Hovedinnhold

Støre avviser milliard-kravet fra Kongo

AVVISER KRAV: Utenriksdepartementet avviser kravet på flere milliarder kroner fra kongolesiske myndigheter. Her er nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French i retten i Kisangani i Kongo. Foto: Scanpix
AVVISER KRAV: Utenriksdepartementet avviser kravet på flere milliarder kroner fra kongolesiske myndigheter. Her er nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French i retten i Kisangani i Kongo. Foto: Scanpix
KISANGANI/OSLO (VG Nett) Utenriksdepartementet avviser nok en gang gigantkravet fra rettsaken mot Tjostolv Moland og Joshua French i Kongo.

Denne saken handler om:

Tips oss

I dag ble det klart at kongolesiske myndigheter krever hele 4,5 milliarder kroner fra den norske stat for påstått spionasje fra nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French.

Lege:- Jeg angrer på at jeg hjalp Moland

Regjeringsadvokaten Justin Molima fremmet erstatningkravet på 800 millioner amerikanske dollar, omkring 4,5 milliarder norske kroner. Det vil si omtrent tusen kroner per nordmann.

Les også:- Tjostolv Moland har fått lammelser i ansiktet

Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre har tidligere gjort det klart at Norge ikke vil betale eventuelle erstatningskrav fra Kongo. Nå skjer det igjen.

SPESIAL:ALT OM KONGO-RETTSAKEN HER

- Dette er ikke en ny problemstilling, og svaret er som før: Norge er ikke part i denne saken og den norske stat kan heller ikke holdes erstatningsansvarlig for handlinger begått av nordmenn i utlandet. Vi forholder oss ikke til kravene som blir fremmet av partene i rettssaken mens rettsforhandlingene pågrår, sier pressevakt Haakon Svane i Utenriksdepartementet til VG Nett.

Les videre under bildet!

SMUGLET UT NOTATBOK: Joshua French har skrevet en egen versjon om alt som har skjedd under turen til Kongo. Foto: HELGE MIKALSEN
SMUGLET UT NOTATBOK: Joshua French har skrevet en egen versjon om alt som har skjedd under turen til Kongo. Foto: HELGE MIKALSEN


- Fortjener mye mer

Norge ble i første rettsinstans pålagt å betale én dollar for hver innbygger i Kongo. I dag ble kravet hevet i retten i Kisangani.

Joshua French:- Vi vil svare på spørsmål

- Dette landet som har blitt utnyttet og lidd så lenge, fortjener mye mer, for disse to sin spionasje, sa regjeringsadvokaten.

VG Nett fulgte alt som skjedde i retten fortløpende torsdag.Les alt som skjedde her!

Den 27 år gamle enken Bibishe Olenjike inntok vitneboksen, og fikk spørsmål om hun har mottatt støtte av Norge etter drapet på hennes ektemann. Da kom det fram at hun skal ha mottatt 200 dollar hver måned fra en norsk stiftelse den siste tiden.

Les også:Enken innrømmer hemmelig pengestøtte

- Den hjelp vi har fått, er fra kirken CELPA. 200 dollar hver måned, men jeg har ikke fortalt det til Abdis onkel eller noen andre, svarte enken til heftig summing i rettssalen.

- Ville destabilisere Kongo

Hennes bistandsadvokat François Alauwa fremmet tidligere i dag et nytt krav mot Tjostolv Moland, Joshua French og Norge på vegne av enken. Advokaten tok ordet etter at regjeringsadvokaten spilte «Ja, vi elsker» fra PCen i retten. Dette skal ha blitt gjort for å understreke alvoret i situasjonen.

- Moland og French er sendt til Kongo for å destabilisere Kongo, fortsatte han.

Les også:French har skrevet manus til bok

Kravene fra de etterlatte beløper seg foreløpig på over 100 millioner norske kroner. I norske skatteregistre var de to nordmennene oppført med 18.000 kroner i inntekt i fjor.

På vegne av familien er det også fremmet nytt erstatningssøksmål, fordi de mener at første dommer tilkjente dem altfor lite penger.

Enken vil ha over 5 mill

Bistandsadvokat Alauwa konkretiserte kravet fra enken til én million dollar i erstatning, og ikke 30.000 USD som hun ble tilkjent i første rettsrunde. Én million dollar tilsvarer 5.643.300 kroner med dagens kurs.

I tillegg kreves det erstatning til resten av familien, slik at det totalt blir 13 millioner dollar. Det tilsvarer 73.362.900 norske kroner.

De ble tilkjent 420.000 dollar i erstatning i forrige rettsrunde.

Flere pengekrav

Flere andre familiemedlemmer og eieren av bilen der Abedi Kasongo ble funnet skutt, krever også penger av de to nordmennene. Til sammen beløper kravene seg på over hundre millioner, regnet om til norsk valuta:

*** Bistandsadvokaten mener at onkelen til den drepte Amisi Tchomba skal ha 1.000.000 USD i erstatning fremfor 10.000 USD som han fikk i første rettsrunde.

*** Kasongos mor krever også 1.000.000 USD.

*** Stefars familie krever også fem millioner USD.

*** Eieren av bilen krever 30.000 USD i erstatning fra French og Moland.

*** Hjelpesjåfør Kasimu krever 5 mill. USD. Vitnet som var passasjer det samme.

Moland står oppført med en inntekt på 9.651 kroner, mens Joshua French tjente 8.488 kroner, ifølge skattelistene fra 2008.

Begge oppholdt seg imidlertid i utlandet 2008, og kan ha inntekter som ikke er kjent for norske myndigheter. De registrerte inntektene blir småpenger i forhold til erstatningskravet som de to ble tiltalt i den første rettsrunden i Kongo.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks