang/VG
KISANGANI (VG) I ett brev tilstår en tvangsinnlagt Moland drapet på sjåføren. I det neste nekter han.

Denne saken handler om:

DE TO BREVENE

BREV 1:
Dato: 7 / 11 2009
Jeg forårsaket døden til Abedi Kasongo
OG JEG BER OM TILGIVELSE
Tjostolv Moland

DET ER MEG!
SOM DREPTE ABEDI KASONGO
DET ER HVORFOR JEG BER OM TILGIVELSE
Tjostolv Moland

BREV 2:
Dato: 7 / 11 2009
Abedi Kasongo var et offer for konflikten i DRC. Jeg kjenner ikke mannen som drepte ham. Men for belastningen jeg har forårsaket din familie vil jeg alltid sende pengene som jeg trenger for å støtte din familie. Du er symbolet for konflikten i Kongo.

Sign: TJOSTOLV MOLAND
Tjostolv Moland

VG Nett følger det som skjer i Kongo-rettssaken i dag. Det er ventet at rettsdagen starter rundt kl. 10.30.

Men det siste brevet er aldri lagt frem i retten.

Før aktor og major Blaise Bwamulunda strødde rundt seg med påstand om ti dødsdommer i går, baserte han det meste av sin prosedyre på «tilståelsen» Tjostolv Moland skrev da han var innlagt på sykehuset i Kisangani.

- Dette er et brev som ble skrevet da Moland var tvangsinnlagt på sykehus på grunn av sin mentale ubalanse. Det er uverdig. Saken blir ikke bedre av at vi vet at domstolen underslår det andre brevet, der Moland skrev at han følte ansvar men ikke skyld. Vi vet at retten har brevet, men det finnes i en egen mappe som forsvarerne ikke har tilgang til, sier advokat Marius Dietrichson.

Det andre brevet kom aktor tilbake til en rekke ganger.

- Moland spilte en periode syk. Men i denne tiden bestemte han seg for å avslutte stillheten, og ba da familien om tilgivelser for drapet på Abedi Kasongos, sa Bwamulunda.

- Spilte syk

Gjentatte ganger kom han inn på den samme tilståelsen, uten å nevne det andre brevet.

- «Tilståelse» var jo noe Tjostolv gjorde i psykotisk tilstand. Denne sykdommen har aktor og domstolen greid og unytte på det groveste, sier Joshua French.

Han har liten tro på at forsvarerne vinner frem med sine argumenter når de prosederer i dag.

- Vi må vel gjennom dette for å komme oss videre i saken. Men noen rettssak har jo dette aldri vært. Det står jeg fast på, sier Joshua French.

Påstanden forsvarerne skal argumentere mot er fem ganger dødsstraff og 20 års fengsel for dem begge.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks