Hovedinnhold

- Har ikke hørt at Moland og French vil droppe anken

FORSVARER: André Kibambe i aksjon foran dommerpanelet under rettssaken i Kisangani. Foto: JØRGEN BRAASTAD
FORSVARER: André Kibambe i aksjon foran dommerpanelet under rettssaken i Kisangani. Foto: JØRGEN BRAASTAD
(VG Nett) Den kongolesiske advokaten til dødsdømte Moland og French sier han ikke har hørt noe om at de ønsker å droppe ankesaken.

Denne saken handler om:

Tips oss

Tirsdag morgen meldte P4 at de drapsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French, likevel ikke vil anke dommen de fikk i det kongolesiske rettssystemet.

André Kibambe, den kongolesiske advokaten til Tjostolv Moland og Joshua French, sier han ikke er kjent med at hans norske klienter vil droppe anken.

- Har ikke hørt om dette

- Dette kan jeg ikke bekrefte, for jeg har ikke hatt kontakt med den norske advokaten. Jeg har ikke hørt om dette før nå, sier advokat Kibambe til VG Nett like før klokken 09 tirsdag.

- Jeg vet ikke hvilken beskjed den norske advokaten har fått. Jeg har fått høre at han skal ha et møte med de norske diplomatene og advokat Lekwela (nordmennenes andre kongolesiske advokat, journ. anm) i løpet av dagen. Jeg kan ikke si mer før jeg har snakket med dem etter at de har hatt møtet, sier advokat Kibambe til VG Nett.

UD vil sjekke

Utenriksdepartementet kjenner også kun saken via media.

- Vi har hørt dette gjennom media og vil undersøke hva det eventuelt innebærer, sier pressevakt Håkon Svane i Utenriksdepartementet til VG Nett.

Han understreker at UD normalt ikke kommenterer forhold mellom advokat og klient.

FÅR KRITIKK: Kongo-ekspert Morten Bøås. Foto: PRIVAT
FÅR KRITIKK: Kongo-ekspert Morten Bøås. Foto: PRIVAT

- Risikabel strategi

Morten Bøås, seniorforsker ved Fafo, ble svært overasket da han hørte om meldingen på P4.

- Hvis dette er riktig, tror jeg det kan være en risikabel strategi. Ved at man droppe en anke, blir dommen rettskraftig. Jeg kan ikke forstå annet enn at det vil stoppe eller kraftig forsinke alle andre prosesser rundt saken, sier Bøås.

Han mener signalene før helgen, om at president Kabila ønsket å lese dommen, er svært positive for nordmennene.

- Men dersom dommen nå blir stående, vil jeg tro det blir mindre aktuelt for Kabila å gå inn i saken. Det vil også gjøre det diplomatiske arbeidet tyngre, sier seniorforskeren.

- Ikke noe å tjene

Nordmennenes advokat Morten Furuholmen kom mandag til Kongo. Han sier til P4 at Moland og French ikke har noen ting å tjene på å få saken opp på nytt i landet.

SKAPER FORVIRRING: Advokat Morten Furuholmen. Foto: SCANPIX
SKAPER FORVIRRING: Advokat Morten Furuholmen. Foto: SCANPIX

- Jeg har ikke noen tro på at man vinner eller har noe å hente på en ankerunde i Kongo. Denne saken må løses diplomatisk, sier Furuholmen.

Advokaten vil derfor heller konsentrere seg fullt og helt om å få Moland og Frech utlevert til Norge, framfor å bruke ressurser på en ankesak i Kongo.

- Posisjonere seg

- En ankesak i et norsk rettssystem kan være et alternativ. Det er også viktig å posisjonere seg slik at man kan få til det, og at man også da bearbeide prosessen i positiv retning her nede, sier Furuholmen.

Morten Furuholmen er oppnevnt av Fylkesmannen i Akershus etter at en anonym giver donerte penger til juridisk hjelp til Moland og French.

VG Nett har forsøkt å komme i kontakt med Furuholmen uten å lykkes.

- Tvilende

Misjonær Rune Edvardsen er svært tvilende til om det er et lurt trekk av de drapsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French å droppe ankesaken.

- Jeg var til en viss grad forberedt på at anken kunne bli droppet, men jeg regner med at deres advokat gjør det rette. Selv er jeg skeptisk og sterkt i tvil om hvor lurt det er, sier Edvardsen til NTB.

Edvardsen kjenner kongolesiske forhold godt fra før, og han tror ikke myndighetene i landet helt skjønner motivet bak denne beslutningen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks